Σε δυο τμήματα η είσπραξη του τιμήματος για την 20ετή ανανέωση της σύμβασης του ΔΑΑ

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για τον προβλεπόμενο προσυμβατικό έλεγχο, βρίσκεται ο φάκελος της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος» (η υπάρχουσα λήγει το 2026, θα ανανεωθεί για 20 χρόνια).

Εφόσον εγκριθεί (η απόφαση αναμένεται τις προσεχείς εβδομάδες), θα κοινοποιηθεί στις αρμόδιες κοινοτικές αρχές (ΕΕ, ΕΤεπ).

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά του ΔΑΑ προβλέπει συνολικό τίμημα, ύψους 600 εκατ., συμπεριλαμβανομένου

του αναλογούντος ΦΠΑ, με το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων να ανέρχεται σε 483,87 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω τίμημα θα καταβληθεί σε δυο δόσεις, το 2017 και το 2018.

Το συνολικό όφελος για το ελληνικό δημόσιο από την επέκταση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης είναι πολλαπλάσιο του ανωτέρω τιμήματος, όπως υποστηρίζει το ΤΑΙΠΕΔ.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι τα επιπρόσθετα αναμενόμενα έσοδα από την καταβολή της, ήδη προβλεπόμενης στην σύμβαση παραχώρησης, ετήσιας αμοιβής θα ανέλθουν, για το σύνολο της εικοσαετούς παράτασης, περίπου στο ποσό των 894 εκατ., ενώ αντίστοιχα τα εκτιμώμενα έσοδα, από τη φορολογία εισοδήματος του ΔΑΑ, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε 1,47 δισ.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου επιμηκύνει τη «ζωή» της για ακόμα 20 έτη, ενώ το επόμενο βήμα του ΤΑΙΠΕΔ είναι η πώληση του 30%.

The post Σε δυο τμήματα η είσπραξη του τιμήματος για την 20ετή ανανέωση της σύμβασης του ΔΑΑ appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα