Αποεπενδύει το επενδυτικό fund AkademikerPension από την Wizz Air

Στην πώληση του μετοχικού ποσοστού που κατέχει στην ουγγρική Wizz Air ανακοίνωσε ότι προχωρά το δανέζικο fund AkademikerPension για εικαζόμενες «παραβιάσεις των ανθρωπίνων και εργασιακών δικαιωμάτων» προς τους εργαζομένους της.

Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη

Το επενδυτικό συνταξιοδοτικό ταμείο των 23 δισ. δολ. ήταν ένας από τους 14 επενδυτές που κάλεσαν τη Wizz, τον περασμένο Δεκέμβριο, να επιτρέψει στους υπαλλήλους της να σχηματίσουν και να

ενταχθούν σε συνδικάτα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της AkademikerPension, Jens Munch Holst, «η διοίκηση της Wizz Air έχει επανειλημμένα αρνηθεί να αναγνωρίσει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των εργαζομένων και το δικαίωμα να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις σε Ρουμανία, Ουκρανία, Νορβηγία και Ιταλία, μεταξύ άλλων. Πολλά δικαστήρια έχουν επίσης αποφανθεί ότι η εταιρεία έχει επιδείξει μεροληπτική συμπεριφορά και απέλυσε υπαλλήλους λόγω της συνδικαλιστικής τους δράσης».

Με αφορμή τα παραπάνω, το AkademikerPension αποφάσισε να προχωρήσει στην πώληση μετοχών στην αεροπορική, ύψους 22 εκατ. κορώνων.

Σύμφωνα τα διεθνή μέσα, η αγοραία αξία της Wizz Air αγγίζει αυτή τη στιγμή τα 6 δισ. δολάρια.

Από την πλευρά της η Wizz Air, σε ανακοίνωση, τόνισε ότι «έχουμε λάβει πολύ σοβαρά τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους υπαλλήλους μας και είμαστε βέβαιοι ότι οι δομές και οι διαδικασίες που έχουν θεσπιστεί για να υποστηρίξουν την ανοιχτή και διαφανή δέσμευση απέναντί τους λειτουργούν εξαιρετικά».

Επίσης, επεσήμανε ότι στα άμεσα σχέδιά της είναι η πρόσληψη πάνω από 1.000 εργαζομένων, ενώ έχει ήδη αναβαθμίσει μισθολογικά όλους όσοι απασχολούνται ως πλήρωμα καμπίνας στα προ της πανδημίας επίπεδα.

The post Αποεπενδύει το επενδυτικό fund AkademikerPension από την Wizz Air appeared first on Metaforespress.

Keywords
Τυχαία Θέματα