Θεσσαλονίκη: Ρεκόρ επισκέψεων για το ιστορικό θωρηκτό "Αβέρωφ" - 130.000 επισκέπτες σε δύο μήνες

Τον αριθμό - ρεκόρ των 130.000 έφτασαν οι επισκέπτες του θρυλικού θωρηκτού «Γ. Αβέρωφ» σε διάστημα 53 ημερών, που παρέμεινε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Το ιστορικό πλοίο μετά από 72 χρόνια κατέπλευσε, από την μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη μαρίνα Φλοίσβου, στο Αιγαίο και άνοιξε τις πόρτες του για τους Βορειοελλαδίτες γεμίζοντας τους με περηφάνια και συγκίνηση.

Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, ενώ

συγκεκριμένα κατά την χθεσινή μέρα, η οποία ήταν και η τελευταία μέρα επισκεπτηρίου, ο αριθμός των ατόμων έφτασε τους 6.500.

Σημειώνεται ότι κατά μέσο όρο οι επισκέπτες του πλοίου ήταν 2.450.

Αναχώρηση την επόμενη εβδομάδα

Την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου το θωρηκτό «Αβέρωφ», ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες, θα αναχωρήσει από την Θεσσαλονίκη για το Φάληρο.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο κυβερνήτης του Θ/Κ «Γ. Αβέρωφ», Αρχιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, Σωτήρης Χαραλαμπόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε περίπτωση που καθυστερήσει ο απόπλους, το πλοίο να ανοίξει και πάλι για το κοινό.

Ωστόσο, έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες για να αναχωρήσει το "Αβέρωφ" από το λιμάνι της πόλης.

Το ταξίδι του «Αβέρωφ» ξεκίνησε στις 5 Οκτωβρίου για την Θεσσαλονίκη, ενώ έφτασε στην πόλη δύο μέρες αργότερα, συνοδεία τριών ρυμουλκών και μίας φρεγάτας.

Το 106 ετών πλοίο διένυσε 270 μίλια στο Αιγαίο σε διάρκεια 48 ωρών φτάνοντας μάλιστα τους 10,5 κόμβους, προκειμένου να βρεθεί κοντά στον κόσμο της Βόρειας Ελλάδας και να συμμετάσχει, παράλληλα, στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου.

Χιλιάδες επισκέψεις από σχολεία και συλλόγους

Συνολικά 27.000 μαθητές από 332 σχολεία της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, όπως Πέλλα, Ημαθία, Σέρρες, Κιλκίς, Φλώρινα, Καβάλα, Βέροια, Κατερίνη κ.α. επισκέφτηκαν το πλοίο, ενώ 7.000 άτομα από συλλόγους.

Σύμφωνα με τον αντιπλοίαρχο, εκπρόσωπο Τύπου του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Σπυρίδων Πολλάτο ο αριθμός των επισκεπτών μέσα στους δύο μήνες της παραμονής του πλοίου στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, την ώρα που οι επισκέπτες του πλοίου στην Αθήνα δεν φτάνουν τους 120.000 σε διάστημα δύο χρόνων.«Είναι αμείωτο το ενδιαφέρον του Έλληνα για τα εθνικά σύμβολα. Ήταν μία απότιση φόρου τιμής σε ένα εθνικό σύμβολο, το θωρακισμένο καταδρομικο "Γ. Αβέρωφ"», υπογράμμισε ο κ. Πολλάτος.

Παρά τις καιρικές συνθήκες χιλιάδες κόσμου σχημάτιζαν ουρές έξω από το πλοίο περιμένοντας υπομονετικά για να θαυμάσουν από κοντά το ένδοξο πλοίο.

«Αγκαλιά, αγάπη, εθνική έξαρση»

Συγκίνηση, περηφάνεια και εθνική έξαρση είναι κάποια από τα συναισθήματα που πλημμύρισαν τον κυβερνήτη του πλοίου κ. Χαραλαμπόπουλο, όπως περιέγραψε ο ίδιος, ευχαριστώντας παράλληλα τον κόσμο «για την πλούσια εμπειρία συναισθημάτων» που βίωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο κόσμος αγκάλιασε το πλοίο και αυτό που του έχει μείνει είναι συγκίνηση.

Αναφερόμενος στην χθεσινή μέρα, ο ίδιος σημείωσε πως 6.500 άτομα περίμεναν πάνω από μία ώρα στη ουρά για να ξεναγηθούν στο πλοίο «Οι χθεσινές σκηνές ήταν απερίγραπτες. Σκηνές που μόνο οι Έλληνες μπορούν να τις νιώσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οι αξίες και τα πιστεύω των Ελλήνων δεν έχουν ξεχαστεί, αλλά ξύπνησαν με το “Αβέρωφ”. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η προσέγγιση της νεολαίας. Είδα μία διαφορετική νεολαία, μία νεολαία που θέλησε να μάθει τί είναι το "Αβέρωφ". Οι νέοι έψαξαν, διάβασαν την ιστορία, ενδιαφέρθηκαν και το "Αβέρωφ" έγινε κέντρο συναντήσεων. Ξεκινάει για όλους, μικρούς και μεγάλους μία διεργασία, την οποία θα δούμε τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε ο κυβερνήτης του πλοίου τονίζοντας πως στις στιγμές που δεν ξεχάσει από την μνήμη του είναι ηλικιωμένοι να γονατίζουν και να φιλούν το κατάστρωμα, «να κρατούν την σημαία και να κλαίνε», όπως ανέφερε.

"Η έλευση του Αβέρωφ έκανε μία επανακκίνηση και αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο όφελος. Αυτό που έχει μείνει από αυτή την επίσκεψη είναι μεγάλη ικανοποίηση και αισιοδοξία. Αυτό που πρεσβεύει το πλοίο είναι ότι όλοι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε ωραία πράγματα για το τόπο μας", τόνισε ο κ. Χαραλαμπόπουλος.

Τέλος, ο διοκητής της Ναυτικής Δοίκησης Βορείου Ελλάδος, Πλοίαρχος Σπυρίδων Μανωλάκης χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός την επίσκεψη του θωρηκτού "Αβέρωφ" στη Θεσσαλονίκη. «Το “Αβέρωφ” είναι ζωντανό μνημείο και ο κόσμος το αγκάλιασε», τόνισε ο ίδιος.

Στα σκαριά ψηφιακή απεικόνιση του "Αβέρωφ"

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαδικασίες, για την τρισδιάσταση μοντελοποίηση του θωρηκτού "Αβέρωφ", έτσι ώστε όποιος θέλει να μπορεί να περιηγηθεί εικονικά στο κύριο κατάστρωμα και στο πρώτο υπόστρωμα του πλοίου. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του πλοίου η μοντελοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί σε τέσσερις μήνες.

Παρά την αναχώρηση του πλοίου από την Θεσσαλονίκη οι εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού τονίζουν πως το ΠΝ θα συνεχίσει τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του στην Βόρεια Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα