Οι λόγοι που καταλήγεις να κάνεις σεξ «ξανά» με τον πρώην σου

Σε μια πρόσφατη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Στέκι Γαμάτων και Τεκνών έγινε μια σοβαρή προσπάθεια να ανακηρυχτούν «κλασικά» ονόματα και πράγματα που δεν έχουν λάβει από το ευρύ κοινό την αναγνώριση που τους αξίζει.

Ενδεικτικά, ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν βρίσκονταν: ένα φαρμακευτικό αποσμητικό, το καραβίσιο τοστ, η Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι και σαράντα πέντε Γιάννηδες που θεωρούσαμε ότι ανήκαν στο παρελθόν αλλά η πραγματικότητα τους είχε ήδη αναδείξει κλασικούς. Κέρδισαν ομόφωνα οι Γιάννηδες. Γιατί ποιος λέει «όχι» σε λίγο οικείο, συναισθηματικό, ανακουφιστικό σεξ; Μάλλον λιγότεροι απ’ όσοι θα ’πρεπε.
Παγίδα ασφαλείας
Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να βρεθείς να κάνεις σεξ με τον πρώην σου είναι ενδεχομένως πιο απλοί κι από τους λόγους για τους οποίους δεν θα ξανακάνεις ποτέ σεξ με τον πρώην σου. (Επίσης –χο χο– το πρώτο είναι πάντα πιο εύκολο από το δεύτερο.)
Το σεξ καθαυτό με τον πρώην είναι από γνώριμο έως αναμενόμενο. Τον ξέρεις, σε ξέρει, καμία έκπληξη, κανένα άγχος, φαντάζεσαι ότι πας στα σίγουρα.

Μπορεί να συμβεί, γιατί

α) δεν έχεις τίποτα καλύτερο να κάνεις,

β) αντιλαμβάνεσαι ότι ο κόσμος εκεί έξω είναι άγριος κι εσύ θες λίγη σιγουριά γι’ απόψε,

γ) έχεις καιρό να κάνεις σεξ,

δ) κάποιος άλλος σε απέρριψε,

ε) κάνατε υπέροχο σεξ, οπότε γιατί να χανόσαστε,

στ) κάπως πρέπει να γιορτάσεις το γεγονός ότι αγόρασες καινούριο στεγνωτήρα λαχανικών και άλλα τέτοια χαλαρά κι ωραία και εντελώς ανειλικρινή, γιατί –ας αγκαλιάσουμε την αλήθεια– ποιος πάει να κάνει σεξ με τον πρώην αν μέσα του νιώθει ότι ο άλλος τού έχει τελειώσει;

Υπάρχουν σαφώς και οι περιπτώσεις των ανθρώπων που θα βρεθούν μετά από καιρό και θα ρίξουν ένα γύρο για χάρη των παλιών, καλών ημερών· έτσι, από αμοιβαία εκτίμηση, αγάπη και βαρεμάρα, χωρίς να διακινδυνεύουν τίποτα. Ναι, αυτοί μπορούν, γιατί η σχέση τους είναι μάλλον περισσότερο φιλική-σεξουαλική παρά ερωτική (βλ. πάθη, μίση, λάθη) ή απλώς είναι τέρατα αυτάρκειας. Για τους υπόλοιπους το σεξ με τον πρώην είναι ίσως η πιο ασφαλής παγίδα όπου μπορούν να πέσουν.

Η τιμωρός
Η σχέση που «έχει κάνει τον κύκλο της» (ευφημισμός για το «βαρέθηκα τη ζωή μου») δεν καταλήγει σε σεξ, γιατί προφανώς δεν έχει κανένα λόγο να καταλήξει σε σεξ. Πάμε λοιπόν να δούμε τα κίνητρα του σεξ-με-πρώην στις άλλες σχέσεις, εκείνες που δεν έχουν ξεφτίσει ακόμη αρκετά ώστε να μην αιωρείται το συννεφάκι «ΣΕΞ» από πάνω τους. Αξίωμα: Όσο αιωρείται το συννεφάκι, καμία σχέση δεν έχει κάνει τον κύκλο της.

Και τώρα, προσοχή, θα κανιβαλίσω, σχωράτε με. Αρχίζω με το συνηθέστερο και πιο ύπουλο κίνητρο όλων, το γνωστό «γιανασεκδικηθώ». Το να κάνεις σεξ με τον άνθρωπο που θέλεις να εκδικηθείς, ως φράση από μόνη της με ξεπερνάει. Το βάψιμο της κουρτίνας ΣΟΥ (βλ. σεξ με άλλον) το καταλαβαίνω, το να καθίσεις να βάψεις τις κουρτίνες του άλλου (βλ. σεξ με τον ίδιο) είναι μια χάρη που προσωπικά δεν θα έκανα ποτέ για κανέναν, εκτός –φυσικά– κι αν τον ήθελα πίσω.

Κάνουμε εκδικητικό σεξ με τη σκέψη ότι ο άλλος θα νοσταλγήσει τα παλιά, ότι θα τον εντυπωσιάσουμε ξανά, ότι θα μας δει ωραίες κι ανέμελες και θα πρασινίσει από τη ζήλια του και θα μας κλειδώσει στη σπηλιά του για να μη μας χάσει ποτέ ξανά, αλλά βασικά κάνουμε εκδικητικό σεξ για να φύγουμε αυτή τη φορά πρώτες εμείς.

