Κ. Παπανάτσιου: Θα βρεθεί λύση για το θέμα της πύλης 16 στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση στο θέμα της πύλης 16 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ώστε να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στις εξαγωγές, αλλά και να εξασφαλιστούν οι εργαζόμενοι, εξέφρασε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, μετά τις επισκέψεις που πραγματοποίησε στην Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης

(ΥΕΔΔΕ), το Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου ΚΕΦΟΜΕΠ και το Α' τελωνείο της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, το θέμα συζητήθηκε στις επαφές της Κ.Παπανάτσιου στο Α' τελωνείο, με αφορμή την απόφαση της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος για την παροχή τελωνειακών υπηρεσιών στην πύλη 16 του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για το χρονικό διάστημα από 16 Σεπτεμβρίου και μετά, από τις 6 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ, αντί του ισχύοντος ωραρίου 24ωρης λειτουργίας.

«Έχει κάνει κάποιες προτάσεις η διευθύντρια, που εξασφαλίζουν τους εργαζόμενους. Επίσης κάθονται σε ένα τραπέζι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή ο λιμένας, τα τελωνεία, οι ναυτιλιακές, οι εξαγωγείς να βρούμε μια λύση έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα με τις εξαγωγές και επίσης να μην υπάρχει και πρόβλημα με τους εργαζόμενους, να διασφαλιστούν και οι εργαζόμενοι. Μας ενδιαφέρουν εξίσου και τα δύο. Και στο κομμάτι των εξαγωγών δεν πρέπει με τίποτα να δημιουργήσουμε το παραμικρό εμπόδιο και ο ανθρώπινος παράγοντας για την κυβέρνησή μας είναι πάνω από όλα», σημείωσε χαρακτηριστικά η κ. Παπανάτσιου και προσέθεσε ότι «πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Είμαι σίγουρη ότι θα βρεθεί λύση για να είναι ικανοποιημένες και οι δύο πλευρές».

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του τελωνείου υπογράμμισε ότι επιτελείται πολύ σημαντικό έργο, ενώ κατά το επτάμηνο υπήρξε κάλυψη του 60% των στόχων του έτους. Παράλληλα, ένα από τα μηχανήματα ακτίνων «X», με το οποίο θα εξοπλιστούν τελωνεία της χώρας, θα λειτουργήσει στο Α' Τελωνείο Θεσσαλονίκης, ενώ το υπουργείο εξετάζει το θέμα της ενίσχυσής του με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή.

«Είναι στις προθέσεις του υπουργείου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να μπορέσουμε στο κομμάτι των τελωνείων της παραμεθορίου να μην έχουμε ελλείψεις και να επιτελέσουν το έργο τους όσο γίνεται καλύτερα», σημείωσε η ίδια.

Με αφορμή τους προπηλακισμούς ελεγκτών τόνισε: «Όχι μόνο είμαστε στο πλευρό τους αλλά θα δούμε νομοθετικά κάποια πράγματα. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και από τη δική μας πλευρά ζητήσαμε από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εφοριακών και των τελωνειακών να μας στείλουν τις προτάσεις τους πάνω σε αυτό το κομμάτι, έτσι ώστε να υπάρχει ασφάλεια των ελεγκτών».

40.000 έλεγχοι στον τομέα του τουρισμού φέτος, έναντι 4.000 ετησίως τα προηγούμενα χρόνια

Αναφερόμενη στο έργο της ΥΕΔΔΕ το χαρακτήρισε πολύ σημαντικό, διευκρίνισε ότι στην αρμοδιότητα της συγκεκριμένης υπηρεσίας συμπεριλαμβάνονται οι έλεγχοι στη Θράκη, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία και προσέθεσε: «Μπορώ να πω ότι όχι μόνο έχει καλύψει τους στόχους τού έτους, αλλά είναι τόσο εντατικοί οι έλεγχοι στις τουριστικές περιοχές και έχει γίνει τόσο πολύ καλή αξιοποίηση και του ανθρώπινου δυναμικού και των πόρων, που έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Σύμφωνα με την ελεγκτική υπηρεσία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, 40.000 έλεγχοι στον τομέα του τουρισμού πραγματοποιήθηκαν συνολικά φέτος, σε σχέση με 4.000 ελέγχους που πραγματοποιούνταν ετησίως τα προηγούμενα χρόνια».

Στο μεταξύ, θέματα που άπτονται της φορολογίας των μικρών επιχειρήσεων και των φορολογικών αρχών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε χθες η κ. Παπανάτσιου με τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, Γιάννη Παπαργύρη και Γιάννη Καραπινίδη αντίστοιχα. Συγκεκριμένα κατατέθηκαν προτάσεις στην υφυπουργό ενώ, όπως έγινε γνωστό, η συνάντηση έκλεισε με πρόταση για τον προγραμματισμό νέας συνάντησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα