Απειλεί το ενεργειακό κόστος τη βιομηχανία, εκτιμά το ΙΟΒΕ

Συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,5% τον περασμένο Οκτώβριο εν συγκρίσει με ένα μήνα νωρίτερα (Σεπτέμβριος 2021).

Μάλιστα, σημαντική άνοδος της τάξης του 16% (y-o-y) κατεγράφη στην Ελλάδα, σύμφωνα με το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» του ΙΟΒΕ.

Αναλυτικότερα, σταχυολογώντας τα ευρήματα του ΙΟΒΕ προκύπτουν τα εξής:

Ισχυρή άνοδος του
ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2021, κατά 13,4%, κατόπιν ανάκαμψης 16,6% στο προηγούμενο τρίμηνο. Συνολικά στο 9μηνο εφέτος ρυθμός ανάκαμψης 8,9%. Αύξηση στο γ’ τρίμηνο ισχυρότερη της ΕΕ (3,9%).Ενίσχυση εξαγωγών 48,6% στο γ’ τρίμ. του 2021. Άνοδος των εξαγωγών υπηρεσιών (+84,6%) ενώ οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν εκ νέου (+9,2%).Υποχώρηση της ανεργίας και τον Σεπτέμβριο, κυρίως από ισχυρή άνοδο της απασχόλησης.Οριακή βελτίωση οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο και άνοδος καταναλωτικής εμπιστοσύνης.Ήπια επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, στις 110,2 μον. τον Νοέμβριο από 112,9 μον. τον Οκτώβριο.Συνεχίστηκε η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής 2,5% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο. Σημαντική άνοδος 16,0% (y-o-y) στην Ελλάδα.Σημαντική άνοδος των εξαγωγών βιομηχανίας 21,2% τον Σεπτέμβριο (y-o-y). Αύξηση εμπορικού ελλείμματος στα €2,9 δισ. από €1,9 δισ. ένα έτος πριν.Συνεχίστηκε η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας τον Οκτώβριο, κατά 49,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Σημαντική αύξηση και για το φυσικό αέριο.Ενίσχυση του δείκτη κύκλου εργασιών της βιομηχανίας 30,4% το γ’ τρίμ. του 2021 (y-o-y) στην Ελλάδα έναντι 12,9% στην ΕΕ. Άνοδος της δραστηριότητας για όλους τους τομείς το γ΄ τριμ. του 2021 σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η Μεταποίηση στους τομείς με την ισχυρότερη άνοδο (+31,3%).

The post Απειλεί το ενεργειακό κόστος τη βιομηχανία, εκτιμά το ΙΟΒΕ appeared first on Metaforespress.

Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα