Μεταφορά εργαζομένων μεταξύ ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ και παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου

Η σημερινή ΠΝΠ με θέμα «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» περιλαμβάνει και διατάξεις για τη λειτουργία των ΕΛΤΑ και των Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ.

Συγκεκριμένα, επιτρέπει τη μεταφορά εργαζομένων μεταξύ ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ και την παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Οι διατάξεις
για τα ΕΛΤΑ και τις Ταχυμεταφορές ΕΛΤΑ

1. α)Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος δημόσιας υγείας από τη διασπορά του κορονοϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη ισχύος της παρούσας, τα εκτελεστικά όργανα διοίκησης των ως άνω εταιρειών δύνανται να: α) αποφασίζουν την παράταση των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, που έχουν συναφθεί κατ΄ εφαρμογή του άρθρου 14 του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) για την κάλυψη εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών, για το σύνολο των συμβασιούχων ή μέρος αυτού και για χρονικό διάστημα έως έξι (6) μήνες κατ΄ ανώτατο όριο. Μετά το πέρας του ως άνω χρόνου απασχόλησης, οι συμβάσεις αυτές λύονται αυτοδίκαια, χωρίς καμία προειδοποίηση ή διατύπωση και χωρίς αποζημίωση. Μετατροπή των συμβάσεων αυτών σε συμβάσεις αορίστου χρόνου είναι άκυρη.

β) αποφασίζουν, κατόπιν σχετικής συμφωνίας, τη μεταφορά προσωπικού με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από τη μια επιχείρηση του ομίλου “ΈΛΤΑ ΑΕ” στην άλλη επιχείρηση για την κάλυψη επειγουσών αναγκών και για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.

Ο αριθμός του προσωπικού που εντάσσεται στην ανωτέρω περίπτωση, καθώς και ο χρόνος κατά τον οποίο διαρκούν η μεταφορά και η απασχόληση στην άλλη εταιρεία του ομίλου, συμπεριλαμβάνονται στις αποφάσεις των αρμόδιων εκτελεστικών οργάνων των εταιρειών και αποτελούν μέρος της μεταξύ τους συμφωνίας. Για την επιλογή του ως άνω προσωπικού λαμβάνονται υπόψη ενδεικτικά η ειδικότητα, η υπηρεσιακή αρχαιότητα και οποιοδήποτε άλλο κριτήριο κατά την κρίση της επιχείρησης.

Κάθε επιχείρηση που εφαρμόζει την ανωτέρω ρύθμιση υποχρεούται να δηλώνει τη μεταφορά στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

γ) ορίζουν προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεών τους, κατά τα προβλεπόμενα στο ένατο άρθρο της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α΄ 83).

2.Η παρ. 1 του άρθρου 14 της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64), όπως αυτή κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76), εφαρμόζεται και στους εργαζομένους στις εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε” και “ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΛΤΑ Α.Ε”.

The post Μεταφορά εργαζομένων μεταξύ ΕΛΤΑ και Ταχυμεταφορών ΕΛΤΑ και παράταση συμβάσεων ορισμένου χρόνου appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα