Πανευρωπαϊκή διάκριση για το πρόγραμμα Smartonics από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ

Ως ένα από τα τρία καλύτερα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βραβεύτηκε το Smartonics , το οποίο συντόνισε το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο πρόγραμμα, το οποίο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης , αναφέρθηκε ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Πολυσυνεδρίου

Nanotexnology 2017 καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο ξενοδοχείο PortoPalace.

Στο Smartonics, έργο συνολικού ύψους χρηματοδότησης 12 εκατομμυρίων ευρώ, (8 εκατομμύρια από την ΕΕ και 4 από τις εταιρείες που συμμετείχαν συνολικά 18 ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς, 6 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και 6 φορείς από την Ελλάδα, οι οποίο συντονίστηκαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN. Από την Ελλάδα, εκτός από το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας, συμμετείχε το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων καθώς και οι εταιρείες ΟΕΤ (OrganicElectronicTechnologies) , Advent (AdvancedEnergyTechnologyAE) και Compucon.

Στη διάρκεια αυτού του φιλόδοξου ευρωπαϊκού προγράμματος, κατασκευάστηκαν και εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη δύο μοναδικές παγκοσμίως πιλοτικές γραμμές παραγωγής Οργανικών Ηλεκτρονικών , βασισμένες σε δύο νέες τεχνολογίες για βιομηχανική παραγωγή. Οι μονάδες αυτές λειτουργούν στο Κέντρο Οργανικών Ηλεκτρονικών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFNστη Θέρμη , το οποίο είναι από τα πιο σύγχρονα σε διεθνές επίπεδο. Όπως τόνισε ο Δ/ντής του Εργαστηρίου Στέργιος Λογοθετίδης «το 60% της συνολικής χρηματοδότησης του προγράμματος ήρθε στην Ελλάδα, ενώ το 80% της τεχνογνωσίας αναπτύχθηκε και βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος.

Το Smartonics που εξελίχθηκε από την 1.1.2013 έως τις 12.12.2016 έδωσε μια μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα να αναπτύξει καινοτόμα υλικά με πολλές εφαρμογές στη βιομηχανική παραγωγή όπως για παράδειγμα ηενσωμάτωση για πρώτη φορά διεθνώς εκτυπωμένων εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών συστημάτων τέταρτης γενιάς σε αυτοκίνητα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Fiat. Στο πλαίσιο του προγράμματος αναπτύχθηκαν έξυπνα νανοϋλικά, εργαλεία παρακολούθησης της διαδικασίας εκτύπωσης των Οργανικών Ηλεκτρονικών και μηχανές παραγωγής εύκαμπτων υλικών Οργανικών Ηλεκτρονικών, αισθητήρων και φωτοβολταϊκών. Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, από τον Σεπτέμβριο του 2017 θα ξεκινήσει η «συνέχεια» του ευρωπαϊκού προγράμματος Smartonics, το έργο Smartline το οποίο θα «εγκαταστήσει» τη βιομηχανία του μέλλοντος σε ελληνικό έδαφος, δίνοντας μια μοναδική επενδυτική ευκαιρία, αλλά και δυνατότητα ανάδειξης του ερευνητικού δυναμικού που έχει σήμερα η Ελλάδα.

Nanotexnology2017 . Δεκατέσσερα χρόνια στην αιχμή της καινοτομίας!

H NANOTEXNOLOGY 2017 που πραγματοποιείται φέτος για 14η συνεχή χρονιά στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα πολυγεγονός Διεθνών Επιστημονικών, Τεχνολογικών και Επιχειρηματικών Εκδηλώσεων (Διεθνή Συνέδρια - Διεθνή Σχολεία - Διεθνής Έκθεση & 200 Β2Β Συναντήσεις) στις Νανοτεχνολογίες – Οργανικά Ηλεκτρονικά &Νανοιατρική, που πραγματοποιούνται ετήσια κάθε Ιούλιο στη Θεσσαλονίκη (http://www.nanotexnology.com) από το 2004, με την συμμετοχή περισσότερων από 1000 διακεκριμένων Επιστημόνων και Επιχειρηματιών από 65 χώρες.

Οι εργασίες του Συνεδρίου γίνονται από την 1η έως και τις 8 Ιουλίου στο ξενοδοχείο PortoPalace στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο του Nanotexnology , διοργανώνεται το Θερινό Σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών με τρεις θεματικές ενότητες: Της Νανοτεχνολογίας και των Νανοεπιστημών, των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοϊατρικής.
Όπως τόνισε το μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Χριστόφορος Γαβραλίδης, «φέτος στο Θερινό σχολείο, έχουμε συμμετοχές 70 ερευνητών και φοιτητών από όλο σχεδόν τον κόσμο»

Η εναρκτήρια εκδήλωση του Συνεδρίου είναι την Τρίτη 4 Ιουλίου στις 18.30μμ και το επίσημο δείπνο στις 20.30 την ίδια μέρα.

Επιπλέον, στα πλαίσια της NANOTEXNOLOGY 2017, λαμβάνουν χώρα φέτος Special Workshops:

NANO-GR Workshop (6-7 Ιουλιου) στο οποίο θα παρουσιασθούν η Ελληνική Αριστεία μέσα από τα Εθνικά Ερευνητικά Προγράμματα ΕΣΠΑ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα (FP7, H2020, INTERREGΣτο πλαίσιο του Workshop θα πραγματοποιηθεί Round Table με θέμα «Synergies Between H20220 Greek Regional Funds in the Framework of RIS3»EU –USA Workshop , όπου θα παρουσιαστούν οι πολιτικές φορέων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των Νανοτεχνολογιών &ΤΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ
NewBusinessDevelopment&CommercializationWorkshop (6-7 Ιουλίου) στη διάρκεια του Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν όλες οι εξελίξεις στις καινοτομίες που αφορούν τα νέα υλικά , τα οργανικά ηλεκτρονικά, τη βιομηχανία των νέων υλικών και των «έξυπνων» υφασμάτων και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί καλύτεραγια εμπορικούς σκοπούς η εργαστηριακή έρευνα,Renewable Energy & StorageWorkshop (6-7 Ιουλίου). Το Workshopαυτόδιερευνά νέες προοπτικές φιλικής προς το περιβάλλον και φθηνής ενέργειας που προσφέρει αυτονομία και νέες δυνατότητες .

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ, είναι ένα Διεθνές Κέντρο Αριστείας που κατευθύνει την Έρευνα και την Τεχνολογία στα Θέματα και Εφαρμογές της Νανοτεχνολογίας& των ΤΠΕ στην Ευρώπη από την ίδρυση του το 1991, και διοργανώνει από το 2004 τη NANOTEXNOLOGY, με την υποστήριξη του Δικτύου Έρευνας & Καινοτομίας ΝΑΝΟΝΕΤ με 520 μέλη-οργανισμούς από όλη την υδρόγειο, του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών HOPE-A, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας ΑΖΚ και άλλους διεθνείς Τεχνολογικούς φορείς και Πανεπιστήμια.

Η Νανοτεχνολογία πέρα από τις Επιστημονικές και Τεχνολογικές ανακαλύψεις και λύσεις που δίνει στα προβλήματα της Κοινωνίας, δημιουργεί με τα Προϊόντα και τις Υπηρεσίες της μια Αγορά (στην Ενέργεια, τον Φωτισμό, τα Ηλεκτρονικά, την Πληροφορική & Επικοινωνίες, την Ιατρική και την Υγεία, τα Τρόφιμα & τη Γεωργία, τα Υλικά - Κατασκευές & Κτίρια, τον Τουρισμό & Πολιτισμό, τις Μεταφορές, το Περιβάλλον, την Εθνική Άμυνα & Ασφάλεια, κλπ) μεγαλύτερη από 3.0 τρις € το 2016 (το 2020 θα υπερβεί τα 5τρις €), περισσότερες από 600.000 νέες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε όλη την Υδρόγειο και πολλές δεκάδες εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας!

Η ΝΑΝΟΤΕΧNOLOGY 2017 αποτελεί μια Εθνική προσπάθεια και ευκαιρία για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της Ελληνικής Αριστείας & Τεχνολογίας, την αξιοποίηση της αντίστοιχης Διεθνούς αφού φέρνει τη Διεθνή Τεχνολογία - Καινοτομία & Επιχειρηματικότητα (με περισσότερους από 1000 Επιστήμονες, Ερευνητές και Επιχειρηματίες από 65 χώρες) κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα ενισχύει τον Τουρισμό και Πολιτισμό της χώρας και αναδεικνύει την Δημιουργική Πλευρά της Ελλάδας.

Η ελληνική πλατφόρμα Νανοϊατρικής αριθμεί ήδη 120 μέλη!

Σημαντικό μέρος και των φετινών εργασιών του πολυσυνεδρίου θα έχει και ο τομέας της Νανοϊατρικής. Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της ελληνικής πλατφόρμας Νανοϊατρικής που αριθμεί ήδη 120 μέλη, και υπεύθυνη της ομάδας Νανοϊατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, «φέτος στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια Αναγεννητικής Ιατρικής, Νανοϊατρικής και Καρκίνου, νανοτοξικότητας, νανοσωματιδίων για τη μετάδοση φαρμακευτικών ουσιών, και εφαρμογής νανοϊατρικής στην κλινική πράξη .

Keywords
Τυχαία Θέματα