Στ. Καλαφάτης: Ανοχύρωτη η Ελλάδα απέναντι στη ραγδαία αύξηση των θανάτων από λοιμώξεις ανθεκτικών μικροβίων

Την ανάγκη να εκπονηθεί άμεσα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά αναδεικνύει ο Σταύρος Καλαφάτης, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, με ερώτησή του στη Βουλή προς τους αρμόδιους Υπουργούς, ειδικά υπό το πρίσμα των ανησυχητικών ευρημάτων των σχετικών εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και του ΟΟΣΑ.

Όπως

αναφέρεται, οι μελέτες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στο φαινόμενο της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων νοσηρότητας και θνητότητας από αυτές τις λοιμώξεις, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα ανάγεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Σημειώνεται ότι, με βάση τη μελέτη του ECDC, τα επιμέρους στοιχεία για τη χώρα μας είναι απογοητευτικά, καθώς η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία αποτελούν τις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων σε Ε.Ε. - ΕΟΧ από λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια σημειώθηκαν το 2015 στην Ιταλία (10.762), ενώ η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είναι η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το 2015 καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι. Στην Ελλάδα δε, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, καθώς σημειώνεται μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων από μικρόβια ανθεκτικά στα τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά (καρβαπενέμες και κολιστίνες), έναντι του συνολικού φορτίου λοιμώξεων της χώρας. Αλλά και ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι η Ιταλία και η Ελλάδα και εδώ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών με περιστατικά θνητότητας, τα οποία υπολογίζονται σε 18 και 15 άτομα ετησίως αντίστοιχα (ανά 100.000 κατοίκους) για την περίοδο 2015-2050. Η έκθεση προβλέπει ότι μεταξύ 2015-2050 θα υπάρξουν στη χώρα μας 69.774 θάνατοι εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Ο κ. Καλαφάτης σημειώνει ότι η Ελλάδα φαίνεται ανοχύρωτη απέναντι στο άκρως ανησυχητικό φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης λοιμώξεων αλλά και θανάτων από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και μάλιστα στα τρίτης γενιάς, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά για τα έτη 2017-2020, καθώς το τελευταίο Σχέδιο Δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ με το όνομα Προκρούστης, εκδόθηκε το 2010 με εύρος εφαρμογής ως το 2014

Ο κ. Καλαφάτης ρωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς για ποιους λόγους δεν έχει εκπονηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά και ποια μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την άμεση ανάσχεση της αύξησης των λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια. Ακόμη, ερωτά ποια μέτρα κρίνεται αναγκαίο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν τα κράτη-μέλη ώστε να αντιμετωπιστεί η ανησυχητική αύξηση των λοιμώξεων, ποια είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας ως προς αυτά. Και να έχουν γίνει συστάσεις από την ΕΕ στη χώρα μας για το ζήτημα αυτό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

"ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
1. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
2. ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ανοχύρωτη η Ελλάδα απέναντι στο φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης των θανάτων από λοιμώξεις ανθεκτικών μικροβίων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), οργανισμός της ΕΕ που αποσκοπεί στην ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης κατά των λοιμωδών νόσων, δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες μία μελέτη αναφορικά με τα περιστατικά λοιμώξεων που προξενούνται από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Τα αποτελέσματα της μελέτης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου απέναντι στο φαινόμενο της κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων νοσηρότητας και θνητότητας από αυτές τις λοιμώξεις, με τους ερευνητές να επισημαίνουν ότι η αντιμικροβιακή ανθεκτικότητα ανάγεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Σημειώνουν μάλιστα ότι, το γενικότερο φορτίο θνητότητας και νοσηρότητας αυτών των λοιμώξεων «συναγωνίζεται» το αντίστοιχο της γρίπης, της φυματίωσης και του έιτζ μαζί. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι, τέσσερις στις δέκα λοιμώξεις προκαλούνται από μικρόβια που έχουν αποκτήσει αντοχή ακόμα και στην τελευταία γενιά αντιβιοτικών (καρβαπενέμες και κολιστίνες).
Ειδικότερα, η μελέτη κατέδειξε ότι το 2015 στις χώρες της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) καταγράφηκαν περίπου 671.689 περιστατικά λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, τα οποία οδήγησαν σε 33.100 θανάτους ασθενών. Μάλιστα, στο 72,4% των θανάτων η λοίμωξη σχετιζόταν με παροχή υπηρεσιών υγείας και κυρίως με νοσηλεία σε νοσοκομεία.

Τα επιμέρους στοιχεία για τη χώρα μας είναι απογοητευτικά, καθώς η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία αποτελούν τις χώρες που πλήττονται περισσότερο. Σχεδόν το ένα τρίτο των συνολικών θανάτων σε Ε.Ε. - ΕΟΧ από λοιμώξεις από ανθεκτικά μικρόβια σημειώθηκαν το 2015 στην Ιταλία (10.762), ενώ η Ελλάδα, αναλογικά με τον πληθυσμό της, είναι η δεύτερη χώρα με το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς το 2015 καταγράφηκαν 18.472 λοιμώξεις και 1.626 θάνατοι. Στην Ελλάδα δε, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, καθώς σημειώνεται μεγαλύτερο ποσοστό λοιμώξεων από μικρόβια ανθεκτικά στα τελευταίας γενιάς αντιβιοτικά (καρβαπενέμες και κολιστίνες), έναντι του συνολικού φορτίου λοιμώξεων της χώρας.

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγει και αντίστοιχη έκθεση του ΟΟΣΑ («OECD (2018), Stemming the Superbug Tide: Just a Few Dollars More»). Ειδικά για την Ελλάδα αναφέρει ότι, το ποσοστό των λοιμώξεων που εμφανίζουν μεγαλύτερη αντίσταση στα αντιβιοτικά προσεγγίζει το 38% σημειώνοντας αύξηση 7% την περίοδο 2005-2015 ενώ έως το 2030, αναμένεται να αυξηθεί επιπλέον 3%, με το αντίστοιχο ποσοστό σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες να είναι μόλις 5%.

Η Ιταλία και η Ελλάδα και εδώ βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των χωρών του ΟΟΣΑ με περιστατικά θνητότητας, τα οποία υπολογίζονται σε 18 και 15 άτομα ετησίως αντίστοιχα (ανά 100.000 κατοίκους) για την περίοδο 2015-2050. Η έκθεση προβλέπει ότι μεταξύ 2015-2050 θα υπάρξουν στη χώρα μας 69.774 θάνατοι εξαιτίας λοιμώξεων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά.

Επειδή η Ελλάδα φαίνεται ανοχύρωτη απέναντι στο άκρως ανησυχητικό φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης λοιμώξεων αλλά και θανάτων από μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά και μάλιστα στα τρίτης γενιάς
Επειδή σε αντίθεση με την Ιταλία, η οποία όπως αναφέρεται στην έκθεση του ECDC, έχει ήδη δημοσιεύσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά για τα έτη 2017-2020, η Ελλάδα δεν έχει να παρουσιάσει αντίστοιχο Εθνικό Σχέδιο, καθώς το τελευταίο Σχέδιο Δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ με το όνομα Προκρούστης, εκδόθηκε το 2010 με εύρος εφαρμογής ως το 2014.

Επειδή η ευρωπαϊκή έκθεση αναφέρει ρητά ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη η Ελλάδα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

1. Ποια μέτρα κρίνεται αναγκαίο από την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβουν τα κράτη-μέλη ώστε να αντιμετωπιστεί η ανησυχητική αύξηση των λοιμώξεων και ποια είναι η επίσημη θέση της Ελλάδας ως προς αυτά.

2. Έχουν γίνει συστάσεις από την ΕΕ στη χώρα μας για το ζήτημα αυτό;

3. Για ποιους λόγους δεν έχει εκπονηθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ανθεκτικότητας των μικροβίων στα αντιβιοτικά;

4. Ποια μέτρα θα λάβετε για την άμεση ανάσχεση της αύξησης των λοιμώξεων από ανθεκτικά μικρόβια;"

Keywords
Τυχαία Θέματα