Παρίσι: Διαμαρτυρία για τους δημοσιογράφους που κρατούνται στην Τουρκία

Προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για τους δημοσιογράφους που είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ξεκινούν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Παρίσι επιχείρηση υποστήριξης με τον καλλιτέχνη του δρόμου C215, ο οποίος θα ζωγραφίσει το πορτρέτο δέκα φυλακισμένων τούρκων δημοσιογράφων σε τοίχους κτιρίων σε πολλά διαμερίσματα της πρωτεύουσας.

Περισσότερα από 500 σκίτσα με την επιγραφή #SaveTurkishJournalists θα διανεμηθούν επίσης στην πρωτεύουσα, ώστε «ο καθένας να μπορεί να διαδηλώσει την αλληλεγγύη και την υποστήριξή

του στους φυλακισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Reporters sans frontières.

«Η Τουρκία είναι σήμερα η μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου για τους δημοσιογράφους. Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν προφυλακιστεί σε συνθήκες εξαιρετικά σκληρές, στο πλαίσιο παράλογων διαδικασιών», σύμφωνα με τον Κριστόφ Ντελουάρ, γενικό γραμματέα των RSF.

«Χάρη στο ταλέντο του Κριστιάν Γκεμί, άλλως C215, θα τοιχοκολλήσουμε στον δημόσιο χώρο του Παρισιού τα πρόσωπα εκείνων που ο Ερντογάν θέλει να φιμώσει. Είναι ένας τρόπος για να δείξουμε πως δεν τους ξεχνάμε και για να κινητοποιήσουμε υπέρ τους, τους πολίτες και εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις», συνεχίζει.

Ο C215, που σπούδασε Ιστορία, είναι γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο για τα σκίτσα και τις τοιχογραφίες του, στο Πορτ-ο-Πρενς, το Νέο Δελχί ή το Μπρούκλιν. Άρχισε να ζωγραφίζει το 2006, κυρίως πορτρέτα, και είναι γνωστός για τον στρατευμένο χαρακτήρα των έργων του και για το ότι παίρνει θέση για θέματα της επικαιρότητας.

Οι RSF υπογραμμίζουν πως μετά την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, περισσότερα από 140 μμε έχουν κλείσει, περισσότερες από 700 δημοσιογραφικές ταυτότητες έχουν ακυρωθεί και περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί.

Η ανεξάρτητος Γάλλος δημοσιογράφος Ματιά Ντεπαρντόν, που συνελήφθη στην Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες, πραγματοποιεί απεργία πείνας από την Κυριακή διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του, υπενθυμίζουν οι RSF, που δηλώνουν «εξαιρετικά ανήσυχοι» για την τύχη του.
Ο Ογκούζ Γκιουβέν, διευθυντής της ηλεκτρονικής έκδοσης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, έχει φυλακιστεί στην Κωνσταντινούπολη από τις 15 Μαΐου. Σύμφωνα με τους RSF, είναι ο 12ος εργαζόμενος της εφημερίδας που είχε αυτή την τύχη. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος των RSF στην Τουρκία, ο Έρολ Οντέρογλου, κατηγορείται για «τρομοκρατική προπαγάνδα» επειδή είχε συνεργαστεί με μια φιλοκουρδική εφημερίδα και κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών.

Η Τουρκία κατατάσσεται στην 155η θέση σε σύνολο 180 χωρών στον κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου το 2017 που δημοσίευσαν οι RSF.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ, φωτό: AP Photo/Λευτέρης Πιταράκης)

Keywords
Τυχαία Θέματα