Έντονη αντιπαράθεση για ΥΠΑ – ΑΠΑ και Aegean Airlines. Τα όσα είπαν Κ. Καραμανλής, Γ. Κεφαλογιάννης, Χρ. Σπίρτζης και Ν. Παππάς

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε χθες στη Βουλή στη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας και την κρατική ενίσχυση της Aegean Airlines.

O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο εισηγητής

της ΝΔ Στέφανος Γκίκας υπογράμμισαν ότι η νομοθετική ρύθμιση είναι επιτακτική, καθώς εάν δεν προχωρήσει ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων και η σύσταση της ΑΠΑ, ελλοχεύει ο κίνδυνος υποβιβασμού των ελληνικών αεροδρομίων από την EASA.

Παράλληλα, κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο προηγούμενος νόμος (4427/2016) ήταν πρόχειρος, δυσλειτουργικός και μη υλοποιήσιμος, υποστηρίζοντας ότι το προσωπικό των 172 ατόμων, που προβλέπει το νομοσχέδιο, επαρκεί απολύτως για την απρόσκοπη τέλεση της αποστολής της ΑΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς κατηγόρησαν το υπουργείο Μεταφορών ότι προχωρά στη μείωση των υπαλλήλων της ΑΠΑ κατά 65%, χωρίς ουσιαστική μελέτη και ότι η καθυστέρηση λειτουργίας της συγκεκριμένης Αρχής βαραίνει απολύτως τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία, με το νομοσχέδιο, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της αεροναυτιλίας.

Επίσης, υποστήριξαν ότι η μείωση του προσωπικού και η απαξίωση του έργου των αερολιμενικών, οι οποίοι θα πρέπει να ασκούν από την Αθήνα σειρά αρμοδιοτήτων, που απαιτούν επιτόπια παρουσία, αυξάνει τους κινδύνους για τις πτήσεις και τους επιβάτες.

Τέλος, έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε για την κρατική ενίσχυση της Aegean Airlines, ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπεραμύνθηκε της στήριξης, τονίζοντας ότι ήταν αναγκαία και ότι διασφαλίζει τα συμφέροντα του δημοσίου, κάτι το οποίο απέρριψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το metaforespress.gr παραθέτει, από τα πρακτικά της Βουλής, τα κυριότερα αποσπάσματα από τη χθεσινή συζήτηση.

Η αντιπαράθεση για ΥΠΑ – ΑΠΑ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΚΙΚΑΣ:  Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα μικρό σχόλιο ξεκινώντας για αυτά τα οποία είπε ο συνάδελφος της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Νομίζω ότι κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων και όταν η χώρα διέρχεται μια τόσο δύσκολη στιγμή, όπως αυτή την περίοδο με την πανδημία, πρέπει όλοι, ανεξαρτήτως αν υπάρχει σημαντικός λόγος -εδώ θα πω ότι υπήρχε λόγος-, πρέπει να εφαρμόζουμε τους νόμους. Ο νόμος αυτή την περίοδο είναι για να προστατεύσουμε την ίδια μας τη ζωή και βεβαίως την υγεία της κοινωνίας.

Έρχομαι στο υπό συζήτηση σχέδιο νόμου. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποτελεί ένα μεταρρυθμιστικό νομοσχέδιο. Όμως, να πούμε ότι οι βασικές κατευθύνσεις προϋπήρχαν, αφού η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, την οποία συζητάμε σήμερα, ήδη υφίσταται από το 2016 από τον ν. 4427, που υποχρεώθηκε βέβαια τότε ο ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίσει, υλοποιώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία, λοιπόν, επιβάλλει έναν καθαρό διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων στον χώρο της Πολιτικής Αεροπορίας μεταξύ μιας Ρυθμιστικής και Εποπτικής Αρχής, που είναι η ΑΠΑ, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας και του παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας και διαχείρισης αεροδρομίων και υδατοδρομίων, που είναι η ΥΠΑ, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Να πούμε ότι ελεγχόμενος και ελεγκτής δεν μπορούσαν να συνυπάρχουν στην ίδια υπηρεσία. Άλλωστε, η ανεξαρτησία του ελεγκτή αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητά του.

Η σημερινή νομοθετική ρύθμιση είναι ωστόσο επιτακτική, γιατί ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων και η σύσταση της ΑΠΑ, όπως είπαμε ψηφίστηκε μεν το 2016 -ανοίγω μια παρένθεση­- προφανώς με βαριά καρδιά από την τότε κυβέρνηση, διότι ο λόγος ήταν η εξασφάλιση της δόσεως των 2,8 δισεκατομμυρίων από τον ESM, αλλά όμως δεν εφαρμόστηκε. Στην ουσία, επρόκειτο για ένα προβληματικό κείμενο, μη υλοποιήσιμο, που δημιουργούσε μια Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας δαιδαλώδη και πολύπλοκη με τετρακόσιους ογδόντα επτά υπαλλήλους, εξήντα τμήματα και επικαλυπτόμενες αρμοδιότητες.

Συνέπεια, λοιπόν, της μη εφαρμογής του νόμου από τα τρία αυτά χρόνια της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι το καλοκαίρι του 2019 όταν η νέα Κυβέρνηση και ο κ. Καραμανλής ως Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών ανέλαβε βρήκε μία κατάσταση, η οποία ήταν πολύ επικίνδυνο να επιφέρει υποβιβασμό των ελληνικών αεροδρομίων. Αυτό τουλάχιστον διαβεβαίωνε η EASA, δηλαδή ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας.

Έκτοτε, λοιπόν, ξεκίνησε μια προσπάθεια, πάντα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, ομάδες εργασίας επί ομάδων εργασίας, ώστε να επισπευσθεί η συγκρότηση και η λειτουργία της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας.

Επαναλαμβάνω ότι η αποστολή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, της EASA, είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στον χώρο της πολιτικής αεροπορίας και αυτός είναι ακριβώς ο σκοπός διαχωρισμού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.

Συνεπώς, δεν μπορεί να τίθεται εν αμφιβόλω ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο διασφαλίζει και ενισχύει ακριβώς αυτό, την ασφάλεια των πτήσεων, διότι ακούστηκε και αυτό το επιχείρημα από την Αντιπολίτευση.

Να πούμε εδώ ότι όλα τα σχέδια για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, όπως ατυχήματα και λοιπά, θα είναι απολύτως εφαρμόσιμα και η ΥΠΑ θα είναι βεβαίως στα αεροδρόμια και θα υπάρχει στενή συνεργασία με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, την ΑΠΑ, προς αντιμετώπιση οποιουδήποτε έκτακτου γεγονότος ή συμβάντος.

Δυο λόγια, λοιπόν, για την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Με αυτό το σχέδιο νόμου η ΑΠΑ ανασυστήνεται ριζικά. Οι αρμοδιότητές της εξειδικεύονται και εμπλουτίζονται. Πρόκειται για μία ανεξάρτητη Αρχή, με δική της νομική προσωπικότητα, λειτουργική ανεξαρτησία και διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, κατά τα πρότυπα –θα πω- και άλλων ευρωπαϊκών αντίστοιχων ανεξάρτητων αρχών.

Η ΑΠΑ υποστηρίζεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Σκοπός της είναι η εκτέλεση των καθηκόντων πιστοποίησης, εποπτείας και επιβολής στον τομέα των αερομεταφορών, της αεροναυτιλίας και των αερολιμένων της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων. Ασκεί, επίσης, τα καθήκοντα της ρυθμιστικής αρχής της οικονομικής δραστηριότητας του χώρου.

Τώρα η ΑΠΑ αποκτά μία πιο λιτή και ευέλικτη μορφή. Μειώνονται οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις κατά 65% και ανέρχονται στον αριθμό εκατόν εβδομήντα δύο. Αυτό προέκυψε μετά από αξιολόγηση, μετά από συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, την EASA, και βεβαίως την αρμόδια Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν, την DG MOVE.

Η επιχειρηματολογία που ακούσαμε από την αντιπολίτευση που συγχέει τον αριθμό των οργανικών θέσεων της ΑΠΑ με τον αριθμό των αεροδρομίων, των ελικοδρομιών, των υδατοδρομίων αλλά και με το γενικό πληθυσμό, είναι στη λάθος κατεύθυνση και θεωρώ ότι η εμμονή της προσεγγίζει τον λαϊκισμό.

Και εξηγούμαι. Οι ανάγκες της Αρχής εξαρτώνται αποκλειστικά από το πτητικό και μεταφορικό έργο της χώρας μας. Αυτή είναι η βάση από όπου προέκυψε στην αξιολόγηση, πάντα σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό, ο αριθμός «εκατόν εβδομήντα δύο».

Προκειμένου να διασφαλιστεί η άμεση έναρξη λειτουργίας της Αρχής, κατά το μεγαλύτερό της μέρος –εγώ θα πω και μακάρι κατά 100%-, η στελέχωση θα προκύψει από την ΥΠΑ με εξειδικευμένο και καταρτισμένο προσωπικό. Άρα, η ΑΠΑ δεν ξεκινάει από το μηδέν. Παίρνει μία σημαντική προίκα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και βεβαίως αν υπάρξει απαίτηση για προσθήκη προσωπικού, τότε μπορεί να πάρει και από το ευρύτερο Δημόσιο και αν παρόλα αυτά υπάρξει ανάγκη, κάποιες ελάχιστες θέσεις μπορεί και από τον ιδιωτικό τομέα.

Και κάτι άλλο. Ο μειωμένος αριθμός των υπαλλήλων της Αρχής δεν ισοδυναμεί επ’ ουδενί με μειωμένους ελέγχους ούτε σε ποιότητα ούτε σε ποσότητα στη συχνότητα. Η ηλεκτρονική τεχνολογία και η ψηφιοποίηση που υπάρχει στις μέρες μας και η οποία συνεχώς εξελίσσεται και ενδυναμώνεται, δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα σε πάρα πολλά ζητήματα να μην είναι κάποιος φυσικά παρών εκεί, αλλά μπορεί να ελέγχει και από το κέντρο. Βεβαίως, εάν απαιτηθεί, ο ελεγκτής θα είναι εκεί.

Οι επιθεωρητές της Αρχής θα διενεργούν τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις στους εποπτευόμενους φορείς. Όπου διαπιστώνεται παράβαση της εθνικής ή ενωσιακής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων, τότε έχουν το δικαίωμα επιβολής διοικητικών κυρώσεων, που ξεκινούν από μία απλή σύσταση μέχρι την επιβολή προστίμου, ακόμα και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Η διοίκηση της Αρχής αποτελείται από τον διοικητή και το εκτελεστικό συμβούλιο και να υπογραμμίσω εδώ ότι τα προσόντα διορισμού του διοικητού προβλέπονται σαφώς από τον νόμο και δεν έχει σύγκριση με αυτό που έγινε το 2016, όταν ψηφίστηκε ο δικός σας νόμος που μετά από δύο ολόκληρα χρόνια, με φωτογραφική διάταξη, ήρθαν τα εφαρμοστικά διατάγματα για τους διοικητές.

Σε ό,τι αφορά τους οικονομικούς πόρους –και αυτό είναι πολύ σημαντικό-, οι οικονομικές ενισχύσεις οποιασδήποτε μορφής από τον κρατικό προϋπολογισμό προβλέπονται μόνο σε περίπτωση που λόγω έκτακτου γεγονότος ή εκτάκτων συνθηκών τα έσοδα της Αρχής δεν επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών της. Να πούμε βεβαίως ότι τα βασικά έσοδα της Αρχής προέρχονται από τα τέλη διαδρομής και τερματικής περιοχής από το Eurocontrol.

Δυο λόγια για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο. Η ΥΠΑ από αυτοτελής δημόσια υπηρεσία αποκτά τη νομική μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Σκοπός της είναι η οργάνωση και η ανάπτυξη υπηρεσιών αεροναυτιλίας και διαχείρισης και λειτουργίας αερολιμένων και υδατοδρομίων.

Η μετατροπή της σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου αποτελεί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεταρρυθμιστικό βήμα, το οποίο διασφαλίζει περισσότερη διαφάνεια. Αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι με τη νέα της νομική μορφή η ΥΠΑ αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, που σημαίνει μεταξύ άλλων ότι θα καταρτίζει και θα εκτελεί τον προϋπολογισμό της, ενώ θα δημοσιοποιεί ισολογισμούς.

Επιτρέψτε μου να πω στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της αντιπολιτεύσεως, αλλά και σε μερίδα των συνδικαλιστών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ότι πραγματικά με εξέπληξε το γεγονός της μη κατανόησης ότι η μετατροπή της Υπηρεσίας σε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και η διόρθωση της πρότερης υβριδικής νομικής μορφής, που προέβλεπε ο προηγούμενος ν. 4427/2016,είναι προς όφελος των εργαζομένων γιατί με τον τρόπο αυτό διατηρούν τα προνόμια βεβαίως του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά και ταυτόχρονα η ΥΠΑ αποκτά την ευελιξία της πραγματικής οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας που ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου επιφέρει.

Εξάλλου, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για τον «Ευρωπαϊκό Ουρανό», ο 317/2019, προβλέπει αυτό το πράγμα. Ήταν, δηλαδή, μονόδρομος να γίνει αυτό.

Τώρα, σενάρια που θέλουν ως απώτερο στόχο –το ακούσαμε από μερίδα της Αντιπολιτεύσεως- την ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ και ότι το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου είναι το πρώτο βήμα για να γίνει νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και λοιπά είναι παντελώς αβάσιμα. Εξάλλου, σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο μία χώρα –αν δεν κάνω λάθος- το Ηνωμένο Βασίλειο έχει περίπου ιδιωτική την αντίστοιχη Αρχή. Σε όλες τις άλλες χώρες οι Αρχές είναι κρατικές, State-Owned.

Προχωρώντας, θα πω ότι η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις κοινοτικές απαιτήσεις και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας -πολύ σημαντικό- ορίζεται αρμόδια για τη διαχείριση και την κατανομή των τελών που εισπράττονται μέσω του Eurocontrol.

Το παρόν σχέδιο νόμου πετυχαίνει την πλήρη εναρμόνιση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, έχοντας ως γνώμονα τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα, την ευελιξία και την αποδοτικότητα.

Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω το εξής: Υποστηρίχτηκε από την Αντιπολίτευση ότι εν μέσω του lockdown η νομοθετική εργασία του Κοινοβουλίου πρέπει να περιορίζεται αυστηρά σε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία και ότι αυτό το σημαντικό νομοσχέδιο δεν θα έπρεπε να συζητηθεί υπό αυτές τις συνθήκες. Να θυμίσω -δεν θα κουραστούμε να το λέμε εδώ- ότι ο ν. 4427/2016 έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ναι, για τη δόση. Το κατανοώ. Στη δική μας την περίπτωση έγινε μία μεγάλη συζήτηση, διεξοδική και πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω και τον κύριο Υπουργό, αλλά και τον Πρόεδρο της Επιτροπής που έδωσε τη δυνατότητα της ευρείας αυτής συζήτησης.

Δεύτερον, δεν έχουμε το δικαίωμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μέχρι να λήξει η πανδημία. Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει, να συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της έργο. Κάποια στιγμή η πανδημία θα τελειώσει και τότε τι θα κάνουμε; Βάζουμε, λοιπόν, τις βάσεις, ψηφίζουμε τους νόμους εκείνους που αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας.

Για όλους, λοιπόν, αυτούς τους λόγους πραγματικά θα έπρεπε αυτό το νομοσχέδιο να τύχει ευρείας κοινοβουλευτικής συναινέσεως. Και έτσι, πραγματικά καλώ τους συναδέλφους -κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν φέρει αντίστοιχο νόμο πριν από τέσσερα χρόνια- να το υπερψηφίσουν, διότι -πραγματικά το πιστεύω- αυτή η μεταρρύθμιση προάγει, υπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Έρχομαι στα του νομοσχεδίου. Έχουμε ζητήσει από την αρχή της συζήτησης τη μελέτη, τα πρακτικά της Επιτροπής η οποία αποφάσισε και απεφάνθη ότι μια χαρά είναι να μειωθεί το προσωπικό της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας κατά 65%. Την επικαλείστε…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Μη βιάζεστε!

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Όχι μη βιάζομαι! Έχουν περάσει τέσσερις συνεδριάσεις της Επιτροπής. Τι να μην βιάζομαι; Ήρθαμε στην Ολομέλεια υπό καθεστώς πανδημίας και περιορισμού των διαδικασιών και μου λέτε να μην βιάζομαι; Πότε θα τη δούμε, δηλαδή; Καλούμαστε να κρίνουμε. Ο λόγος σας και ο λόγος μας, δηλαδή.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Θα τα πούμε μετά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: «Θα τα πούμε μετά». Πότε μετά θα τα πούμε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Πέντε μέρες τα λέμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Όχι, δεν τα λέμε. Ισχυρίζεστε κάτι. Σας καλούμε να καταθέσετε το τεκμήριο και δεν το κάνετε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Εσείς με διαδικασίες κατεπείγοντος τα φέρατε, για να πάρετε τη δόση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Κύριε Υπουργέ, σας παρακαλώ μη διακόπτετε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Πάμε τώρα σε αυτό. Φέρτε και τα περί δόσης. Φέρτε και τα Πρακτικά…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Χαράλαμπος Αθανασίου): Παρακαλώ, μην κάνετε διάλογο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: …διότι ο Κανονισμός -να ξεκινήσω από αυτό- στον οποίο αναφέρεται η συγκεκριμένη νομοθεσία, υπήρχε από το 2009. Άλλαξε δύο φορές στην πορεία. Τι κάνατε, λοιπόν, μέχρι το 2015; Τι κάνατε εκτός από μνημόνια και ύφεση; Αμολάγατε χαρταετό; Και μας ζητάτε εμάς τα ρέστα που σε λίγους μήνες φέραμε νομοσχέδιο, είχαν περάσει τα προεδρικά διατάγματα, σας έστελναν οι υπηρεσιακοί επιστολές αναλυτικές και σας έλεγαν ότι είναι έτοιμη η υπηρεσία να λειτουργήσει -μία υπουργική απόφαση έλειπε, την οποία δεν εκδώσατε για ενάμιση χρόνο- και ζητάτε από εμάς τα ρέστα;

Δεν μιλάω για το ζήτημα του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, διότι θεωρείτε ότι δεν έχετε κανέναν λόγο να εξηγήσετε ή να τεκμηριώσετε αυτή την επιλογή. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου δεν υπάρχει απολύτως τίποτα και οι εξηγήσεις που ακούμε εδώ είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δυστυχώς!

Μειώνετε, λοιπόν, το προσωπικό της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας. Απαξιώνετε το έργο των αερολιμενικών. Υπάρχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Πραγματικά, δεν αντιλαμβάνομαι πώς μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι θα είναι συμβατοί στις υποχρεώσεις τους με την τήρηση των αρμοδιοτήτων αυτών οι υπάλληλοι της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας από έναν υπολογιστή στην Αθήνα. Δηλαδή, θα καθυστερεί ένα αεροπλάνο στην Κάρπαθο, για παράδειγμα, ή σε ένα άλλο αεροδρόμιο νησιωτικό, απομακρυσμένο, θα παθαίνει ένα μικροατύχημα ένας επιβάτης, θα τον βγάζουν έξω γιατί έχει overbooking και θα περιμένει ακριβώς να κάνει τι; Να καταγράψει το παράπονό του και να περιμένει τρεις μήνες, οι οποίοι μπορεί να γίνουν έξι. Και αυτό θα προστατεύσει τα δικαιώματα των επιβατών. Ε, δεν θα τα προστατέψει! Ούτε την εικόνα της χώρας θα προστατεύσει, διότι όταν θα φύγει ο εφιάλτης της πανδημίας, θα ελπίζουμε όλοι μαζί να επιστρέψουν τα τουριστικά κύματα στη χώρα μας.

Για φανταστείτε τι έχουμε να πάθουμε αν βγει ότι η χώρα μας δεν έχει αποτελεσματικούς  μηχανισμούς προστασίας των δικαιωμάτων των επιβατών και ποια δυσφήμιση μπορεί να υποστούμε διεθνώς αν επισυμβεί κάτι τέτοιο. Δε μιλάω τώρα για τα δυστυχήματα. Σας μιλάω για περιστατικά τα οποία είναι πάρα πολύ συχνά και τα οποία πολλές φορές λύνονται και με προφορικό τρόπο. Δεν καταγράφονται. Ήρθατε εδώ και μας είπατε για την καταγραφή των συμβάντων τον καιρό του lockdown στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. Τώρα που θα φύγουν οι ελεγκτές θα σας πω εγώ για συμβάντα και για το πόσο μπορούν να νομίζουν ορισμένοι εκεί ότι μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Αλλά κάνατε κάτι, κύριε Παππά, που κατά την άποψή μου, σας χαρακτηρίζει ως επικίνδυνους λαϊκιστές. Και εξηγούμαι. Μιλήσατε για την ασφάλεια των πτήσεων. Σας είπα στην Επιτροπή συγκεκριμένα ότι η ασφάλεια των πτήσεων είχε ζήτημα για τα είκοσι τρία αεροδρόμια. Έχω εδώ, και τα καταθέτω τώρα στη Βουλή, όλα τα έγγραφα της EASA, που μιλάνε για υποβιβασμό των είκοσι τριών αεροδρομίων. Πάρτε τα, να τα έχετε, να τα μελετήσετε καλά, για να δείτε ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

(Στο σημείο αυτό ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Θέλετε να μας εξηγήσετε;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Εγώ δεν διέκοψα κανέναν. Να τα δείτε. Το έχω υπογραμμίσει κιόλας «downgrade».

Πριν πάω στην AEGEAN να σας πω για την ασφάλεια των πτήσεων. Απαράδεκτο αυτό που κάνετε, κατά την προσωπική μου εκτίμηση. Και θα σας πω και κάτι άλλο που δείχνει το «θεάρεστο έργο» σας.

Κύριε Παππά, γνωρίζετε ότι υπάρχει Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Πτήσεων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ που κόπτεται για την ασφάλεια των πτήσεων αφού πήγαμε να υποβιβαστούμε σε θέματα ασφάλειας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης -τόσο φοβερή ήταν η διαπραγματευτική τους δεινότητα!- ακούστε τι έκαναν, αγαπητοί συνάδελφοι: πόσες υποθέσεις δεν έχουν διερευνηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ για τα ατυχήματα; Ξέρετε πόσες είναι στο συρτάρι και περιμένουν; Είναι πενήντα έξι! Με προκαλείτε και τα λέω αυτά.

Και επειδή δεν μπορούσαμε να αλλάξουμε την επιτροπή και τη διοίκησή της, κύριε Πρόεδρε, γι’ αυτόν τον λόγο ζήτησα την παραίτησή τους. Τόσο θεάρεστο έργο έκανε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η επιτροπή, που πενήντα έξι περιπτώσεις που έπρεπε να διερευνηθούν δεν είχαν διερευνηθεί ποτέ! Και είχαμε παρατηρήσεις από πολλούς φορείς και από τον ICAO, ο οποίος έλεγε «τι γίνεται με αυτές τις υποθέσεις;». Και παραιτήθηκαν αμέσως, διότι αλλιώς θα είχαμε άλλες εξελίξεις.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Εσείς κάνατε έναν νόμο τον οποίο ποτέ δεν εφαρμόσατε. Το κάνατε στα χαρτιά, για να κοροϊδέψετε την τρόικα, να πάρετε τη δόση και να κλείσετε το μάτι στους συνδικαλιστές. Ξέρουμε τι κάνατε. Το ξέρουν πλέον και οι πέτρες σε αυτήν την Αίθουσα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΠΑΣ: Δεν έχει…

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Τα μάρμαρα, κύριε Παππά. Έχετε απόλυτο δίκιο.

Εμείς λοιπόν, αυτό που λέμε είναι ότι το συμβούλιο το εκτελεστικό προτείνεται από τον Υπουργό και μετά περνάει από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Αυτό το κάνουμε σε αυτήν την φάση και για λόγους ταχύτητας.

Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σας. Είναι κάτι το οποίο μπορούμε να δούμε, αλλά θεωρώ ότι από τη στιγμή που έχουμε την έγκριση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από τη Βουλή, αυτό δημιουργεί, αν θέλετε, μία ασφαλιστική δικλείδα, διότι έρχεται αυτό το συμβούλιο και πλέον εγκρίνεται από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Αυτά τα λίγα ήθελα να πω, για να απαντήσω στα ερωτήματά σας και ελπίζω να σας κάλυψα. Ευχαριστώ πολύ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η ΥΠΑ και η ΑΠΑ, ο τομέας των αερομεταφορών, αγαπητοί συνάδελφοι, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τομείς για κάθε χώρα. Για την Ελλάδα είναι ακόμα σημαντικότερος, γιατί είμαστε νησιωτική χώρα, γιατί είμαστε ένας λαός που ζει σε όλο τον πλανήτη και γιατί η λειτουργία του αγγίζει και επηρεάζει κρίσιμα θέματα, κρίσιμα εθνικά θέματα.

Κάποια στιγμή, κύριε Υπουργέ, οφείλετε να μας πείτε πώς προχωρήσατε, αν προχωρήσατε τις συμφωνίες για την αεροναυτιλία, τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, το FIR με τη Βόρεια Μακεδονία, τις συμφωνίες που βασίστηκαν σε εκείνη την «προδοτική», όπως λέγατε με τους ακροδεξιούς συμπαραστάτες σας, Συμφωνία των Πρεσπών. Να μας πείτε τι έχετε κάνει. Τα προχωρήσετε; Όχι; Συμφέρει τη χώρα; Δεν τη συμφέρει; Γιατί δεν τα προχωρήσατε, αν δεν τα προχωρήσατε; Και το αναφέρω, γιατί πρέπει να γίνει κατανοητή η επιρροή της λειτουργίας της ΥΠΑ και της ΑΠΑ στο σύνολο των εθνικών θεμάτων, όχι μόνο σε σχέση με την Τουρκία, αλλά και με τα βόρεια σύνορά μας, με την Κύπρο με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, την Αίγυπτο -πολύ σημαντικό- αλλά ακόμη και την Ιταλία.

Προφανώς, η  επιμέλεια της Νέας Δημοκρατίας και του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν σας έχει αφήσει να ασχοληθείτε με τέτοια θέματα. Είναι, όμως, κρίσιμο να γνωρίζει το Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η ιταλική ΥΠΑ και η ομάδα χωρών που συνεργάζεται είχε συγκεκριμένο σχέδιο, συγκεκριμένη στρατηγική για τη διαχείριση του ελληνικού εναέριου χώρου πριν το 2015. Εμείς το βρήκαμε σε εξέλιξη λόγω των προβλημάτων που υπήρχαν. Και ελπίζουμε να μην αφήσετε να επανέλθει με νομοθετήματα σαν το σημερινό ξανά το σχέδιο.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Καραμανλή, δεν σας λέω «φίλε Κώστα», για να κρατάμε τους τύπους στην Αίθουσα, αλλά θα σας μιλήσω και φιλικά αλλά και σκληρά. Είναι πραγματικά λυπηρό ο Υπουργός Μεταφορών της Ελλάδας να λέει τα εξής –και θα διαβάσω από τα αδιόρθωτα πρακτικά της επιτροπής στις 24/11- τα οποία και θα καταθέσω. Έχω έναν πάκο εδώ που θα σας δώσω στο τέλος. Και θα ζητήσω στο τέλος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να μη με ξαναβάλει σε νομοσχέδιο του κ. Καραμανλή. Θα φάω όλο το μισθό μου σε φωτοτυπίες, για να τις καταθέτω.

Διαβάζω, λοιπόν, από τα αδιόρθωτα πρακτικά της επιτροπής στις  24/11: «Δεύτερον, βελτιώνουμε το θέμα του safety, της ασφάλειας. Σας θυμίζω και επαναλαμβάνω ότι ένας από τους λόγους που ήθελε να υποβιβάσει την Ελλάδα η EASA ήταν ζητήματα ασφαλείας, επειδή δεν είχε γίνει o διαχωρισμός.»

Το λέτε και σε άλλο σημείο. Tο είπατε και στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που το επικαλούνται. Λέτε ψέματα, κύριε Καραμανλή. Σας προκαλώ να καταθέσετε στη Βουλή μία επιστολή της EASA, μέχρι τον Ιούλιο του 2019 ή και μετά, που θέτει θέμα ασφάλειας των ελληνικών αεροδρομίων και της λειτουργίας της ΥΠΑ. Μία!

Τα έχετε μπερδέψει, ελπίζω όχι σκόπιμα. Είναι άλλο η παραχώρηση των δεκατεσσάρων αεροδρομίων και πολλά χρόνια πριν η παραχώρηση του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου και άλλο ο διαχωρισμός της ΥΠΑ. Από πού βγάλατε το συμπέρασμα ότι, αν είχαν παραμείνει όλα τα αεροδρόμια της ΥΠΑ δημόσια, στην ΥΠΑ, δεν έπρεπε να γίνει διαχωρισμός; Δηλαδή, η ίδια υπηρεσία που λειτουργούσε τα αεροδρόμια, ακόμη και αν ήταν όλα κρατικά, η ίδια έπρεπε να εποπτεύει αν κάνει σωστά τη δουλειά της; Ποιος σας τα είπε αυτά; Η παράταξή σας αυτά τα έκανε για δεκαετίες και τυραννάει τη χώρα σε πολλούς τομείς.

Καταθέσατε και έγγραφα. Πουθενά δεν λέει στα έγγραφα που καταθέσατε –γι’ αυτό ζήτησα, κύριε Πρόεδρε, να τα στείλετε, κυρίως στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας- για την ασφάλεια ούτε για υποβάθμιση των ελληνικών αεροδρομίων, αλλά για σύγκρουση συμφερόντων που προφανώς υπάρχει. Όταν ένας πάροχος έχει τέτοιες αρμοδιότητες, μιλάει για την πιστοποίηση.

Και το χειρότερο σε σχέση με αυτά που καταθέσατε, είναι το εξής, κύριε Καραμανλή, είναι ότι τα έγγραφα που καταθέσατε είναι συνοδευτικά εμπιστευτικής επιστολής που σας στάλθηκε από το γενικό διευθυντή της ΥΠΑ και σας καλώ να την καταθέσετε στο Κοινοβούλιο τώρα! Γιατί προσπαθείτε να καλύψετε τις ευθύνες σας, που δεν κάνατε ενάμιση χρόνο τίποτα για την ενεργοποίηση του νόμου και έρχεστε εδώ και μας εγκαλείτε κιόλας.

Και δεν είναι το μόνο η εμπιστευτική επιστολή.

Εγώ θα σας καταθέσω και μερικές σελίδες από την επιστολή του Διοικητή της ΥΠΑ την 1η Αυγούστου.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Όλα;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όλα θα τα καταθέσω. Είναι διακόσιες εβδομήντα μία σελίδες, αγαπητοί συνάδελφοι.

Λέει στην επιστολή του στον κ. Καραμανλή ότι μένει μία υπουργική απόφαση, για να εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος. Η μία υπουργική απόφαση έχει να κάνει με την τοποθέτηση σε συγκεκριμένες οργανικές θέσεις των υπαλλήλων που είχαν μπει ήδη στην ΥΠΑ και στην ΑΠΑ με όλους τους πίνακες μέχρι και με φωτογραφίες από τα γραφεία της ΑΠΑ. Γιατί δεν υπογράψαμε εμείς αυτή την κοινή υπουργική απόφαση; Γιατί αν την υπογράφαμε, αγαπητοί συνάδελφοι, προεκλογικά στις ευρωεκλογές ή στις εθνικές εκλογές, θα γινόταν χαμός από τη Νέα Δημοκρατία ότι κάνουμε ρουσφέτια και τοποθετήσεις υπαλλήλων εκεί που θέλουμε, ρουσφετολογικά. Είχαμε, λοιπόν, τη δημοκρατική ευαισθησία αυτή η απόφαση να πάει μετά τις εκλογές.

Μας εγκαλείτε γιατί τον Οκτώβριο του 2016 ψηφίστηκε ένας νόμος που βάλαμε πολλή προσπάθεια και διαπραγμάτευση και με τους θεσμούς και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Στη συζήτηση του νομοσχεδίου το 2016 το παραδέχεται ο ίδιος ο κ. Καραμανλής. Θα καταθέσω και αυτό για τα Πρακτικά. Και έρχεστε και μας λέτε τι; Ότι αργήσαμε να βγάλουμε δεκοκτώ-δεκαενιά μήνες δύο προεδρικά διατάγματα τόσο ειδικά, όταν ο μέσος όρος έκδοσης ενός προεδρικού διατάγματος είναι τουλάχιστον δεκαπέντε μήνες;

Φαντάζομαι, κύριε Καραμανλή, εκτός από το να αναστέλλετε τα προεδρικά διατάγματα που βγάλαμε με κόπο, να βγάλετε κανένα. Είστε ήδη δεκαπέντε μήνες κυβέρνηση. Δεν έχετε βγάλει κανένα.

Για πάμε, όμως παρακάτω. Ποιο είναι το χειρότερο, κύριε Καραμανλή; Δεν είναι ότι λέτε ψέματα για την ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων. Είναι ότι δεν έχετε συναίσθηση για το κακό που μπορείτε να κάνετε στη χώρα, όταν ως Υπουργός Μεταφορών λέτε ότι ο λόγος που η EASA ήταν να υποβιβάσει τα ελληνικά αεροδρόμια ήταν ζητήματα ασφαλείας. Θα σας παρακαλούσα να μάθετε από ποιους μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτή σας η διατύπωση -που την είπαν και πολλοί Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σήμερα- και ποιες συνέπειες μπορεί να έχει και να τη διορθώσετε στα Πρακτικά.

Εγώ δήλωσα και δηλώνω ότι ουδέποτε υπήρχε θέμα ασφάλειας των ελληνικών αεροδρομίων και της λειτουργίας της ΥΠΑ όχι μόνο για την τετραετία 2015-2019, αλλά ουδέποτε. Οφείλετε, λοιπόν, να μετράτε τα λόγια σας όταν υπηρετείτε σε τέτοιες θέσεις, τουλάχιστον σε τέτοια θέματα.

Ρωτήστε την κ. Κεφαλογιάννη που παρακολουθεί ως Υπουργό Τουρισμού τι συνέπειες μπορεί να έχει. Ρώτησε τον κ. Σταμάτη που έχει υπηρετήσει Διοικητής της ΥΠΑ τι συνέπειες μπορεί να έχει.

Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο κάποιος να κάνει ανεπανόρθωτη ζημιά. Εμείς, όμως, δεν βάζουμε τα εθνικά συμφέροντα πάνω από τα κομματικά και θα σας το αποδείξω στη συνέχεια.

Η ΥΠΑ και η ΑΠΑ, κύριε Καραμανλή, δεν έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα του διαχωρισμού δεν προέκυψε το 2015. Οφείλατε να το έχετε κάνει τόσες δεκαετίες που κυβερνούσατε τη χώρα. Διαβάζω πάλι από τα Πρακτικά στις 23 Νοεμβρίου. Γεώργιος Δριτσάκος -εσείς τον βάλατε στην ΥΠΑ: «Θα ξεκινήσω με μία αναφορά για την εθνική εποπτική αρχή αεροναυτιλίας η οποία είναι προοίμιο της ΑΠΑ.  Αρχικά η εθνική εποπτική αρχή ενσωματώνεται στο εθνικό πλαίσιο με τον νόμο τάδε του 2006 και στη συνέχεια με δύο προεδρικά διατάγματα, όπου διασαφηνίζεται η λειτουργική ανεξαρτησία της αρχής από τον πάροχο. Επακολούθησαν δύο νόμοι το 2011 και το 2013». Πολύ κομψές οι διατυπώσεις του κ. Δριτσάκου. Είδατε; Αλλά αντί να κάνετε τον διαχωρισμό το 2006, το 2011 ή το 2013, προβλέψατε διεύθυνση μέσα στην ΥΠΑ και όχι τον διαχωρισμό.

Αφού, λοιπόν, είχατε κάνει εσείς τον διαχωρισμό, όπως λέτε, με την ίδρυση της Διεύθυνσης Αεροναυτιλίας, και ήταν όλα καλά, πώς ήρθε η EASA και είπε «θα υποβαθμίσουμε»; Ένα από τα δύο υπάρχει. Ή εσείς διατηρούσατε έναν παλαιοκομματισμό άλλου είδος και λέγατε ψέματα ή λέτε σήμερα ψέματα.

Κύριε Καραμανλή, εσείς ο ίδιος στον ν. 4427 τον Οκτώβριο του 2016 -δεν φτάνει που κρύβετε τις ευθύνες σας δεκαπέντε μήνες- και διαβάζω πάλι από τα Πρακτικά και θα τα καταθέσω και αυτά, τα οποία δεν διορθώνονται, όπως τα προηγούμενα των Επιτροπών, λέτε: «Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Είναι αναγκαία η σύσταση μιας ολόκληρης ανεξάρτητης διοικητικής αρχής, αποκλειστικά και μόνο επιφορτισμένη με αυτό το θέμα; Η απάντηση είναι, μάλλον όχι. Υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη ένα τέτοιο μοντέλο; Η απάντηση είναι και πάλι, όχι. Είναι μήπως, όπως μας έχει πει ο Υπουργός, υποχρέωση της ελληνικής πλευράς που πηγάζει από τη συμφωνία παραχώρησης των δεκατεσσάρων αεροδρομίων; Αυτή τη φορά η απάντηση είναι, όχι.». Εσείς τα λέγατε. Είναι, όχι, και αφήστε το «διεύθυνση». Η σύσταση της Ανεξάρτητης Αρχής, μία λύση που επαναλαμβάνω δεν είναι απαίτηση της FRAPORT -τι λέγατε-, ούτε υπήρξε προαπαιτούμενο στη σύμβαση που έχει υπογράψει η Νέα Δημοκρατία. Εσείς τα λέγατε. Διαβάστε τα Πρακτικά. Θα τα καταθέσω.

Σήμερα μας γίνατε υπέρμαχοι του διαχωρισμού, χωρίς να έχετε κάνει δεκαπέντε μήνες τίποτα. Και για να δείτε πόσο αντικρουόμενα είναι αυτά που λέτε και πόσα ψέματα είναι αυτά που λέτε με το σχέδιο νόμου που θα ψηφίσετε σήμερα, σας ρωτήσαμε για τη μείωση της δομής ΑΠΑ που προβλέπετε πού θα βάλετε τους μηχανικούς της ΑΠΑ, την τεχνική υπηρεσία και απαντήσατε -διαβάζω πάλι από τα αδιόρθωτα Πρακτικά που θα σας καταθέσω- «Ακούστηκαν κάποια πράγματα ότι καταργούμε τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών. Οι ρυθμιστικές αρμοδιότητες της Διεύθυνσης αυτής παραμένουν, κυρία Πέρκα, στην ΥΠΑ

Κύριε Καραμανλή, από βαθιά άγνοια -δεν θέλω να πω σκοπιμότητα- όσων συνέταξαν το σχέδιο νόμου, ακούστε τι απαντήσατε επί της ουσίας: «Την αδειοδότηση των αεροδρομίων θα την κάνει ο πάροχος των αεροδρομίων που λέγεται ΥΠΑ. Τα έργα της FRAPORT, ας πούμε, θα τα αδειοδοτεί η ΥΠΑ, όχι η ΑΠΑ. Ο άλλος πάροχος, ο ανταγωνιστής. Για την έγκριση των master plan των περιφερειακών αεροδρομίων, θα την κάνει ένας διαχειριστής αεροδρομίων, που λέγεται ΥΠΑ. Την έγκριση, την αδειοδότηση των έργων ανάπτυξης της FRAPORT, του «Ελευθέριος Βενιζέλος», του Καστελίου, θα τις κάνει η ΥΠΑ -ανταγωνιστής. Το πολεοδομικό γραφείο θα το διαχειρίζεται ένας διαχειριστής αεροδρομίων, η ΥΠΑ και τα αρχεία των παραχωρημένων αεροδρομίων θα τα διαχειρίζεται ένας ανταγωνιστής διαχειριστής.»

Πώς, λοιπόν, ένας πάροχος -εν προκειμένω η ΥΠΑ- θα έχει αδειοδοτικές αρμοδιότητες για άλλους παρόχους ανταγωνιστές, αφού είσαστε υπέρμαχοι του διαχωρισμού; Εκτός και αν δεν είναι θέμα άγνοιας, αλλά σκοπιμότητας οι  αρμοδιότητες ακόμη και της αδειοδότησης των αεροδρομίων να πάνε στους ιδιώτες ή να πάνε στους παρόχους ιδιώτες. Αν αυτή είναι η πολιτική σας, να το πείτε καθαρά.

Όταν βρήκαμε τη σύμβαση, εμείς κάναμε τρεις αλλαγές στη σύμβαση που βρήκαμε. Δεν μας άφησαν οι θεσμοί παραπάνω. Η μία ήταν για την πιστοποίηση που έπρεπε η χώρα να πληρώσει 650 εκατομμύρια. Η δεύτερη ήταν για τους εργαζόμενους.

Και ρωτάμε. Σε σχέση με το σημαντικότερο ζήτημα, αυτό της κατάργησης των αεροπορικών αρχών, είπαν όλοι από όλες τις πτέρυγες τι σημαίνει, τι μπάχαλο θα γίνει. Αλλά θέλω να μου πείτε κάτι. Τι θα τους κάνετε αυτούς τους ανθρώπους; Θα πούμε μερικά νούμερα. Θα σας καταθέσω και έναν πίνακα.

Θεσσαλονίκη ενενήντα υπάλληλοι. Ακούστε, κύριε Λοβέρδο. Ηράκλειο εξήντα εννιά. Ρόδος σαράντα. Βγαίνουν οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και λένε να μην ανησυχούν. Αφού τους καταργείτε. Τι να μην ανησυχούν;

Ή θα ακολουθήσετε πάλι το μοντέλο Χατζηδάκη; Ποιο είναι το μοντέλο Χατζηδάκη όταν πούλησε την Ολυμπιακή: Φόρτωσε τους πιλότους που δεν ήθελε ο Βγενόπουλος στην ΥΠΑ. Δεν έκαναν τίποτα όλες αυτές τις δεκαετίες. Δεκαπέντε από αυτούς τους βρήκαμε να δουλεύουν σε ξένες αεροπορικές εταιρείες -τα κατορθώματά σας, κύριε Καραμανλή- και ταυτόχρονα να παίρνουν και τον μισθό της ΥΠΑ. Και μιλάτε; Θέλετε να τα φορτώσετε στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είπατε ότι φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ολυμπιακή!

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε,  τελειώνω. Είναι από τα Πρακτικά. Τα μισά από αυτά που λέω, είναι αυτά που λέει ο κ. Καραμανλής, από τα Πρακτικά. Τον διαφημίζω σε αυτά που λέει.

Διαβάζω, λοιπόν: Το ερώτημα που προκύπτει αφορά πού πηγαίνουν τα λεφτά του EUROCONTROL. Αυτό είπατε ως αντιπολίτευση. Θέλετε να το συζητήσουμε τώρα;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Μιλήστε.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θέλετε να συζητήσουμε για τον «Αίολο», θέλετε να συζητήσουμε για το ομόλογο, για το σπατόσημο, για την DG COM και πολλά άλλα;

Ακούστε, δεν ανοίγουμε εμείς τέτοια θέματα, γιατί δεν είμαστε σαν κι εσάς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Απόστολος Αβδελάς):  Κλείστε τώρα, κύριε Σπίρτζη.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κλείνω, κύριε Πρόεδρε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΧ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Εκτίθεται, κύριε Πρόεδρε, για τη «FRAPORT».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, ναι, ναι!

Δεν θα πανηγυρίσουμε, όμως και δεν θα στηρίξουμε ούτε την ιδιωτικοποίηση από το παράθυρο, ούτε την ασύδοτη λειτουργία των αεροπορικών εταιρειών, ούτε την ασύδοτη λειτουργία των παρόχων αεροδρομίων. Και εύχομαι να διαψευστούμε.

Τα υπόλοιπα στη δευτερολογία μου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ (Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επειδή είχα διατελέσει κάποια χρόνια και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος τότε στην αξιωματική αντιπολίτευση, να μου επιτρέψετε μία, δύο παρατηρήσεις όσον αφορά και τη διαδικασία. Προφανώς και ο Κανονισμός επιτρέπει ένας Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος να κάνει μία κριτική και αναφορά στην καθημερινότητα, αλλά βεβαίως είδαμε σήμερα, για παράδειγμα, Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους να μην αναφέρονται καν στο νομοσχέδιο το οποίο συζητείται και επίσης και Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους οι οποίοι στην ουσία αναφέρθηκαν πάρα πολύ λίγο και άλλοι αναφέρθηκαν σε ζητήματα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με το σημερινό νομοσχέδιο.

Είναι σε όλους μας γνωστή –αν θέλετε- η ανάγκη για τη σύσταση μιας Ανεξάρτητης Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, μίας Αρχής η οποία είναι επιφορτισμένη με την πιστοποίηση και την εποπτεία των αερομεταφορών και της αεροναυτιλίας και η λειτουργία της οποίας υπαγορεύεται τόσο από διεθνείς πρακτικές όσο και από ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Βεβαίως, το υπό ψήφιση σχέδιο νόμου δεν είναι το πρώτο που έρχεται να καλύψει αυτή την ανάγκη. Αναφέρθηκε πολλάκις σε αυτή την Αίθουσα, υπάρχει ο ν. 4427/2016, ο οποίος ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ο οποίος επιχείρησε να υλοποιήσει αυτόν τον επιβαλλόμενο διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων της ΥΠΑ από εκείνον της ΑΠΑ, ο οποίος, όμως, νόμος στην ουσία δεν απέκτησε ποτέ εφαρμογή. Και ουσιαστική εφαρμογή σημαίνει ότι ο νόμος έχει ένα αντίκρισμα στην κοινωνική πραγματικότητα και ότι είναι ένας αποτελεσματικός νόμος και βεβαίως, δεν μένει ένα κενό γράμμα, ένα θνησιγενές κείμενο.

Βεβαίως, εδώ θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο συγκεκριμένος νόμος, ο ν. 4427, δεν ήταν ο μοναδικός νόμος ο οποίος τουλάχιστον σε επίπεδο της προηγούμενης κυβέρνησης έμεινε ανεφάρμοστος και αφορά τον τομέα των υποδομών και των μεταφορών.

Θα θυμίσω ότι μια σειρά από νομοθετήματα, ενώ ψηφίστηκαν, δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, όπως για παράδειγμα οι άδειες οδήγησης, που ο τότε νόμος είχε οδηγήσει σε δέκα μήνες περίπου να μην γίνονται εξετάσεις και εκατόν πενήντα χιλιάδες συμπολιτών μας να περιμένουν να δώσουν τις εξετάσεις και να μην έχουν το δίπλωμα, ή ακόμα το 4ο Σιδηροδρομικό Πακέτο με πολλαπλές επιστολές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου στην ουσία μας προειδοποιούσαν με κυρώσεις, από τη στιγμή που υπήρχε μία καθυστέρηση άνω των δύο ετών και δεν είχε ψηφιστεί, ή ακόμα και ο νόμος για τα υδατοδρόμια, ο οποίος επίσης ήταν ένας νόμος ο οποίος έμεινε ανεφάρμοστος.

Και πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν οι καλύτερες των προθέσεων. Εγώ δεν θα κάνω εδώ πέρα δίκη προθέσεων για τους νόμους. Είχαν πράγματι ένα καλό πρόσημο, αλλά όταν ένας νόμος παραμένει ανεφάρμοστος, στην ουσία δεν υπηρετεί τον ρόλο τον οποίο και η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει, αλλά βεβαίως και το νομοθετικό Σώμα.

Τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του ν. 4427, πλήρης διαχωρισμός των εποπτικών αρμοδιοτήτων και της πισ

Keywords
aegean airlines, υπα, aegean, γιαννης κεφαλογιαννης, aegean, aegean airlines, ειπαν, υπα, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, ευχαριστώ πολύ, ελευθέριος βενιζέλος, νεα δημοκρατια, βουλη, συριζα, αθηνα, υπουργοι, υφίσταται, esm, καλοκαιρι, νέα, ηλεκτρονική, σημαίνει, ελλαδα, γνώμονα, lockdown, βασεις, θεσσαλονικη, icao, τροικα, επηρεάζει, επιρροή, κυπρος, αιγυπτος, συγκεκριμένο, βενιζελος, συμμετοχή, εκλογες, λύση, master, ηρακλειο, ροδος, χατζηδακης, βγενόπουλος, θνησιγενές, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταση εργασιας, σασα σταματη, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, τελη κυκλοφοριας 2013, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2015, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αξιολογηση, γραφειο υπολογιστη, κωστας καραμανλης, ξανα, βουλευτες, θνησιγενές, τι σημαινει, βγαινουν, χωρες, ηλεκτρονική, το θεμα, βημα, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, εργασια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, ιταλια, πλαισιο, πτησεις, ρωτησε, σημερινη, υγεια, φωτογραφιες, ψεμα, ψεματα, αγνοια, αεροπλανο, αεροδρομιο, ατυχηματα, βορεια, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γνώμονα, γραφεια, γραμμα, διευθυνση, δυνατοτητα, δημοσιο, δειτε, διοικηση, δικη, δειχνει, διοικητης, διπλωμα, εγινε, εγγραφα, ευκολο, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εκτιμηση, εμμονη, ενενηντα, εργα, εξετασεις, εξελιξη, εξι, εξηντα, επιρροή, επηρεάζει, επρεπε, επτα, ερχεται, ετων, ευρωπη, εφιαλτης, ευχαριστώ πολύ, τεχνολογια, ζημια, ζωη, ιδια, ειδος, ιδρυση, εικοσι, υπηρεσια, υπηρχαν, υφίσταται, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, κυματα, κειμενο, κυριε, κυρια, κρατικο, λαθος, λεφτα, λειτουργια, λύση, λογια, λογο, μακεδονια, ματι, μηνες, μηδεν, μειωση, μικρο, μορφη, μπορειτε, νομοι, νομικη, ξερετε, ομαδα, παντα, ογδοντα, ολυμπιακη, ορος, ουσιαστικα, ουσια, οφελος, παμε, πινακες, ποιοτητα, πιστοποιηση, ρυθμιση, ρολο, σελιδες, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συζητηση, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σωμα, συχνοτητα, σχεδια, σχεδιο, τεκμηριο, τουρκια, τρια, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, υπουργειο μεταφορων, φυσικα, φτανει, φταιει, φορα, χρηστος, χαρα, κωνσταντινος, ασφαλεια, δικαιωμα, δικαιωματα, δικιο, εβδομηντα, εφαρμογη, ειπαμε, ελληνικα, esm, ετοιμη, εθνικο, εθνικα θεματα, γκικας, χωρα, icao, υπουργειο, καρδια, κωστας, μελετη, master, νομικου, ομαδες, πακετο, σημαίνει, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα