Ο Μορέας αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές διέλευσης του οδικού άξονα

Ο αυτοκινητόδρομος Μορέας αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για την αντιμετώπιση προβλημάτων από πλημμυρικά φαινόμενα, σε περιοχές ανάντη και κατάντη της διέλευσης του οδικού Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη και εκτός των ορίων του έργου παραχώρησης, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η αναγκαιότητα εκτέλεσης των υπόψη εργασιών προέκυψε αφενός λόγω απροβλέπτων συνθηκών, όπως οι πυρκαγιές του 2007 και αυτές που εκδηλώθηκαν κατά την περίοδο 2009-2016,

δηλαδή μετά την υποβολή της προσφοράς εκ μέρους του παραχωρησιούχου και οι οποίες, λόγω της καταστροφής των δασών ή/και των δασικών εκτάσεων, έκαναν πιο δυσχερή τα χαρακτηριστικά του επιφανειακού μανδύα του εδάφους, μειώνοντας την δυνατότητα διήθησης του νερού στο έδαφος και αυξάνοντας την επιφανειακή απορροή, έχοντας σαν αποτέλεσμα την δραστική αύξηση των λασποροών.

Επίσης, στα απρόβλεπτα γεγονότα που ανέκυψαν, θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων, η οποία έχει πλέον αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης λόγω της κλιματικής αλλαγής, με αποτέλεσμα –λόγω της έντασης των φαινομένων – την ύπαρξη κινδύνου καταστροφών, ακόμα και σε περιοχές με επαρκή αντιπλημμυρική θωράκιση, πόσο μάλλον σε περιοχές, όπως αυτές που διέρχονται οι εν λόγω Αυτοκινητόδρομοι με πλημμελή αντιπλημμυρική προστασία.

Τέλος, υπήρξε εκτεταμένη ανεξέλεγκτα οικοδομική δραστηριότητα στις εκτός σχεδίου περιοχές ανάντη και κατάντη των οδικών έργων, η οποία δεν συνοδεύτηκε από τα αναγκαία έργα υποδομής.

Η μη πρόβλεψη αυτών των έργων υποδομής που ήταν ευθύνη της πολιτείας είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της συνολικής επιφάνειας απορροφητικότητας των λεκανών απορροής.

The post Ο Μορέας αναλαμβάνει την εκπόνηση μελετών για πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές διέλευσης του οδικού άξονα appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα