Σήμερα στην Αθήνα ο Ερντογάν | Παρελθόν οι κακές σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας

Με τις πάγιες θέσεις του, αλλά και με διάθεση συζήτησης εφ’ όλης της ύλης, φτάνει σήμερα στην Αθήνα ο Τ. Ερντογάν, βάσει τουλάχιστον όσων είπε χθες στον ΣΚΑΪ και τον Αλ. Παπαχελά, καθώς, χωρίς να κρύψει τα θέματα που χωρίζουν Αθήνα – Άγκυρα, έδειξε διάθεση συζήτησης και επέλεξε προσεκτικά κάθε λέξη του.

Για παράδειγμα, ερωτηθείς για τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας απεφάνθη πως “χρειάζεται

επικαιροποίηση”, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα μπορούσε να συζητηθεί η συνθήκη “από το Α ώς το Ω”. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, υπογράμμισε με νόημα ότι “η Συνθήκη της Λωζάννης δεν περιβάλλει μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρη την περιοχή” και, όταν ρωτήθηκε για τις περσινές δηλώσεις του, όταν είχε πει ότι κακώς η Τουρκία είχε “δώσει νησιά” στην Ελλάδα, ισχυρίστηκε πως… δεν θυμάται ακριβώς τι είχε πει κάνοντας ένα βήμα πίσω από την παλαιότερη ρητορική του.

Ταυτοχρόνως ο Πρόεδρος της Τουρκίας διαβεβαίωσε πως «οι στρατιωτικές σχέσεις, οι εμπορικές σχέσεις και οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δυο κρατών θα συνεχίσουν να ενδυναμώνονται με πολύ αποφασιστικό και θετικό τρόπο», ενώ τάχθηκε υπέρ της βελτίωσης των διμερών σχέσεων “με κάθε κόστος”. «Η εποχή των κακών σχέσεων ανήκει οριστικά στο παρελθόν» διεμήνυσε.

«Μπορεί η Ελλάδα να ενοχλείται με κάποια θέματα, αλλά μπορούμε να καθίσουμε και να τα συζητήσουμε» υπογράμμισε, πάντως, αναφερόμενος σε όσα χωρίζουν τις δύο χώρες, ενώ ερωτηθείς για το Αιγαίο σημείωσε πως «υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των νησιών που είναι αρκετά προβληματικές και θεωρώ ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν εύκολα να ξεπεραστούν. Έχουμε θέματα στην οριοθέτηση εναέριου χώρου και θαλάσσιων συνόρων, στον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας».

«Εφόσον υπερβούμε αυτά τα προβλήματα, τότε και οι δύο χώρες θα ανακουφιστούν» συνέχισε, για να προσθέσει με νόημα: «Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι, αλλά μπορούμε να κάνουμε υποχωρήσεις».

Σε κάθε περίπτωση ο Τούρκος Πρόεδρος κατέδειξε την πρόθεσή του να κρατήσει “ψηλά” σήμερα στην ατζέντα των συνομιλιών την υπόθεση των Τούρκων στρατιωτικών και το αίτημα της Άγκυρας για έκδοσή τους. Μάλιστα ο Τ. Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία με τον Αλ. Τσίπρα, «μου είχε πει ότι σε 15 με 20 ημέρες θα είχαν εκδοθεί στην Τουρκία από την Ελλάδα». Φρόντισε, πάντως, να επικεντρώσει την κριτική του στη Δικαιοσύνη λέγοντας πως «διαταράσσεται ο σεβασμός μας για το δικαστικό σύστημα στην Ελλάδα».

Αντιδράσεις

Στάση αναμονής ενόψει της σημερινής επίσκεψης Ερντογάν επιδεικνύει η Ν.Δ., με τον τομεάρχη Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκο να δηλώνει χθες (ρ/σ Αθήνα 984) πως “σε μια συγκυρία απομόνωσης της Τουρκίας από τη Δύση η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία”.

“Η Ελλάδα κάνει μια μεγάλη χειρονομία που πρέπει να αξιοποιήσει. Και περιμένουμε ότι η Άγκυρα θα την αξιολογήσει και θα ανταποκριθεί ανάλογα” τόνισε ο “σκιώδης” υπουργός Εξωτερικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκφράζοντας, παραλλήλως, την ελπίδα ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών “έχει διασφαλίσει ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη Θράκη θα εξελιχθεί με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Στον αντίποδα, να αξιοποιήσει με όρους μικροκομματικής αντιπαράθεσης τη συνέντευξη Ερντογάν στον ΣΚΑΪ επιχείρησε η Φ. Γεννηματά, που χαρακτήρισε «έντονα αρνητικό προμήνυμα» τη συνέντευξη Ερντογάν, ενώ διαπίστωσε «προκλητική έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας» πριν καν ο Τούρκος Πρόεδρος έρθει στην Αθήνα!

Πηγή : avgi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα