Ηλίας Παπαθεοδώρου: Αυτός είναι ο ΠΑΟΚ που θέλω

Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου ανοίγει τα χαρτιά του εν όψει της νέας σεζόν και αποκαλύπτει τα σχέδια του για τον ΠΑΟΚ που χτίζει.

Μιλώντας στην εφημερίδα "FORZA" αναλύει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε ο νέος ΠΑΟΚ, σκιαγραφεί την αγωνιστική του ταυτότητα, ξεκαθαρίζει τον βασικό στόχο της ομάδας και δηλώνει έτοιμος για την πρόκληση που έχει μπροστά του.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Το ρόστερ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο.

Πόσο κοντά είναι αυτή η ομάδα σε αυτό που είχατε αρχικά στο μυαλό σας;
«Η συμφωνία μου με τον ΠΑΟΚ έκλεισε σχετικά νωρίς. Υπήρχε πολύ καλή επικοινωνία με τα στελέχη του συλλόγου. Προσεγγίσαμε γρήγορα τους στόχους μας και μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις καταφέραμε να συμπληρώσουμε το ρόστερ αποκτώντας τις αρχικές μας επιλογές σε ένα ποσοστό της τάξης του 95%. Επίσης, ήταν ένα από τους στόχους μας να έχουμε σχεδόν ολοκληρωμένο το ρόστερ μας με την έναρξη της προετοιμασίας και είμαι πολύ ευχαριστημένος που το πετύχαμε».

-Έχετε συνεργαστεί με αρκετούς από τους παίκτες του ρόστερ, ενώ οι περισσότεροι ξένοι έχουν περάσει από την Ελλάδα. Επιδιώξατε να βασιστείτε σε «σίγουρες» λύσεις ή προέκυψε στην πορεία;
«Στο μπάσκετ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο η προσωπική επαφή, η ανθρώπινη σχέση, αλλά και τα κίνητρο του αθλητή. Ήταν ένας στόχος, αλλά φυσικά δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτηθεί ένας παίκτης να έχουμε συνεργαστεί ξανά. Από την στιγμή που υπήρχε η δυνατότητα να γίνει κάτι τέτοιο αποφασίσαμε να το επιδιώξουμε λίγο περισσότερο, έτσι ώστε και να κερδίσουμε χρόνο στην καινούρια φιλοσοφία που θέλουμε να περάσουμε, αλλά και να γνωρίζουμε ακόμα καλύτερα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των παικτών»

-Έχετε αναφερθεί πολλές φορές στο κίνητρο ενός παίκτη. Τι ακριβώς εννοείτε και ποιο είναι το δικό σας κίνητρο;
«Το κίνητρο σε κάθε αθλητή μπορεί να είναι διαφορετικό. Μπορεί να είναι αγωνιστικό, δηλαδή να θέλει να διακριθεί με τον ΠΑΟΚ επειδή θεωρεί πολύ μεγάλο γεγονός ότι παίζει σε αυτήν την ομάδα. Μπορεί να πιστεύει ότι μέσω του ΠΑΟΚ μπορεί να παίξει σε ένα ακόμα υψηλότερο επίπεδο. Μπορεί να του δίνει κίνητρο το γεγονός ότι θα παίξει σε μια σοβαρή ομάδα, η οποία συμμετέχει σε δύο ανταγωνιστικές διοργανώσεις. Το δικό μου κίνητρο δεν είναι διαφορετικό από αυτό που έχω κάθε χρόνο. Μαζί με τους συνεργάτες μου, θέλουμε να δημιουργήσουμε μία ομάδα που να αντιπροσωπεύει τα «θέλω» μας και τις αξίες μας»

-Είναι δύσκολο για έναν προπονητή να διαχειριστεί ένα γεμάτο ρόστερ όσον αφορά την κατανομή του χρόνου στους παίκτες του;
«Είναι δύσκολο αν πρέπει να κάνεις τον ισορροπιστή και να μοιράζεις τον χρόνο ανάλογα με τους παίκτες που έχεις. Εμείς θεωρούμε ότι θα παίζει αυτός που βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Αν κάποιος δεν μπορεί να μας βοηθήσει σε μια συγκεκριμένη χρονική κατάσταση, δεν θα παίζει. Το μεγάλο ρόστερ δεν αποτελεί πρόβλημα, ίσα ίσα μας δίνει και περισσότερες επιλογές»

-Έχετε δηλώσει ότι θέλετε να δείτε μια ομάδα που θα βγάζει ενέργεια. Τακτικά τι να περιμένουμε;
«Έχουμε την τύχη να επιλέξουμε το υλικό που θέλουμε. Δε θέλουμε να παίζουμε μόνο πικ εν ρολ, μόνο με παιχνίδι στο ποστ ή μόνο στον αιφνιδιασμό. Θέλουμε να αναπτύξουμε το παιχνίδι μας και να μην είμαστε μονοδιάστατοι τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση, αλλά αυτό απαιτεί πάρα πολλή δουλειά, χρόνο και αντοχή στις άσχημες στιγμές»

-Με ποιον τρόπο σκέφτεστε να εκμεταλλευτείτε τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο;
«Ο Βασίλης είναι ένας παίκτης με μεγάλη ποιότητα που ήρθε στον ΠΑΟΚ για να μας βοηθήσει άμεσα. Μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Εμείς θέλουμε να του δώσουμε τη δυνατότητα να βγάλει όλο το ταλέντο που έχει. Έχει τις δυνατότητες να υποστηρίξει αυτό που θέλουμε να κάνουμε, αλλά όλα είναι στο χέρι του. Θα πρέπει να προσπαθήσει πάρα πολύ για να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις που υπάρχουν, οι οποίες είναι απαιτήσεις ενός κανονικού και έτοιμου παίκτη»

-Ποιος θα είναι ο ρόλος του Αντώνη Κόνιαρη;
«Ο Αντώνης είναι ένα παιδί που έχει τους ίδιους στόχους με την ομάδα, καθώς θέλει να αναπτυχθεί αγωνιστικά. Θεωρώ ότι πέρυσι έκανε μία πολύ σοβαρή είσοδο στο ελληνικό μπάσκετ με τον χρόνο συμμετοχής και την απόδοση που είχε. Πέρυσι όμως ήταν μια άλλη χρονιά. Τώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Δεν θα του χαριστεί ούτε χρόνος, ούτε χώρος. Αν δείξει ότι μπορεί να παίξει, θα παίξει»

-Μία από τις σημαντικές κινήσεις του καλοκαιριού είναι η απόκτηση του Κέβιν Ντίλαρντ. Σας… τρομάζει το γεγονός ότι συνήθως δεν βγάζει τη χρονιά σε μια ομάδα;
«Όταν βγαίνει μια φήμη σε ακολουθεί και με υπερβολή. Όταν ήρθε στον Απόλλωνα πριν από δύο χρόνια, τελείωσε τη σεζόν στην Πάτρα και μετά έφυγε για το Βέλγιο. Δεν έφυγε στην μέση. Έχουμε μιλήσει πάρα πολύ μαζί του, αναγνωρίζει ότι έχει έρθει σε έναν πολύ μεγάλο σύλλογο και θα προσπαθήσουμε να τον κάνουμε να νιώσει καλά και να βγάλει την χρονιά με τον τρόπο που εμείς θέλουμε. Του έχουμε πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε»

-Είναι «καθαρός άσος» ή θέλει κι άλλον γκαρντ δίπλα του;
«Μπορεί να σκοράρει, αλλά και να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του με την ίδια ευκολία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να τον χρησιμοποιήσουμε είτε μαζί με έναν καθαρό πόιντ γκαρντ, είτε σαν το βασικό μας πόιντ γκαρντ. Γενικότερα έχουμε προσπαθήσει οι παίκτες που αποκτήθηκαν να μπορούν να καλύπτουν τουλάχιστον δύο θέσεις, έτσι ώστε να έχουμε περισσότερες επιλογές»

-Τόσο ο Ουσμάν Κρουμπάλι, όσο και ο Όουεν Κλάσεν είναι δύο ψηλοί που μπορούν να τρέξουν το γήπεδο. Είναι αυτός ένας από τους λόγους που τους επιλέξατε;
«Ήταν το βασικό κριτήριο, με την έννοια ότι η ομάδα μας θέλω να έχει ενέργεια, αθλητικότητα και ταχύτητα. Είναι δύο παίκτες με διαφορετικά χαρακτηριστικά, τους οποίους πρέπει να εκμεταλλευτούμε στον μέγιστο βαθμό»

-Θα δούμε αρκετά φέτος τον Βαγγέλη Μαργαρίτη στο «5»;
«Ο Βαγγέλης είναι ένα πολυεργαλείο που μπορεί να παίξει σε τρεις θέσεις. Θέλουμε να τον εκμεταλλευτούμε όσο το δυνατόν καλύτερα σε κάθε θέση που θα χρησιμοποιηθεί. Απλώς πρέπει να τον έχουμε φρέσκο, έτσι ώστε να μπορεί να μας δώσει αυτά που μπορεί στα κρίσιμα σημεία».

-Έχετε συμπληρώσει τρεις μήνες ως προπονητής του ΠΑΟΚ. Τι είναι αυτό που έχετε καταλάβει για την ομάδα και πως σας φαίνεται ο τρόπος λειτουργείας του συλλόγου;
«Αυτό που έχω αντιληφθεί, είναι αυτό που είχα στο μυαλό μου πριν έρθω. Θεωρώ ότι η βαθμολογική θέση του ΠΑΟΚ δεν αντικατοπτρίζει το μέγεθος του στο ελληνικό μπάσκετ. Αυτό οφείλεται κυρίως στο περιβάλλον και τους ανθρώπους που είναι γύρω του. Υπάρχουν άνθρωποι που ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορεί να δουλέψει κάποιος. Δεν ξέρω αν ζούμε κάτι σαν τον… μήνα του μέλιτος, αλλά όλοι μας αισθανόμαστε πολύ καλά εδώ και προχωράμε με αισιοδοξία»

-Είστε έτοιμος να διαχειριστείτε την πίεση που υπάρχει σε έναν σύλλογο με το μέγεθος του ΠΑΟΚ;
«Την πίεση πρώτα απ’όλα την ασκεί ο προπονητής στον εαυτό του, είτε είναι στην Κηφισιά είτε είναι στον ΠΑΟΚ. Αν εγώ δεν βάλω πίεση στον εαυτό μου για να πετύχω, όση πίεση και να μου ασκηθεί από τον κόσμο ή την διοίκηση, δεν θα επιτευχθεί ο στόχος. Για να αποφασίσω να κάνω αυτό το βήμα, έχω σκεφτεί όλες τις παραμέτρους και θεωρώ ότι τόσο εγώ, όσο και η ομάδα συνολικά μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Μπορεί το περιβάλλον του ΠΑΟΚ να είναι απαιτητικό, αλλά το κλίμα γύρω από την ομάδα είναι εξαιρετικό και σου δίνει τη δυνατότητα να μην σκέφτεσαι αρνητικά»

-Είναι βαρύ το φορτίο της διαδοχής του Σούλη Μαρκόπουλου;
«Ο κύριος Σούλης Μαρκόπουλος είναι ένας άνθρωπος που έχει προσφέρει πολλά στο ελληνικό μπάσκετ και ειδικά στον ΠΑΟΚ. Εφόσον έφτασε η στιγμή να αντικατασταθεί, όποιος και να τον διαδεχόταν θα έμπαινε στη διαδικασία της σύγκρισης και αυτό είναι κάτι που θεωρώ ότι θα γίνει και μέσα στη χρονιά. Ο κύριος Μαρκόπουλος έκανε τη δουλειά του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο κι εγώ αντίστοιχα από την μεριά θα προσπαθήσω να κάνω αυτό που θεωρώ καλύτερο για την ομάδα. Δεν είναι κάτι που σκέφτομαι. Ζω μια καινούρια κατάσταση, έχω έρθει πολύ συνειδητά στην ομάδα και θα προσπαθήσω να προσφέρω το καλύτερο που μπορώ»

-Ποιος είναι ο βασικός στόχος της ομάδας;
«Ο βασικός στόχος της συγκεκριμένης ομάδας είναι να καταφέρουν όλοι αυτοί οι καινούριοι παίκτες και προπονητές να γίνουν ομάδα. Πριν συμβεί αυτό, όποιον στόχο κι αν θέσουμε θα είναι ουτοπικός. Αν το καταφέρουμε αυτό σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, θα μπορούμε μετά να αναπτύξουμε τη φιλοσοφία μας και να έχουμε μεγαλύτερους στόχους. Η σεζόν φέτος θα είναι πολύ μεγάλη και έτσι θα πρέπει όλοι μας να έχουμε χαμηλά τον πήχη και βήμα βήμα να φτάσουμε σε σημείο να διεκδικούμε τη νίκη σε κάθε εντός ή έκτος έδρας παιχνίδι»

-Πως βλέπετε την παρουσία της ομάδας στην Ευρώπη;
«Είναι ένας θεσμός που βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο από πέρυσι, καθώς υπάρχουν καλύτεροι παίκτες, αλλά και καλύτερες ομάδες. Από εκεί και πέρα η συμμετοχή στο Basketball Champions League είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση για την ομάδα μας. Θέλουμε να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα έτοιμοι και να προχωρήσουμε και στη συγκεκριμένη διοργάνωση όσο πιο μακριά μπορούμε»

-Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση όταν μάθατε για την κλήρωση του Κυπέλλου με τον Άρη;
«Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ξεκίνημα, τόσο για μένα ως προπονητής, όσο και για την ομάδα. Είναι ένα ντέρμπι με συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες, αλλά αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο σημαντικό στάδιο της προετοιμασίας, οπότε για την ώρα δεν μας απασχολεί καθόλου αυτό το παιχνίδι»

-Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η παρουσία σας στις μικρές Εθνικές ομάδες. Πόσο σας βοήθησε αυτή η θέση στην προπονητική σας εξέλιξη;
«Όλοι λένε ότι το να είσαι στην Εθνική ομάδα είναι το κορυφαίο γεγονός. Αυτό το βιώνεις και το νιώθεις κυρίως την στιγμή που ακούς τον εθνικό ύμνο και τις στιγμές που πανηγυρίζει πάρα πολύς κόσμος μια διάκριση. Εγώ μόνο κερδισμένος βγήκα από την παρουσία μου εκεί. Ήταν πολύ σημαντικό για μένα το γεγονός ότι κατάφερα να είμαι στην Ελληνική Ομοσπονδία για πέντε χρόνια και να προπονήσω παιδιά που αργότερα μπορεί να στελεχώσουν την Εθνική Ανδρών. Το γεγονός ότι πετύχαμε και κάποια καλά αποτελέσματα μεγαλώνει τη χαρά μου. Γενικά, πιστεύω ότι οι μικρές Εθνικές ομάδες σου δίνουν τη δυνατότητα να δείξεις κομμάτι από τις δυνατότητες σου, είτε είσαι παίκτης είτε προπονητής»

Πηγή: FORZA

Keywords
Τυχαία Θέματα