Πώς το ελαιόλαδο μπορεί να «εκτοξεύσει» την επισκεψιμότητα τουριστών στα Χανιά και την Κρήτη – Δράσεις για την προώθηση του ελαιοτουρισμού | Videos+Photos

| Videos+Photos

Την ανάδειξη του ελαιοτουρισμού ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που έχει όλες τις προδιαγραφές να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την αποκαλούμενη «βαριά βιομηχανία» της Κρήτης και της Ελλάδας, θέλησαν να επικοινωνήσουν ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, την Περιφέρεια Κρήτης,

το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης, μέσα από περιηγητική ημερίδα που διοργάνωσαν σήμερα στα Χανιά.

Αρχικά η δράση ξεκίνησε με περιήγηση στην «Υψωμένη Ελιά» και στο Μουσείο Λαδιού στον Βατόλακκο και συνεχίστηκε με ομιλία στο Τσιράκειο Πολιτιστικό Κέντρο Σκινέ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κυριάκος Κώτσογλου, τόνισε πως μέσα από την γαστρονομία και την αυθεντικότητα μπορεί να προωθηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο ελαιοτουρισμός:

«Η γαστρονομία και η κρητική διατροφή είναι για μας ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες ανάδειξης του τουρισμού, η οποία όταν συνδυάζεται με την αυθεντικότητα και περιέχει και την ιστορία γύρω από την ιστορία του ελαιολάδου είναι σημαντική γιατί η αυθεντικότητα είναι αυτό που πρέπει να διατηρήσουμε μέσα στα επόμενα χρόνια. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μια αυθεντική εμπειρία για τον επισκέπτη που θέλει να επισκεφθεί με άξονα την ευζωία και την καλή διατροφή την περιοχή της Κρήτης και των Χανίων ειδικότερα. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι το μάθουν και το ζήσουν, τόσο περισσότερους πρεσβευτές θα έχουμε στο εξωτερικό».



Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε βράβευση των επιχειρήσεων που ασχολούνται με τον τομέα της ελαιοκομίας και του τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, δήλωσε πως γίνονται προσπάθειες προώθησης του ελαιοτουρισμού, τονίζοντας την μεγάλη αξία του ελαιόλαδου γενικότερα: «Προσπαθούμε να προωθήσουμε τον ελαιοτουρισμό στην Κρήτη. Γενικά προσπαθούμε να δώσουμε μια υπεραξία, σε αυτό το χρυσάφι, το λάδι μας και ότι περιβάλλει αυτό το προϊόν, που είναι πολιτισμός, ιστορία, διατροφή αλλά και επιβίωση των κατοίκων».

Την ίδια ώρα, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης επισήμανε πως ο Δήμος διοργανώνει δράσεις που στοχεύουν στην ανάδειξη του ελαιοτουρισμού:

«Και ο Δήμος Πλατανιά και ο ΣΕΔΗΚ θεωρούν πως ο ελαιοτουρισμός θα είναι ένα πεδίο το οποίο θα έχει υψηλή επισκεψιμότητα  εάν τον συνδυάσουμε με ελαιογευσίες. Είναι ευθύνη μας να τον αναδείξουμε. Αναδεικνύουμε διάφορα τοπόσημα. Δεν έχουμε μείνει στην αρχαία ελιά των Βουβών. Είναι δράσεις όπως η σημερινή, που να μπορεί κάποιος να πηγαίνει σε ένα επισκέψιμο ελαιουργείο, οινοποιείο και να μπορεί να γεύεται, να δοκιμάζει και να παίρνει πραγματικά στοιχεία της διατροφικής μας κληρονομιάς».



Ο Νίκος Μιχελάκης Γεωπόνος και Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, επισήμανε πως ο ΣΕΔΗΚ προωθεί τον ελαιοτουρισμό, προσπαθώντας να παροτρύνει ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να δημιουργήσουν υποδομές στην ύπαιθρο, προκειμένου να προσελκύουν τουρίστες, οι οποίοι ενδιαφέρονται για την ελιά και το λάδι: «Τα ενδιαφέροντα αυτά θεωρούμε ότι πρέπει να εντοπιστούν στην πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία της ελιάς». 

Ο ιδρυτής του Μουσείου Λαδιού Βατόλακκου Δημήτρης Δερμιτζάκης, μίλησε για το πως ξεκίνησε να ασχολείται με τον ελαιοτουρισμό:

«Το πρώτο κτίριο, το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού το φτιάξαμε με την αδερφή μου, μέσα από το πρόγραμμα Leader. Το αναστηλώσαμε το ελαιοτριβείο του παππού μου. 30 χρόνια δουλεύουμε για αυτά τα πράγματα. Υπάρχει εδώ χειροκίνητος ελαιόμυλος της μινωικής εποχής».  

 

zarpanews.gr



The post Πώς το ελαιόλαδο μπορεί να «εκτοξεύσει» την επισκεψιμότητα τουριστών στα Χανιά και την Κρήτη – Δράσεις για την προώθηση του ελαιοτουρισμού | Videos+Photos appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα