AFP: Τη Δευτέρα πιθανόν η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας

Την ερχόμενη Δευτέρα ενδέχεται να ανακηρύξει η Καταλονία την ανεξαρτησία της, σύμφωνα με πηγή από την περιφερειακή κυβέρνηση, που επικαλείται το AFP.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτό ενδέχεται να γίνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κοινοβουλίου. «Σε συνάρτηση με το πώς θα εξελιχθεί η συνεδρίαση, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας ενδέχεται να γίνει εκείνη τη στιγμή», επισήμανε αυτή η πηγή.

Ο νόμος για το δημοψήφισμα

που έγινε την περασμένη Κυριακή- τον οποίο είχε εγκρίνει το καταλανικό κοινοβούλιο και την ισχύ του ανέστειλε το Συνταγματικό Δικαστήριο- προβλέπει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας πρέπει να γίνει εντός των δύο ημερών μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν επιβεβαίωσε χθες στο BBC ότι θα ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία κι ότι ανακήρυξη θα γίνει «στα τέλη της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης».

Σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε σήμερα η καταλανική κυβέρνηση, το «ναι» στην ανεξαρτησία έχει συγκεντρώσει το 90% των ψήφων και η συμμετοχή ανήλθε σε λίγο παραπάνω από 42%.

Πηγή: ΑΠΕ/ AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα