Ο φονικός καύσωνας του 1987 μέσα από 11 τρομακτικές εικόνες

Πέρασαν 30 χρόνια από εκείνο το καυτό καλοκαίρι που, όπως διαβάζω στη Μηχανή του Χρόνου, οι νεκροί ήταν τόσοι πολλοί, που δεν είχαν πού να τους βάλουν…

Φέρετρο σε βαγόνι του ΟΣΕ

Ποιος να το περίμενε: λίγες εβδομάδες νωρίτερα όλη η πόλη ήταν στους δρόμους, αυτήν τη φορά για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ. Ο καύσωνας έπληξε όλη τη χώρα το τρίτο και τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου, περίοδο έναρξης διακοπών για χιλιάδες οικογένειες.

Στις 22 Ιουλίου 1987,

όσοι δεν είχαν air condition (δηλαδή σχεδόν όλοι) άρχισαν να υποφέρουν απ’ την αύξηση της θερμοκρασίας.

Η θερμοκρασία για 8 μέρες έφτασε στους 44 βαθμούς! Το τσιμέντο στα κτίρια πύρωνε τους τοίχους και για πρώτη φορά δεν δρόσιζε ούτε το βράδυ. Στην Αθήνα, το πρόβλημα ήταν εντονότερο λόγω του νέφους που τότε ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Το πρόβλημα της ζέστης έκαναν χειρότερο οι διακοπές νερού και ρεύματος. Τα κλιματιστικά μηχανήματα ήταν άγνωστη λέξη για τους περισσότερους Αθηναίους, ενώ πολλά μεγάλα νοσοκομεία λειτουργούσαν κι αυτά χωρίς κλιματισμό. Το αποτέλεσμα ήταν εκατοντάδες ηλικιωμένοι, κυρίως, να προσβληθούν από θερμοπληξία και να καταλήξουν σε θαλάμους που έβραζαν.

Παρ’ όλα αυτά, η ανησυχία αρχικά δεν ήταν μεγάλη επειδή οι πρώτοι νεκροί ήταν κυρίως άτομα που είχαν ήδη προβλήματα υγείας. Τις επόμενες ημέρες όμως η κατάσταση ξέφυγε…

Στις 25 Ιουλίου η χώρα βρισκόταν σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Οι νεκροί είχαν φτάσει τους 300 και ο αριθμός συνέχιζε να αυξάνεται!

Οι νεκροθάλαμοι των νοσοκομείων είχαν γεμίσει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει χώρος για τους νεκρούς. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία διέθεσαν τους δικούς τους νεκροθάλαμους όμως ούτε αυτοί ήταν αρκετοί.

Οι υπάλληλοι των νεκροταφείων και των γραφείων τελετών δεν προλάβαιναν να θάβουν τους νεκρούς με αποτέλεσμα να μένουν ακόμα για 24ωρα άταφοι!

Οι νεκροί τοποθετούνταν ακόμα και στα ψυγεία των βαγονιών των τρένων του ΟΣΕ.

Από τα δελτία ειδήσεων γινόντουσαν ονομαστικές προσκλήσεις σε δεκάδες οικογένειες που βρίσκονταν στην εξοχή να επικοινωνήσουν με το αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους «για σοβαρή οικογενειακή τους υπόθεση»…

Μετά από συνεχόμενες 7 ημέρες με 44άρια, η θερμοκρασία άρχισε να πέφτει. Ήταν όμως αργά. Ο φονικός καύσωνας του 1987 άφησε πίσω του σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 1300 νεκρούς, εκ των οποίων οι 1115 στην Αττική. Ανεπίσημα όμως λέγεται πως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 1.500.

10 μέρες μετά τον καύσωνα, υπήρξε φόβος ότι θα ερχόταν και δεύτερος, αλλά δεν.

Πηγή : lifo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα