Εκλογές στην Καταλονία: Νίκη των αυτονομιστών με απόλυτη πλειοψηφία


Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της αυτονομίας της Καταλονίας και της απόσχισης από την Ισπανία εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία μετά τις περιφερειακές εκλογές.

Με καταγεγραμμένο το 99.8% των ψήφων, τα τρία κόμματα των αυτονομιστών εξασφάλιζαν τις 70 από τις 135 έδρες και κερδίζουν οριακά τις εκλογές στη Περιφέρεια, φέρνοντας άλλη μια ήταν για τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι.

Το κόμμα των Ciudadanos,

της Ινές Αριμάδας, τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ισπανικού Συντάγματος και δεν θέλει την απόσχιση από την Ισπανία, είναι το κόμμα που ήρθε πρώτο σε ψήφους στις εκλογές που έγιναν την Πέμπτη στην Καταλονία.

Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε σε 83,82%, ποσοστό υψηλότερο σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προσέλευση στις κάλπες στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όπου είχε καταγραφεί ποσοστό 74,95%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τέσσερα κόμματα που τάσσονται υπέρ της συνοχής του ισπανικού κράτους συγκέντρωσαν 2.212.871 ψήφους και ποσοστό 50,94%, ενώ οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλονίας συγκέντρωσαν 2.063.361 ψήφους (149.510 λιγότερες) και ποσοστό 47,49% (3,5% περισσότερα τα "όχι" στην ανεξαρτησία).

«Ο Πουτζντεμόν πρόεδρος» φώναζαν οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας της χώρας, προκαλώντας εκνευρισμό στη κυβέρνηση της Ισπανίας.

Ο Πουτζντεμόν που βρίσκεται εξόριστος στις Βρυξέλλες, τόνισε πως «το Ισπανικό κράτος νικήθηκε. Ο Ραχόι και οι σύμμαχοί του έχασαν».

Ο συντηρητικός ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι «έχασε στο δημοψήφισμα που ήθελε ο ίδιος και το γεγονός ότι η αυτονομιστική παράταξη διατηρεί την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αποτελεί ράπισμα για αυτόν», είπε με εμφανή ικανοποίηση ο Πουτζδεμόν μπροστά σε λιγοστούς ακτιβιστές της αυτονομιστικής δεξιάς της Καταλονίας, της οποίας ηγείται, καθώς και φλαμανδούς εθνικιστές που του εκφράζουν την υποστήριξή τους, σε μια αίθουσα στο κέντρο των Βρυξελλών.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκαθάρισε πως «δεν θα αλλάξει» θέση για το ζήτημα της Καταλονίας μετά τον θρίαμβο των αυτονομιστών, τόνισε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η θέση μας για το ζήτημα της Καταλονίας είναι καλώς εγνωσμένη κι επαναλαμβάνεται τακτικά και σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα αλλάξει. Σε ό,τι αφορά την τοπική εκλογική διαδικασία, δεν έχουμε κανένα σχόλιο να κάνουμε», τόνισε στο AFP ο εκπρόσωπος αυτός της Κομισιόν, ο Αλεξάντερ Βίντερσταϊν.

Keywords
Τυχαία Θέματα