Χανιά | Δυσαρέσκεια στους Σουδιανούς για το «πάγωμα» των έργων σε Πλατεία Σούδας και Μορώνη

Εκτός χρηματοδότησης από τα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης έμειναν τα έργα της ανάπλασης της Πλατείας Σούδας και του ποταμού Μορώνη. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια στους πολίτες και τους επιχειρηματίες της περιοχής ενώ για το θέμα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Σούδας το απόγευμα της Τετάρτης.

Στη συνεδρίαση έδωσαν το «παρών» κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής και δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και των παρατάξεων της μειοψηφίας. Ο πρόεδρος

του συμβουλίου Κώστας Φωκάς, χαρακτήρισε την ανάπλαση της πλατείας ως ένα σπουδαίο έργο στην πύλη εισόδου του νομού, το οποίο πρέπει να προχωρήσει και επέρριψε ευθύνες για την μη ένταξή του στην στάση των παρατάξεων της μειοψηφίας που δεν ενέκριναν να συζητηθεί το θέμα ως έκτακτο σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η υποβολή του φακελου.

Τους παρευρισκόμενους ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Μιχάλης Βλαχάκης, ο οποίος εξήγησε ότι υπήρξε λάθος πληροφόρηση προς την Τεχνική Υπηρεσία από την πλευρά του Υπουργείου με αποτέλεσμα να μην υποβληθεί έγκαιρα η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Χανίων και του Νομαρχιακού Λιμενικού Ταμείου. Και ο ίδιος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για την απουσία από το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που έγινε για το θέμα. Ωστόσο όπως είπε τα ίδια προβλήματα λάθος πληροφόρησης αντιμετώπισαν όλοι οι Δήμοι της Κρήτης γι’ αυτό και -όπως διαβεβαίωσε- το πρόγραμμα για τον Μορώνη θα ανοίξει ξανά σε δύο μήνες. Όσο για την Πλατεία Σούδας, εξήγησε πως η μελέτη είναι άρτια και ώριμη και θα καταφέρει να χρηματοδοτηθεί από χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τις εκπτώσεις που θα δώσουν οι άλλοι εργολάβοι.

«Η Δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία στο συμβούλιο. Είναι τραγικό κατηγορεί την αντιπολίτευση που δεν βρέθηκαν 25 άτομα» σχολίασε την τοποθέτηση της η κα Νάνσυ Αγγελάκη. Ανεβάζοντας του τόνους, κατηγόρησε τον κ. Βλαχάκη ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να καλύψει την ανεπάρκειά του και κάλεσε τον Δήμαρχο να παραιτηθεί.

«Είναι πολύ υποκριτικό να μεταφέρουν την δική τους αστοχία στις δικές μας πλάτες» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Άρης Παπαδογιάννης. Αφού ήταν τόσο σοβαρό και κατεπείγον ας έπαιρνε τηλέφωνο τους επικεφαλής των παρατάξεων να τους ενημέρωνε. Ή ας κινητοποιούσε τους δικούς του συμβούλους να ήταν παρόντες» ανέφερε ενώ απευθυνόμενος στον κ. Βλαχάκη, είπε: «Θ’ αφήσετε συντρίμια πίσω σας. Οι ψευτοτσαμπουκάδες σας δεν περνάνε στον Περιφερειάρχη. Είστε ανεπαρκής και κάνετε πολιτική μέσω facebook».

Την πεποίθηση πως αν πήγαινε ο ίδιος το έργο θα είχε εγκριθεί προς χρηματοδότηση εξέφρασε ο κ. Μανώλης Κεμεσίδης. Χαρακτήρισε «παραμύθια» την μη πληρότητα του φακέλου, τονίζοντας πως έγιναν πολιτικά λάθη στον χειρισμό της υπόθεσης: «Αν πήγαινα εγώ, θα γυρνούσα με το 1 εκατομμύριο» είπε χαρακτηριστικα.

«Μας δούλεψε το Ηράκλειο» τόνισε ο πρώην δήμαρχος Σούδας, Γιάννης Περάκης, προσθέτοντας ότι παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις του Περιφερειάρχη, το έργο απορρίφθηκε στη συνέχεια από την Διαχειριστική Αρχή.

Οι επιχειρηματίες

Διχασμένοι εμφανίστηκαν οι επιχειρηματίες της περιοχής. Ο πρόεδρος του συλλόγους τους, Σταμάτης Κολιακουδάκης, μετέφερε την αγανάκτηση των συναδέλφων του για την ανάπλαση της πλατείας, σχολιάζοντας ότι εδώ και 12 χρόνια η συζήτηση παραμένει ίδια.»Είμαστε πλέον σε απευθείας επαφές με τον Περιφερειάρχη και προσπαθούμε οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας να διορθώσουν τα λάθη που έχουν γίνει εδώ» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των ιδιοκτητών και επιχειρηματιών από την ανατολική πλευρά της πλατείας, δήλωσαν ευχαριστημένοι με αυτήν την εξέλιξη, καθώς δεν συμφωνούν με την συγκεκριμένη μελέτη, η οποία, όπως υποστήριξαν, προχώρησε χωρίς διαβούλευση μαζί τους και χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Τελικά, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ.

zarpanews.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα