Εντείνεται η αγωνία για τον πιο «χρυσοφόρο» οδικό άξονα, την Αττική Οδό

Ποια είναι τα σπουδαιότερα / σημαντικότερα έργα της Αθήνας; Ποια είναι τα έργα, τα οποία βελτίωσαν, σε υπερθετικό βαθμό, την συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση; Αναμφισβήτητα, το Μετρό της Αθήνας και η Αττική Οδός.

Θα μείνουμε στην Αττική Οδό, καθώς στις 5 Μαΐου, εκτός κι εάν το ΤΑΙΠΕΔ δώσει νέα παράταση, κατατίθενται

οι εκδηλώσεις αρχικού ενδιαφέροντος για τη νέα 25ετή σύμβαση παραχώρησης (η υφιστάμενη λήγει το 2024).

Η Αττική Οδός, η επιτυχία της οποίας – σε κυκλοφοριακό και οικονομικό επίπεδο – ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’90, με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα συγχρηματοδοτούμενα οδικά έργα στην Ευρώπη.

Μέχρι και σήμερα, η Αττική Οδός, παρά τις όποιες ενστάσεις σχετικά με επιμέρους όρους της σύμβασης, θεωρείται το έργο που «άνοιξε τον δρόμο» κι έθεσε τις βάσεις για το μέλλον των συμβάσεων παραχώρησης στην Ελλάδα.

Η Αττική Οδός, με εξαίρεση τα όσα συνέβησαν στην πρόσφατη μεγάλη χιονόπτωση του Ιανουαρίου, θεωρείται από τους πιο ασφαλείς αυτοκινητόδρομους της Ευρώπης και βάσει κύκλου εργασιών, κερδών και κυκλοφορίας ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της Ελλάδας.

Η εξέλιξη εσόδων, κερδών και κυκλοφορίας της Αττικής Οδού

Στην Αττική Οδό, και στο σύνολο του 2021, οι διελεύσεις οχημάτων ήταν -11% έναντι του 2019, αλλά στο β’ εξάμηνο του έτους ήταν +1% σε σχέση με την συγκρίσιμη περίοδο του 2019, παρότι η κίνηση επιβατών στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ακόμη υπολείπεται σημαντικά των δεδομένων του 2019.

Η μέση ημερήσια κίνηση στην Αττική Οδό, το 2021, ανήλθε σε 210 χιλ. περίπου οχήματα, έναντι περίπου 180 χιλ. το 2020 και 236 χιλ. το 2019.

Η Αττική Οδός θεωρείται το έργο που «άνοιξε τον δρόμο» κι έθεσε τις βάσεις για το μέλλον των συμβάσεων παραχώρησης στην Ελλάδα

Μάλιστα, στο β’ εξάμηνο του 2021, η μέση ημερήσια κίνηση στην Αττική Οδό ξεπέρασε τις 241 χιλ. διελεύσεις οχημάτων.

Συνολικά, η κυκλοφορία στην Αττική Οδό ήταν αυξημένη κατά 16,83%, την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2021, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020.

Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της Αττικής Οδού ανήλθε πέρσι στα 176,7 εκατ. ευρώ περίπου, ενισχυμένος κατά 16,6% έναντι του 2020 (151,56 εκατ. ευρώ) και μειωμένος 8% σε σχέση με το 2019, όταν και ξεπέρασε τα 192,7 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά φόρων το 2021 ανήλθαν στα 56,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά σχεδόν 17%-18% σε σχέση με το 2020 (στα 48,75 εκατ. ευρώ), αλλά σε απόσταση από την καθαρή κερδοφορία των 71,97 εκατ. ευρώ του 2019.

Οι πιθανοί διεκδικητές, έσοδα – ρεκόρ αναμένει το ΤΑΙΠΕΔ

Η διαγωνιστική διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Αττικής Οδού θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής (Α’ φάση) και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών (Β’ φάση), με το Ταμείο να αναμένει έσοδα – ρεκόρ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από την κατασκευαστική αγορά, αρκετά σχήματα, ίσως και 10, πρόκειται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος – VINCI, Κοπελούζος – Macquarie, Intrakat, Brisa, Autostrade είναι μερικές από τις εταιρείες / κοινοπραξίες εταιρειών που αναμένεται να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

The post Εντείνεται η αγωνία για τον πιο «χρυσοφόρο» οδικό άξονα, την Αττική Οδό appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα