Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ σας "ξεναγεί" στην έδρα της Ολιμπίκ Ντόνετσκ (ΦΩΤΟ)

Την έδρα της Ολιμπίκ Ντόνετσκ ,η οποία είναι στο Κίεβο λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην Ουκρανία , μας παρουσιάζει μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Αναλυτικά η ξενάγηση του paokfc.gr:

"Η έκρυθμου κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ουκρανία έχει καταστήσει το Ντόνετσκ σε… καραντίνα. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο. Έτσι, η Ολιμπίκ βρήκε “καταφύγιο” στο Κίεβο και το Valeriy Lobanovskiy Stadium.

Το Στάδιο Βαλερί Λομπανόφσκι χτίστηκε το 1934, στις όχθες

του ποταμού Δνείπερου, από τον αρχιτέκτονα Βασίλ Οσμάκ και μπορεί να φιλοξενήσει έως και 16.873 φιλάθλους. Χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της Ντιναμό Κιέβου, ενώ φιλοξένησε και φιλικούς αγώνες της Εθνικής Ουκρανίας. Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μια τραγική ιστορία συνδέθηκε τόσο με το στάδιο όσο και με τους ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Κιέβου. Μια ιστορία που έχει καταχωρηθεί ως «Το Ματς του Θανάτου». Το 1942 η Ντιναμό κλήθηκε να παίξει εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων που την είχαν βάλει στο στόχαστρο λόγω των συνεχόμενων επιτυχιών της.

Οι Ναζί επιχείρησαν να κερδίζουν τους Ουκρανούς, αλλά δεν τα κατάφεραν κι ως εκδίκηση αποφάσισαν να βασανίσουν τους παίκτες της Ντινάμο κι έπειτα – όσους επιζούσαν – να τους στείλουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το στάδιο καταστράφηκε και χτίστηκε ξανά το 1956. Στις αρχές της δεκαετίας του 70’ κοντά στα γραφεία του σταδίου τοποθετήθηκε ένα μνημείο προς τιμή των αδικοχαμένων παικτών της Ντιναμό. To σημερινό όνομα του σταδίου δόθηκε το 2002 προς τιμή του Βαλερί Λομπανόφσκι, πρώην προπονητή της Εθνικής Σοβιετικής Ένωσης και της Ντιναμό Κίεβου, ο οποίος πέθανε στις 13 Μαΐου του ιδίου έτους.

Ένα χρόνο αργότερα εγκαινιάστηκε το άγαλμα εις μνήμην του. Η βάση του επιβλητικού αγάλματος είναι μια ποδοσφαιρική μπάλα και βρίσκεται στην κεντρική πύλη, ώστε να είναι προσιτό τους φιλάθλους.

Το 2014 το «Βαλερί Λομπανόφσκι» υπέστη μεγάλες ζημιές εξαιτίας μιας μάχης ανάμεσα σ’ ακτιβιστές της Euromaidan και της αστυνομίας. Οι καταστροφές αποκαταστάθηκαν ένα χρόνο αργότερα, ενώ το 2017 αλλάχθηκαν και όλα τα καθίσματα του σταδίου".

Keywords
Τυχαία Θέματα