Μέρκελ: Θα προσπαθήσω να μείνω καγκελάριος - Πώς επιχειρεί να βρει λύση στο αδιέξοδο

Η υπηρεσιακή καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι διέπραξε προσωπικά λάθη στις επαφές με τους Φιλελεύθερους, τους Πράσινους και τους Χριστιανοκοινωνιστές. «Έκανα αυτό που μπορούσα και όπως είπα, είχαμε πραγματικά προχωρήσει αρκετά», είπε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η καγκελάριος θέλει να κρατήσει ανοικτές όλες τις επιλογές και να παραμείνει στο πόστο της. Ούτε μια σπόντα δεν πέταξε κατά των άλλων κομμάτων

στις δύο συνεντεύξεις της στο ARD και το ZDF, ούτε κατά των Φιλελευθέρων, ούτε κατά των Σοσιαλδημοκρατών, που τους χαρακτήρισε «περήφανο κόμμα». Ενώ είχε καλά λόγια να πει για τους Πράσινους και τη διάθεση συμβιβασμού που επέδειξαν στις διερευνητικές επαφές, ώστε να φθάσουν ένα κλικ πριν την τελική συμφωνία.

Η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι δεν έκανε την παραμικρή σκέψη για παραίτηση. «Πιστεύω ότι το μόνο που χρειάζεται η Γερμανία είναι σταθερότητα», είπε τονίζοντας ότι σε περίπτωση πρόωρων εκλογών είναι έτοιμη να οδηγήσει το κόμμα της στην προεκλογική εκστρατεία και να αναλάβει περαιτέρω ευθύνες. Και μπορεί, βέβαια, οι ψηφοφόροι να μην είχαν κατά νου μια νέα προσφυγή στις κάλπες όταν ψήφισαν στις 24 Σεπτεμβρίου, αλλά όπως είπε, η παράταξή της είναι έτοιμη. «Θα είστε καγκελάριος και του χρόνου;» τη ρώτησαν. Και με περισσή αυτοπεποίθηση απάντησε: «Θα το προσπαθήσω».

Στην ίδια συνέντευξη, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μέρκελ τα τελευταία δώδεκα χρόνια κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας: η χώρα «έχει ανάγκη μια σταθερή κυβέρνηση, που δεν θα ψάχνει πλειοψηφία για κάθε απόφασή της», έκρινε η συντηρητική καγκελάριος.

Keywords
Τυχαία Θέματα