Θεσσαλονίκη: Παρουσιάστηκε το περιοδικό τέχνης ARTI παρουσία Μπουτάρη

Παρουσιάστηκε χθες, στην Αίθουσα «Μανόλης Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, το πρώτο τεύχος του νέου περιοδικού Τέχνης ARTI, που εκδίδει η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ), εγκαινιάζοντας τη διαδρομή του προς το κοινό.

Την εξαμηνιαία δίγλωσση έκδοση (αγγλικά-ελληνικά) που έχει στόχο να αναδείξει το έργο και τις ανησυχίες των νέων δημιουργών και να ενισχύσει το καλλιτεχνικό

αποτύπωμα της Θεσσαλονίκης σε διεθνές επίπεδο, παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΠΕΕΒΕ και εκδότης του ARTI, Σταύρος Ανδρεάδης, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης (σύμβουλος έκδοσης) και ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος, ενώ μήνυμα απέστειλε η Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Κατερίνα Κοσκινά.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τόνισε ότι ο πολιτισμός είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο της πόλης, μέσω του οποίου μπορεί να χτιστεί μια νέα συνείδηση για την ίδια και τους πολίτες της και αυτό να αποτελέσει τον αντίποδα στον λαϊκισμό και την ισοπέδωση.

«Η ιδέα που γέννησε το ARTI ήταν ο προβληματισμός για το πώς θα μπορούσε να βρεθεί ένας δρόμος ώστε το πλήθος των νέων δημιουργών του πολιτισμού που δονεί τη Θεσσαλονίκη, μέσα στις σκοτεινές εποχές που ζούμε, να προβληθεί και να γίνει γνωστό έξω από την Ελλάδα… Θελήσαμε να φτιάξουμε ένα καλειδοσκόπιο που θα προβάλλει τι γίνεται σε αυτήν την πόλη, ένα βήμα εξωστρέφειας, ένα επιπλέον εργαλείο για να δείξουμε την καλλιτεχνική της παραγωγή. Ξέρουμε ότι αυτό ίσως είναι φιλόδοξο. Αλλά εμείς το πιστεύουμε και θα το προσπαθήσουμε. Και κάθε βοήθεια στη προσπάθειά μας αυτή είναι ευπρόσδεκτη», είπε ο κ. Ανδρεάδης, μιλώντας για το νέο εκδοτικό εγχείρημα.

Ο γλύπτης Κώστας Βαρώτσος χαρακτήρισε το περιοδικό όπλο και εργαλείο από αυτά που οι καλλιτέχνες έχουν ανάγκη τόσο για τον αυτοπροσδιορισμό του πολιτιστικού γίγνεσθαι όσο και για την έναρξη ενός διαλόγου με την διεθνή κοινότητα. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη της συνέργειας επισημαίνοντας ότι τα «σημαντικά πράγματα γίνονται με ομάδες ανθρώπων που βρίσκονται μαζί και αρχίζουν να ονειρεύονται».

Στο μήνυμά της η κα Κοσκινά χαιρέτισε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία και τόνισε ότι «η έκδοση ενός περιοδικού για την Τέχνη και τον Πολιτισμό είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Το τέλος της δεκαετίας του ’90 ουσιαστικά σήμανε και την παύση αυτών των περιοδικών σε σταθερή βάση στην χώρα και συνέβαλε στην αποσιώπηση του κριτικού λόγου. Η σημερινή εποχή ωστόσο παρά τα πολλά προβλήματά της, δείχνει ιδιαίτερα δυναμική σε ότι αφορά το χώρο της σύγχρονης έκφρασης».

Ο Σύμβουλος Έκδοσης του ARTI, συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Σκαμπαρδώνης, υπογράμμισε την ανάγκη της «μεταφοράς» των καλλιτεχνών και της πολιτιστικής διανόησης σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπως έκανε το θρυλικό Ματαρόα. «Στην Ελλάδα, μέσα στην δυσμένεια και στην δυστοκία που μας κυνηγά, το ARTI θέλει να είναι ένα μικρό Ματαρόα. Θέλει να είναι μια μικρή κιβωτός, η οποία θα βοηθήσει τον ανθό της νέας δημιουργίας, θα τον προβάλει στο εξωτερικό, θα του δώσει αεροδιάδρομο απογείωσης», είπε.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής της ΠΕΕΒΕ, Κώστας Μπλιάτκας.

Πληροφορίες

ΑRTI - Περιοδική δίγλωσση Έκδοση (ελληνικά- αγγλικά) | Τεύχος 01 | Νοέμβριος 2017 | Θεσσαλονίκη | http://www.artimag.gr/ | [email protected]
Εκδότης: Σταύρος Ανδρεάδης | Σύμβουλος έκδοσης: Γιώργος Σκαμπαρδώνης | Αρχισυνταξία: Γιάννης Κοτσιφός, Στέφανος Τσιτσόπουλος | Art director: Θανάσης Γεωργίου
Ιδιοκτησία: Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Β. Ελλάδος
Για το πρώτο τεύχος συνεργάστηκαν οι συντάκτες: Θανάσης Γωγάδης, Εύη Καλλίνη, Γιάννης Κοτσιφός, Χρύσα Νάνου, Τάσος Ρέτζιος, Στέφανος Τσιτσόπουλος.
Φωτογράφοι: Σάκης Γιούμπασης, Αθηνά Λιάσκου, Νώντας Στυλιανίδης
Μετάφραση στα αγγλικά: Άννα Φαμέλλου
Κυκλοφορεί στα κεντρικά βιβλιοπωλεία

Keywords
Τυχαία Θέματα