Χανιά | Αιτήματα για την μαρτυρική Κάντανο προς τον Αλέξη Τσίπρα από τον Ευτύχη Δασκαλάκη

Τρία αιτήματα που αφορούν την περιοχή της Καντάνου αλλά και επιμέρους επισημάνσεις για αλλαγές στον «Καλλικράτη» περιλαμβάνει η επιστολή που απευθύνει στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο πρώην Δήμαρχος Καντάνου και πρώην πρόεδρος του δικτύου μαρτυρικών πόλεων και χωριών, Ευτύχης Δασκαλάκης.

Δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στην Κάντανο, κήρυξη του δρόμου Άναβος – Κάνδανος που περνά από το φαράγγι ως θεματικού πάρκου και δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου στο Ροδοβάνι είναι οι τρεις βασικές προτάσεις του πρώην δημάρχου, ο οποίος στην επιστολή του ζητά

επίσης να προχωρήσει η ανάπλαση επτά Βυζαντινών εκκλησιών στην περιοχή και να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ιστορικής μνήμης των μαρτυρικών μας πόλεων.

«Έκτρωμα» ο Καλλικράτης

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ των Χανίων το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε επίσης πως «επτά χρόνια μετά την εφαρμογή του, αποδεικνύεται πως ο σχεδιασμός του Καλλικράτη όχι μόνο ήταν ανοργάνωτος αλλά λόγων μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, συρρίκνωσε και αλλοίωσε ιστορικές περιοχές» όπως για παράδειγμα τις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της Ελλάδος, με γνώμονα μόνο την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Δυστυχώς όπως προσέθεσε, η περιοχή της Καντάνου έχει αποψιλωθεί από υπηρεσίες, οι οποίες συνεχίζουν να κλείνουν η μία μετά την άλλη, με τελευταία περίπτωση το ΑΤ Καντάνου που συγχωνεύεται με της Παλαιόχωρας. «Αυτή είναι η ιστορική συμβολή της Πολιτείας σε τόπους θυσίας και ιστορίας;» διερωτήθηκε σχολιάζοντας πως το κόστος στον εθνικό προϋπολογισμό δεν δικαιολογεί αυτήν την αντιμετώπιση.

Θεματικό Πάρκο

Συνεχίζοντας, ζήτησε «για το ιστορικό φαράγγι της Κανδάνου, οπου έγιναν μάχες κατά των Γερμανών κατακτητών να κηρυχθεί ως ιστορικός τόπος ο δρόμος που το διασχίζει και σε συνδυασμό με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα, να χαρακτηριστεί ως θεματικό πάρκο, κάτι που θα συνέβαλε αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή».

Μουσείο Ολοκαυτώματος

Επιπλέον, όπως ανέφερε ήδη από το 2008 επί δημαρχίας του, έχει ολοκληρωθεί μελέτη για δημιουργία και ίδρυση μουσείου ολοκαυτώματος στην περιοχή αλλά και αρχαιολογικού μουσείου στο Ροδοβάνι».

Τέλος, ευχήθηκε η παρουσία του πρωθυπουργού στην Κρήτη να είναι ουσιαστική και όχι εθιμοτυπική και τον κάλεσε να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια για διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

zarpanews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα