Με λαμπρότητα εορτάστηκε η 26η Οκτωβρίου στο ΑΠΘ παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου (ΦΩΤΟ& VIDEO)

Με τον πλέον επίσημο τρόπο εορτάστηκε η ημέρα του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της 105ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και του έπους του '40, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Η αυλαία της τελετής άνοιξε με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση της κας

Εριφύλης Δαμιανού, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε η προσφώνηση του Πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα.

"Τα αποτελέσματα των πράξεών μας δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς, αλλά η προσπάθεια ανήκει ολοκληρωτικά σε εμάς. Γνώρισμα του έθνους μας είναι θυσιάζεται για τον στόχο. Σημασία είχαν οι Θερμοπύλες και όχι ο Μαραθώνας" ανέφερε αρχικά ο κ. Μήτκας και πρόσθεσε: "Το ελληνικό πανεπιστήμιο αποτελεί τα τελευταία χρόνια πειραματόζωο των πολιτικών. Αυτά που χρειάζονται για να γίνει το πανεπιστήμιο ανταγωνιστικό είναι ο βαθμός ελευθερίας και σταθερό θεσμικό πλαίσιο, για να χαραχθεί μια αναπτυξιακή πορεία μέσα σε ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης" κατέληξε.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν, υπό τον τίτλο «Συμμέτοχοι στη μνήμη», αποσπάσματα λόγου και μουσικής από τις δύο επετείους, του 1912 και του 1940.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη όσους συμμετείχαν στην τελετή, ενώ δέχτηκε δώρο από τον κ. Μήτκα ένα έργο απο φοιτητή της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Το "παρών" στον επίσημο εορτασμό έδωσαν ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης, ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής της ΝΔ και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Εντάξει", Σταύρος Καλαφάτης η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου και αξιωματικοί του ΓΕΣ και του ΓΕΝ.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο του thestival.gr:

Keywords
Τυχαία Θέματα