Χανιά | Τουριστικά καταλύματα εναντίον Airbnb: “Βάλτε τους να πληρώνουν τέλος παρεπιδημούντων” – Επιστολή στον Πέτσα

Την επιβολή τέλους παρεπιδημούντων και σε όσους νοικιάζουν ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση, ζητούν με επιστολή που απέστειλαν στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων των Χανίων. Στην επιστολή, η οποία έχει επίσης αποδέκτες την ΚΕΔΕ και τους δήμους της ΠΕ Χανίων, η Ένωση Τουριστικών Καταλυμάτων Χανίων αναφέρει ότι η βραχυχρόνια μίσθωση ωφελείται από τις δράσεις που χρηματοδοτούνται από το συγκεκριμένο

τέλος, χωρίς όμως να το καταβάλλει.

Ακόμα, υποστηρίζει ότι στα Airbnb προσφέρονται κρυφές υπηρεσίες καθαρισμού των διαμερισμάτων, ενώ αναφέρει ότι στα σπίτια με βραχυχρόνια μίσθωση διαμένουν τουρίστες, όπως ακριβώς και στα τουριστικά καταλύματα, αλλά οι ιδιοκτήτες τους δεν επιβαρύνονται με λογιστικά, ΦΠΑ, έκδοση αδειών και άλλες απαιτήσεις.

Αναφέρει η επιστολή:

“Οι επιχειρήσεις του κλάδου μας όπως τα ξενοδοχεία αλλά και οι επιχειρήσεις εστίασης, καταβάλουν ποσοστό 0,5% επί των εισπράξεων τους ως τέλος παρεπιδημούντων προς τους Δήμους, προκειμένου να κατευθυνθούν σε δράσεις για την στήριξη του Τουρισμού.
Πρόσφατα τέθηκε το θέμα της ενίσχυσης αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους μέσω ενδεχόμενης διαφημιστικής καμπάνιας, για προσθήκη νέων πτήσεων προς τουριστικές περιοχές της χώρας μας.

Από μια τέτοια δράση θα ενισχυθεί ο Τουρισμός της περιοχής και φυσικά θα πρέπει να συμβάλουν και οι Τουριστικοί Δήμοι που εισπράττουν το παραπάνω Τέλος.

Ωφελημένοι σε ίδιο ή μεγαλύτερο βαθμό θα είναι και οι επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης οι κοινώς λεγόμενες Airbnb, οι οποίες αυξάνονται και πληθύνονται από χρόνο σε χρόνο. Χαρακτηριστικά στην περιοχή Χανίων το 2017 αριθμούσαν 1.000, το 2019 2.400 και σήμερα ίσως ξεπερνούν και τις 4.000, όταν το σύνολο των ξενοδοχείων είναι 670 και τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου μας με άδεια ΕΟΤ 1.400.

Επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης που δεν καταβάλουν ΦΠΑ, φόρο διαμονής, Τέλος παρεπιδημούντων, έξοδα λογιστών, πυρασφάλειες, ανανεώσεις αδειών κλπ, λες και σε αυτές δεν διαμένουν καθημερινά τουρίστες όπως ακριβώς και στις δικές μας επιχειρήσεις.

Η Πολιτεία εθελοτυφλεί δεχόμενη ότι οι επιχειρήσεις αυτές, είναι κατά ρομποτικό τρόπο αυτοκαθαριζόμενες, λες και δεν ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει με τις κρυφά προσφερόμενες υπηρεσίες καθαρισμού.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την τροποποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για το Τέλος παρεπιδημούντων, ούτως ώστε αυτό να καταβάλλεται και από τις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης σύμφωνα με τις ετήσιες εισπράξεις τους, αφού αυτοί ωφελούνται το ίδιο όπως και εμείς από δράσεις που θα χρηματοδοτούνται από το εν λόγω Τέλος.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                Ο Γεν. Γραμμ.
Κουκουράκης Ι.           Κασαπάκης Εμ.”

zarpanews.gr

The post Χανιά | Τουριστικά| Τουριστικά καταλύματα εναντίον Airbnb: “Βάλτε τους να πληρώνουν τέλος παρεπιδημούντων” – Επιστολή στον Πέτσα appeared first on zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα