Ο Σταύρος Αρναουτάκης στο zarpanews.gr | Απαντά για ΒΟΑΚ, απορρίματα, Βιολογικούς, ενεργειακά

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, απαντά για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το νησί, καθώς και τα πρόσφατα νέα για τα αναπτυξιακά έργα που εγκρίνονται το προσεχές διάστημα.

Αρχικά στην διαχείρηση στερεών αποβλήτων, μετά την έγκριση 70 εκατομμυρίων ευρώ για τρία νέα

εργοστάσια, ο κ. Αρναουτάκης αναφέρει: «Η Περιφέρεια Κρήτης κατάφερε να κάνει πράξη τα έργα που είχε ανάγκη ο λαός της Κρήτης, με την διαλογή στην πηγή, την κομποστοποίηση και ανακύκλωση των απορριμάτων και όχι την καύση τους, όπως είχε ξεκαθαριστεί από τους πολίτες. Μιλάμε για κατάκτηση, αφού η έγκριση για τα εργοστάσια διαχείρησης στερεών αποβλήτων, γίνονται με χρηματοδότηση 97%, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από το κράτος και τώρα οι φορείς όπως ο ΦΟΣΔΑ Βορείου Πεδιάδος και ο ΕΣΔΑΚ στα εργοστάσια Χερσονήσου, Αρχανών-Αστερουσίων και Αμαρίου αντίστοιχα πρέπει να εκκινήσουν τις διαδικασίες. Στα Χανιά έχει ήδη εγκριθεί η χρηματοδότηση των 10 εκατομμ. ευρώ στην ΔΕΔΙΣΑ, που εκσυγχρονίστηκε το εργοστάσιο.»

«Στα Χανιά αναμένεται εντός του μήνα η έγκριση της χρηματοδότησης για τον ΧΥΤΥ. Η Περιφέρεια θα πληρώσει για τις απαλλοτροιώσεις 400.000 ευρώ για την δημιουργία του. Οι φορείς όμως θα πρέπει να είναι πιο ενεργοί στην ολοκλήρωση των τοπικών διαχειριστικών σχεδιασμών τους, γιατί 18 Δήμοι στην Κρήτη δεν το είχαν κάνει.»

Όσων αφορά στην διαχείρηση των υγρών αποβλήτων, ο Περιφερειάρχης δήλωσε αισιόδοξος στην ολοκλήρωση της ένταξη των έργων και αναβαθμίσεων για τους βιολογικούς της Παλαιόχωρας, του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου και στην Γεωργιούπολη και τον Πλακιά.

«Συνεχίζουμε μια προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας μέσα από φωτοβολταϊκά και ανανεώσιμες πηγές και τη μείωση του ενεργειακού κόστους και για τους αγρότες της Κρήτης

Στο πολυπαθές ζήτημα του ΒΟΑΚ, ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα τελευταία νέα μετά και την συνάντηση με τον κ. Τσίπρα: «…διεκδικούμε μέσα από την πρόταση της Περιφέρειας, όπως έχουμε ήδη εισηγηθεί στον Πρωθυπουργό και έχει εγκριθεί διυπουργική απόφαση, την ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για εκκίνηση του έργου. Εκτιμώ ότι εντός του έτους θα εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων η χρηματοδότηση και το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα 4-5 χρόνια.»

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα