Κρήτη | Κλιμάκιο του ΚΚΕ στη Βιάννο

Σήμερα πραγματοποιήθηκε περιοδεία κλιμακίου της ΤΕ στη Βιάννο με επικεφαλής το βουλευτή Ηράκλειου του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Κρήτης Μανώλη Συντυχάκη.

Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε και με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος Βιάννου για τα 74 χρόνια από το ολοκαύτωμα της επαρχίας Βιάννου από τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα στις 16/9/1943.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ,

σε δήλωση, του ανέφερε:

«Το ΚΚΕ σέβεται και τιμά τους αγώνες και τις θυσίες του Βιαννίτου λαού, που πλήρωσε βαρύ τίμημα, με τη ζωή τους και το ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου από τη ναζιστική θηριωδία, γι’ αυτό και παραβρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Το ΚΚΕ, που στάθηκε αιμοδότης και ψυχή των αγώνων του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜΕΛΑΣ αντιπάλεψε νικηφόρα, με το όπλο στο χέρι, τις φασιστικές ορδές, από την πρώτη στιγμή αναδεικνύει πως μέσα από αυτές τις εκδηλώσεις, πρέπει να διδάσκεται ο λαός μας την ανάγκη για νέους κοινωνικούς, ταξικούς αγώνες ενάντια στο καπιταλισμό, που γεννά το φασισμό, το μίσος, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο λαός πρέπει να βγάζει συμπεράσματα μελετώντας την ιστορία, ώστε να γίνεται πιο ικανός στη σημερινή του πάλη, ώστε να μην άγεται από τις κυβερνήσεις κάτω από ξένη σημαία, των συμφερόντων του κεφαλαίου, που τον σέρνει σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διεκδικώντας μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κάτι που στην Κρήτη ενσαρκώνεται εφιαλτικά με τη συνέχιση και αναβάθμιση της λειτουργίας της βάσης της Σούδας, της οποίας το κλείσιμο, εδώ και τώρα, πρέπει να απαιτήσει ο λαός.

Ο λαός δεν πρέπει να αποδέχεται παθητικά τη δήθεν “προάσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας”, που επικαλούνται οι κυβερνήσεις διαχρονικά, διότι τα έχουν κουρελιάσει στο όνομα της υποταγής στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων, τη διεκδίκηση των οποίων, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις όχι μόνο αρνούνται, αλλά υπονομεύουν την ικανοποίησή τους, στάση που συνδέεται με την ένταξη της χώρας στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με τη λογική ότι η συμμετοχή σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι αδιαμφισβήτητη.

Η ιστορία και οι αλήθειες της πρέπει να περιφρουρηθούν από τον ίδιο το λαό ενάντια στην προσπάθεια της παραχάραξης της. Όταν οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης πυροβολούν το παρελθόν, το κάνουν σημαδεύοντας το μέλλον. Αυτό κάνουν όταν αποσιωπούν τα αίτια, τους υπαίτιους και το ιστορικό πλαίσιο του ολοκαυτώματος της Βιάννου, την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, ότι βάρος της, στη Βιάννο, το σήκωσε ο ίδιος ο Βιαννίτικος λαός μέσα από τα γραμμές του ΕΑΜΕΛΑΣ, και το ότι μέσα από τις στάχτες του ολοκαυτώματος, από τις ίδιες αυτές γραμμές, πήρε ξανά το όπλο στο χέρι, εξολοθρεύοντας το ναζισμό από αυτά τα χώματα».

Πηγή: cretalive.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα