Η Αιμιλία είναι το πιο μικρόσωμο πρόωρο στον κόσμο που κατάφερε να επιβιώσει

Η Αιμιλία θεωρείται σήμερα το πιο μικρόσωμο πρόωρο μωρό στον κόσμο που κατάφερε να επιβιώσει. Γεννήθηκε στις 26 εβδομάδες με βάρος μόλις 227 γραμμάρια. Ο πατέρας της Λούκας, 34 ετών και η μητέρα της Σαμπίν, 30 ετών, συμφώνησαν να προχωρήσουν σε καισαρική τομή για να σώσουν τη ζωή της κόρης τους. Η Σαμπίν γέννησε την Αιμιλία στο Maria Hospital της πόλης Witten της Γερμανίας πριν από ένα χρόνο. Η ιστορία επιβίωσης της θεωρείται από τους γιατρούς της ως «ιατρικό θαύμα»

Όταν γεννήθηκε, το πόδι της είχε το μέγεθος που έχει ένα νύχι και τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης

ανακοίνωσαν ότι ήταν το ελαφρύτερο μωρό που γεννήθηκε σε όλο τον κόσμο. Οι πιθανότητες επιβίωσής της ήταν ελάχιστες. Οι γιατροί γνώριζαν ότι μία τέτοια γέννηση μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιπλοκές. Προβλήματα υπερκινητικότητας και μαθησιακές δυσκολίες μπορεί και να προκύψουν στο μέλλον. Ωστόσο προς το παρόν, δεν υπάρχουν, ευτυχώς, σημάδια κάποιας αναπηρίας.

Αρχικά η Αιμιλία έπρεπε να σιτίζεται μέσω ενός μικροσκοπικού καθετήρα, ενώ μία μπατονέτα βουτηγμένη σε ζαχαρόνερο χρησίμευε για να την ανακουφίζει από τη δυσφορία και τον πόνο που ένιωθε. Επίσης, χρειάστηκε να επιβληθεί σε χειρουργική επέμβαση όταν ζύγιζε μόλις 340 γραμμάρια. Στο τέλος οι γιατροί την αποκαλούσαν «η μικρή μαχήτρια» για να περιγράψουν την μεγάλη της επιθυμία να ζήσει.

Ο Δρ. Sven Schiermeier, επικεφαλής της μαιευτικής δήλωσε ότι η Αιμιλία θα πέθαινε μέσα στη μήτρα αν οι γονείς της δεν συμφωνούσαν να γίνει καισαρική τομή άμεσα. Το έμβρυο υποσιτιζόταν, επειδή ο πλακούντας δεν του προσέφερε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, τα περισσότερα μωρά την 26η εβδομάδα κύησης ζυγίζουν 3 φορές περισσότερο από ότι ζύγιζε η Αιμιλία.

Οι πιθανότητες ήταν μικρές, αλλά δεν υπήρχε καμία αμφιβολία στο μυαλό των γονιών της ότι θα έκαναν τα πάντα για να της δώσουν μία ευκαιρία να ζήσει.

«Υπήρξαν πολλές δύσκολες μέρες και πολλά δάκρυα, αλλά ήταν ξεκάθαρο ότι ήθελε να ζήσει» δήλωσε η Σαμπίν.

Στα τέλη του 2016, η φυσική κατάσταση της Αιμιλίας είχε βελτιωθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς και είχε το κατά πολύ πιο υγιές βάρος των 3 κιλών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Παιδιατρικής κλινικής του Maria Hospital, Δρ. Bahman Gharavi, η γέννησή της ήταν ένα πραγματικό φαινόμενο και οφείλεται σε μία συντονισμένη προσπάθεια ειδικοτήτων, με συνεργασία ανάμεσα σε παιδιάτρους, γυναικολόγους και παιδοχειρουργούς.

Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε στη Rumaisa Rahman, που είχε γεννηθεί στο Ιατρικό Κέντρο Loyola στο Σικάγο. Το 2004 η Rahman γεννήθηκε στην 26η εβδομάδα και ζύγιζε μόνο 243 γραμμάρια.

Τελικά, όπως λένε και οι γιατροί που παρακολουθούν την Αιμιλία, το ανεκτίμητο της ζωής είναι κάτι που όλα τα έμβια πλάσματα ενστικτωδώς γνωρίζουν. Ορισμένα όμως έχουν την τύχη με το μέρος τους.

Πηγή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αιμιλία,aimilia