Στην αναστολή της λειτουργίας του 12ου Δημοτικού Σχολείου προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης

Στην τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της «Πρωτοβουλίας», την οποία συγκάλεσε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης την Πέμπτη 06.07.17, συζητήθηκαν τα θέματα των συμβασιούχων του δήμου και του 12ου δημοτικού σχολείου.

Σχετικά με τους παρατασιούχους, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε μιλώντας στη δημοτική του ομάδα ότι "πάγια θέση της Διοίκησης είναι η υπηρεσία της καθαριότητας να παρέχεται από μόνιμο προσωπικό" και αναφέρθηκε στη διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων από τις υπηρεσίες

προκειμένου να εκτιμηθούν οι ανάγκες του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας και να γίνουν εγκαίρως οι ενέργειες για την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού.

Σχετικά με το 12ο Δημοτικό, ο κ. Μπουτάρης σημείωσε ότι η διοίκηση του Δήμου προσανατολίζεται στη λύση της λειτουργικής αναστολής του σχολείου και στην εξεύρεση θέσεων για τους μαθητές σε όμορα σχολεία της περιοχής με βάση ένα σχέδιο που θα εκπονήσει η Δ/νση της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης.

Στην επίσημη ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας τονίζεται για τα εξής θέματα:

1. Καθαριότητα-Συμβασιούχοι:

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε τη Δημοτική Ομάδα για το ιστορικό και τις εξελίξεις στο θέμα των κινητοποιήσεων των σωματείων των υπαλλήλων καθαριότητας του Δήμου. Αναφέρθηκε, ειδικότερα, στις συζητήσεις με τα σωματεία των εργαζομένων (μονίμων και συμβασιούχων) κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους προκειμένου να διατεθεί ενισχυμένο προσωπικό ασφαλείας για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών της πόλης.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ενέργειά του -ως δημάρχου υπεύθυνου για την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και την προστασία της υγείας των πολιτών- να προκηρύξει διαγωνισμό για τη συνδρομή ιδιώτη στην αποκομιδή απορριμμάτων για συγκεκριμένο διάστημα (τριών ημερών) και για ορισμένο όγκο απορριμμάτων που παρέμεναν στους δρόμους (1200 τόνοι) και δημιουργούσαν έντονα προβλήματα και κινδύνους στην πόλη και στους πολίτες λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.
Τέλος, ο Δήμαρχος τόνισε ότι οι εργαζόμενοι -έστω και με καθυστέρηση, που ταλαιπώρησε αρκετά τη Θεσσαλονίκη σε συνθήκες υψηλών θερμοκρασιών- μετά τη λήξη των κινητοποιήσεών τους, ανταποκρίθηκαν στη δέσμευσή τους να καθαρίσουν την πόλη ως το βράδυ της Κυριακής 2/7/17. Σημείωσε δε την ανευθυνότητα ορισμένων πολιτών που σε συνθήκες μη λειτουργίας των υπηρεσιών καθαριότητας εναπόθεσαν δίπλα στους σωρούς των αποριμμάτων άχρηστα και ογκώδη αντικείμενα δυσχεραίνοντας επιπλέον την κατάσταση και την αποκομιδή.

Στη συνέχεια, τόνισε την πάγια θέση της Διοίκησης η υπηρεσία της καθαριότητας να παρέχεται από μόνιμο προσωπικό και αναφέρθηκε στη διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων από τις υπηρεσίες προκειμένου να εκτιμηθούν οι ανάγκες του Δήμου στον τομέα της καθαριότητας και να γίνουν εγκαίρως οι ενέργειες για την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού, σύμφωνα με τον νόμο 4479/2017 (Α’ 94) και την εγκύκλιο υπ. αριθμ. 19 του Υπουργείου Εσωτερικών.
Τέλος, ενημέρωσε τη Δημοτική ομάδα ότι στη σχετική συνεδρίαση της ΠΕΔ (6/7/17) εξέφρασε τη θέση της Διοίκησης ότι οι δήμοι πρέπει να αφεθούν να διαχειρίζονται οι ίδιοι τις ανάγκες τους αναφορικά με την καθαριότητα, μιας και οι δαπάνες καταβάλλονται από τα χρήματα των δημοτών, και να μην αποφασίζει κεντρικά το Υπουργείο καταλύοντας το αυτοδιοίκητο των Δήμων.

2. 12ο Δημοτικό Σχολείο: Οι εισηγητές ανέφεραν ότι βάση της επιδιωκόμενης λύσης είναι η εισήγηση των υπηρεσιών ότι το ηλικίας 40 ετών λυόμενο κτήριο του 12ου Δημοτικού Σχολείου είναι ακατάλληλο για τη χρήση του ως διδακτηρίου. Με αυτό το δεδομένο διερευνήθηκαν ενδεχόμενες δυνατότητες που να ικανοποιούν τις διδακτικές ανάγκες των μαθητών του σχολείου με τη συνολική μεταστέγασή τους σε άλλον κατάλληλο χώρο αλλά δεν κατέστη δυνατόν να εξευρεθεί εναλλακτικός χώρος.

Η διοίκηση του Δήμου προσανατολίζεται στη λύση της λειτουργικής αναστολής του 12ου Δημοτικού Σχολείου και στην εξεύρεση θέσεων για τους μαθητές σε όμορα σχολεία της περιοχής με βάση ένα σχέδιο που θα εκπονήσει η Δ/νση της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης.

Για την επάρκεια αυτής της λύσης εκφράστηκε αντίρρηση, με το σκεπτικό ότι το 12ο Δημοτικό Σχολείο είναι επισκευάσιμο και κατάλληλο προκειμένου να στεγάσει τους μαθητές για ένα χρονικό διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα