Χανιά | Παρέμβαση της Βάλιας Βαγιωνάκη για την Α’ βάθμια φροντίδα Υγείας

Παρέμβαση επί του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας πραγματοποίησε η βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, Βάλια Βαγιωνάκη, την Πέμπτη 3 Αυγούστου στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Η κα Βαγιωνάκη στην ομιλία της τόνισε πως: η Κυβέρνηση «από την πρώτη στιγμή επέλεξε να στηρίξει με νύχια και με δόντια το καταρρέω Δημόσιο Σύστημα Υγείας με αύξηση των κονδυλίων και ταυτόχρονη ανακατεύθυνση του μεγαλύτερου όγκου προσλήψεων στο ΕΣΥ», ενώ σημείωσε πως «Σήμερα, που το σύστημα

έχει σταθεροποιηθεί κι αυτό το αντιλαμβάνονται πρώτα απ’ όλα οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ασθενείς, προχωράμε στη στήριξη και αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγείας».

«Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται παρέμβαση στήριξης κι αναβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Υγείας με 400 μόνιμες θέσεις οι οποίες θα προκηρυχθούν το Φθινόπωρο και θα κατευθυνθούν στενευμένα στα κέντρα αστικού τύπου, όπως θα μετονομαστούν τα ΠΕΔΥ, καθώς και στα κέντρα Υγείας Υπαίθρου. Παράλληλα, θα προβλέπεται και ομάδα οδοντιατρικής βοήθειας σε κάθε κέντρο Υγείας, ενώ θα δημιουργηθεί ένα ακόμα σύστημα δομών σε σύνδεση με τις υπάρχουσες δομές», ανέφερε η κα Βαγιωνάκη για να προσθέσει: «Είμαστε μεροληπτικά υπέρ του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κι όλη η συζήτηση στη Βουλή αναδεικνύει δυο διαφορετικές και αποκλίνουσες αντιλήψεις. Η αφετηρία της θεσμικής παρέμβασης που επιχειρούμε έγκειται στον πρωταγωνιστικό ρόλο του δημόσιου συστήματος, στην αναβάθμιση της λειτουργίας του, ενώ προβλέπεται επικουρικός και συμπληρωματικός ρόλος στον ιδιωτικό τομέα. Και είναι απορίας άξιο πως μιλάμε για κρατισμό, όταν το 45% των δαπανών πάει σε ιδιωτικές δαπάνες, μεγαλύτερο ποσοστό από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Αναφερόμενη στις προβλέψεις του νομοσχεδίου, η κα Βαγιωνάκη υπογράμμισε: «Η δική μας πρόταση προβλέπει τη δημιουργία νέων περιφερειακών δομών, τις Τοπικές μονάδες Υγείας (ΤΟΜ), που θα είναι μονάδες οικογενειακής ιατρικής και θα απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό. Οι συγκεκριμένες μονάδες θα στελεχώνονται από διεπιστημονική ομάδα οικογενειακών γιατρών, παιδιάτρων, επισκεπτών Υγείας, νοσηλευτών, κοινωνικών λειτουργών, με έμφαση στην προληπτική και σχολική ιατρική, στους εμβολιασμούς, στα χρόνια νοσήματα και θα είναι μια πρώτη επαφή σε τοπικό επίπεδο των πολιτών με το ΕΣΥ».

«Κάθε πολίτης θα έχει τον δικό του οικογενειακό ιατρό, υπεύθυνο του δικού του ηλεκτρονικού φακέλου, ενώ έχει αποφασιστεί αυτές οι δομές να έχουν διευρυμένο ωράριο. Επιπλέον, λόγο θα έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση για να μεταφέρει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, ενώ θα δημιουργηθούν τοπικά εργαστήρια, όπου οι πολίτες με ηλεκτρονικό τρόπο θα παίρνουν τις εξετάσεις σπίτι τους», συμπλήρωσε η βουλευτής Χανίων, για να κλείσει την ομιλία της αναφερόμενη στη δρομολόγηση προσλήψεων που θα κατευθυνθούν στην κάλυψη θέσεων για την εύρυθμη λειτουργεία των νέων δομών: «Για όλα τα παραπάνω έχουν αποφασιστεί και προκηρυχθεί 3000 θέσεις, από τις οποίες 1300 θα πάνε σε γιατρούς και παιδιάτρους και μάλιστα με αποδοχές επιμελητή Α, πράγμα που βοηθά στην ανάσχεση του brain drain.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα