Στον αγώνα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης o Δ. Πυλαίας - Χορτιάτη

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή περίπου 200 γυναικών πραγματοποιήθηκε στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη και σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων (ΕΔΔΥΠΠΥ) πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε γυναίκες και περιελάμβανε δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας με υπερηχογράφημα πτέρνας, ενώ αποσκοπούσε στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της οστεοπόρωσης. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση,

γυναίκες μικρότερης ηλικίας, εφόσον έχουν κάνει ολική υστερεκτομή, γυναίκες που κάνουν χρόνια χρήση κορτιζόνης, γυναίκες με προβλήματα θυρεοειδούς αδένα, καθώς και γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τις κοινωνικές δομές των ΚΑΠΗ του Δήμου και στο ΚΕΠ Υγείας Πανοράματος. Στον Χορτιάτη εξετάστηκαν 10 γυναίκες, στην Πυλαία, 84, στο Πανόραμα 54, στο Φίλυρο 31 και στο Αβσβεστοχώρι 50.

«Το πρόγραμμα δωρεάν μέτρησης οστικής πυκνότητας για την πρόληψη της οστεοπόρωσης αποτελεί άλλη μια απόδειξη της αποτελεσματικότητας και της πρακτικής σκέψης των ανθρώπων της αυτοδιοίκησης. Ο δήμος μας είναι πρωτοπόρος σε θέματα πρόληψης υγείας, καθώς συμμετέχει στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, ενώ εδώ στο Πανόραμα λειτουργεί το πρώτο εκτός Αττικής ΚΕΠ Υγείας. Συνεχίζουμε δυναμικά με νέες πολιτικές υγείας και με φιλόδοξους στόχους, δίπλα στον σφυγμό της κοινωνίας και στα καθημερινά προβλήματα υγείας των δημοτών μας, που όπως έδειξε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα αγκαλιάζουν αυτές τις σημαντικές πρωτοβουλίες», σημείωσε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, επεσήμανε την αξία της πρόληψης τόσο για τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των δημοτών όσο και γιατί σε πολλές περιπτώσεις η πρόληψη αποδεδειγμένα σώζει ζωές. «Ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, που είναι και το παράρτημα του Δικτύου στη Βόρεια Ελλάδα, αποτελεί πρωτοπόρο Δήμο για όλα τα προγράμματα του Δικτύου. Από την πρώτη στιγμή προχώρησε στην ίδρυση και λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας, με σκοπό την πρόληψη μέσα από τον προσυμπτωματικό έλεγχο», σημείωσε ο κ. Πατούλης

Keywords
Τυχαία Θέματα