Να, το είπα. Δεν υπάρχει λόγος για εκδικητικό σεξ αν ο άλλος δεν μας έχει πληγώσει, σωστά; Επιμένουμε να ξύνουμε την πληγή μέχρι να βγούμε εμείς από πάνω, ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνουμε είναι να την κάνουμε βαθύτερη. Ακόμα κι αν καταφέρουμε να φύγουμε πρώτες, δυστυχώς κανείς δεν θα πανικοβληθεί. Αν φοβόταν μήπως μας χάσει, δεν θα είχε φύγει πρώτος εκείνος. Χριστέ μου, τι παλιοζωή.

Τhe sequel
Άλλο σύνηθες κίνητρο είναι, φυσικά, το «καινούρια αρχή». Γιατί καινούρια; Γιατί κάτι είχε παλιώσει, είχε στραβώσει, δεν το επιδιορθώσαμε, δεν κρατήσαμε και την εγγύηση, το πετάξαμε με βαριά καρδιά και τώρα το θέλουμε πίσω. Βουρ στο κρεβάτι του πρώην λοιπόν, όπου θα γίνει το γνωστό σεξ, με μερικές νέες προσθήκες όμως:

1. Τη σκέψη «πόσες πέρασαν από δω όσο έλειπα;» – σκέψη που μπορεί να λειτουργήσει διεγερτικά αλλά μπορεί και όχι,

2. την ψευδαίσθηση ότι μπορείς να ζήσεις κάτι ξανά απ’ την αρχή –κι ας το έχεις ήδη απορρίψει τουλάχιστον μία φορά–,

3. την ελπίδα ότι «αυτή τη φορά θα είναι αλλιώς» – ότι τα λάθη του παρελθόντος θα μείνουν πίσω κι εσείς θα ξεκινήσετε από το μηδέν.

Το σεξ αυτής της περίπτωσης ποικίλλει από το πολλά υποσχόμενο μέχρι το απολύτως αναμενόμενο, αλλά –ποιος νοιάζεται;– εδώ μιλάμε για συναισθήματα μεγατόνων. Τα οποία συναισθήματα θα προσκρούσουν, φυσικά, ξανά στην πραγματικότητα· αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται, μπορεί αυτή τη φορά να επιβιώσουν.

Ο Νονός 2 ας πούμε ήταν καλύτερος απ’ το Νονό 1, αλλά αυτό ήταν μια εξαίρεση στον κανόνα που θέλει τα sequels κατώτερα των αρχικών. Γενικά πάντως, αν βλέπετε ότι μόνο στο σεξ τα βρίσκετε, μπορείτε πάντα να γίνετε fuck buddies, δεν χρειάζεται να υφίστασθε και το υπόλοιπο – μια ιδέα ρίχνω. Είναι αυτό που λέμε «κρατάω τα καλά της σχέσης» στην πράξη. Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι μόνο για εραστές. Ή ευτυχώς; Δεν ξέρω, αποφάσισε.

Blast from the past
Ας είμαστε ειλικρινείς: Το σεξ με τον πρώην είναι μια εύκολη λύση, για να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα εντελώς μόνες μας. Το να υπάρχει εκείνος ενεργά στη ζωή μας είναι μια δικλίδα ασφαλείας, που όμως μπορεί να λειτουργήσει και σαν βαρίδιο που δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε μπροστά.

Είναι υπέροχο να κάνεις σεξ με έναν άνθρωπο τον οποίο ξέρεις και εμπιστεύεσαι μέχρι την τελευταία του σταγόνα. Το σεξ μαζί του σε συνδέει με ένα ενδεχομένως ωραίο παρελθόν και είναι αναπόφευκτα συναισθηματικά φορτισμένο – καμία σχέση, δηλαδή, με την αίσθηση ενός one-night stand με κάποιον άγνωστο.

Με τη διαφορά ότι αυτός ο άγνωστος μπορεί να είναι ένα ολοκαίνουριο και, επομένως, πιο ενδιαφέρον κεφάλαιο στη ζωή σου, γεμάτο προοπτικές που η «σχέση» με τον πρώην –χμ– στερείται. Επομένως, αποφάσισε αν ο πρώην είναι πράγματι πρώην ή αν είναι νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

ΥΓ.: Άπαξ και χωρίσετε, όταν ξαναβρεθείτε παίρνετε προφυλάξεις. Ναι, είστε φτιαγμένοι ο ένας για τον άλλο, αλλά τη βδομάδα που μείνατε μακριά, ήσασταν φτιαγμένοι και για άλλους.

Πότε να μην το κάνεις:
– Όταν είσαι η μόνη που το επιδιώκει και νιώθεις ότι ο άλλος απλώς το δέχεται.
– Όταν έχεις μόλις γνωρίσει κάποιον. Δώσε μια ευκαιρία πριν τον απορρίψεις.
– Όταν θέλεις κάτι παραπάνω από σεξ, ενώ εκείνος όχι.
– Όταν είσαι συναισθηματικά ευάλωτη. Μπορεί να σε γυρίσει μήνες ή χρόνια πίσω.

Ο Νονός 2 ας πούμε ήταν καλύτερος από το Νονό 1, αλλά αυτό ήταν μια εξαίρεση στον κανόνα των sequels.

Πηγή: cosmopolitan.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα