Προχωρά κανονικά το έργο για το αεροδρόμιο Καστελίου

Μπορεί να βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού, το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του νέου αεροδρομίου Καστελίου, προχωρά κανονικά.

Οι διαδικασίες προχωρούν και όπως δείχνουν τα σημερινά δεδομένα, σε ένα δίμηνο περίπου θα κηρυχθεί η ελληνο-ινδική κοινοπραξίας ως οριστικού πλέον αναδόχου του έργου.

Πριν από λίγες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκε από τον προσωρινό ανάδοχο (κοινοπραξία του ελληνικού ομίλου ΤΕΡΝΑ και του ινδικού ομίλου GMR Airports Group) η νέα

περιβαλλοντική μελέτη του έργου.

Μιλάμε για μια νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, διότι η ΜΠΕ του αεροδρομίου έπρεπε να επικαιροποιηθεί με βάση τη νέα τεχνική προσφορά που κατέθεσε το ελληνο-ινδικό σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι την τεχνική προσφορά έχουν διαφοροποιηθεί κάποια στοιχεία και παράμετροι του έργου. Ένα μόνο ενδεικτικό παράδειγμα το ότι στην αρχική περιβαλλοντική μελέτη γινόταν λόγος για επιφάνεια 70.000 τ.μ., ενώ το σχετικό μέγεθος στην τεχνική προσφορά ανέβηκε στα 73.000 τ.μ.

Η επικαιροποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που κατατέθηκε από τον προσωρινό ανάδοχο στο υπουργείο προς έγκριση, αποτελεί αυτό που λέμε τη «βίβλο» της κατασκευής του έργου και η έγκρισή της σημαίνει πρακτικά την αδειοδότηση του μεγάλου έργου.

Ο ανεξάρτητος επιβλέπων μηχανικός

Η έγκριση της επικαιροποιημένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αποτελεί το ένα από τα δύο κομβικά βήματα που έχουμε μπροστά μας για να πάμε στην κήρυξη του οριστικού αναδόχου του νέου αεροδρομίου Καστελίου.

Το έτερο βήμα έχει και αυτό δρομολογηθεί. Όπως μπορούμε να αποκαλύψουμε, έχει ήδη προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για τη θέση του ανεξάρτητου μηχανικού που θα επιβλέπει το έργο.

Εδώ υπάρχει μια μικρή χρονική παράταση στο πλάνο, όμως είναι αναμενόμενη. Τη μικρή μετάθεση για το Σεπτέμβριο ζήτησαν οι εταιρείες, επειδή ως γνωστόν ο τεχνικός κόσμος, οι εταιρείες υπολειτουργούν τον Αύγουστο.

Η προθεσμία, λοιπόν, για τη θέση του ανεξάρτητου μηχανικού που θα επιβλέπει την υλοποίηση του έργου λήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά πως στις αρχές Οκτωβρίου, μέσα το πιθανότερο στην 1η εβδομάδα του Οκτωβρίου, ενδέχεται να έχουμε την κήρυξη οριστικού αναδόχου πλέον για το Καστέλι.

Απαλλοτριώσεις

Σε ό,τι αφορά το κρίσιμο μέτωπο των απαλλοτριώσεων, που «καίει», όπως είναι αντιληπτό, πολύ το Δήμο Μινώα Πεδιάδος, τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία, οι διαδικασίες κινούνται παράλληλα με αυτές που αφορούν σε αυτό καθαυτό το νέο αεροδρόμιο.

Εδώ δεν επηρεάζονται τα μείζονα χρονοδιαγράμματα, με σημείο αναφοράς ωστόσο στο σχετικό σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών το ότι οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων θα πρέπει να έχουν κλείσει μετά την κύρωση της συμφωνίας παραχώρησης του έργου από την ελληνική Βουλή.

Τα χρονοδιαγράμματα για το μεγάλο έργο

Με δεδομένο ότι στις αρχές του Οκτωβρίου θα έχουμε την κήρυξη της ελληνο-ινδικής κοινοπραξίας ως οριστικού πια αναδόχου του έργου, μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να ολοκληρωθεί η σύμβαση, η οποία θα σταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο.

Εφόσον η σύμβαση εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα οδηγηθεί προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Κάτι που αναμένεται να γίνει είτε στα τέλη του 2017, είτε στις αρχές του 2018.

Όταν κυρωθεί η σύμβαση από το Κοινοβούλιο, θα κληθεί ο οριστικός ανάδοχος για να πέσουν πια οι πανηγυρικές υπογραφές της σύμβασης παραχώρησης, που θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου.

Οι υπογραφές και η έναρξη της επίσημης κατασκευαστικής περιόδου οριοθετούνται χρονικά, ανάλογα βεβαίως και την πορεία των διαδικασιών, μέσα στους πρώτους μήνες του 2018.

Βεβαίως, όπως έχουμε γράψει, με βάση τις σχετικές αποκαλύψεις που έγιναν σε πρόσφατη ημερίδα για το νέο αεροδρόμιο, που διοργάνωσε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος στο Καστέλι, ανεπίσημα δεν αποκλείεται να έχουμε άνοιγμα του εργοταξίου πολύ νωρίτερα.

Όπως συγκεκριμένα αποκάλυψε στο πλαίσιο της ημερίδας ο διευθυντής του υπουργείου Υποδομών Γιάννης Καρνέσης, δεν αποκλείεται διόλου να δούμε το εργοτάξιο να ανοίγει μέσα στο φθινόπωρο, ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, προτού δηλαδή πάει η σύμβαση με τον ανάδοχο προς κύρωση στη Βουλή.

Βεβαίως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, μιλάμε για εργασίες οργάνωσης κατά βάση του εργοταξίου, που αντιστοιχούν από πλευράς οικονομικών μεγεθών σε ένα ποσό περί τα 25 εκατ. ευρώ.

Πηγή: neakriti.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα