Η Ελλάδα ετοιμάζεται για ρεκόρ τουριστών

Η Ελλάδα ετοιμάζεται για να υποδεχθεί φέτος τον αριθμό ρεκόρ των 30 εκατομμυρίων τουριστών, σχεδόν τρεις φορές τον πληθυσμό της, γράφει στη Guardian από τη Δημητσάνα η ανταποκρίτριά της βρετανικής εφημερίδας Έλενα Σμιθ, η οποία βρήκε στην ιστορική αυτή πόλη της Πελοποννήσου «Έλληνες που δουλεύουν σκληρά, σε μπουτίκ ξενώνες, φαγάδικα και μπαρ στα πέτρινα αρχοντικά που συναντάς στους πλακόστρωτους δρόμους της Δημητσάνας».

Η βρετανή δημοσιογράφος

επικαλείται ανακοίνωση της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά σύμφωνα με την οποία από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση στις αφίξεις, τα έσοδα και τις κρατήσεις για το καλοκαίρι, καθώς οι τελευταίες έχουν φθάσει σε ορισμένες περιοχές στο 70%. Οι εισπράξεις από τον τουρισμό αυξήθηκαν κατά 2,4% ή 23 εκατ. ευρώ.

«Ο τουρισμός είναι το σωσίβιό μας», λέει στην Σμιθ η Θεονύμφη Κοράκη, η οποία πέρυσι το καλοκαίρι άνοιξε ένα μπουτίκ ξενοδοχείο στη Δημητσάνα. «Ο στόχος είναι τώρα η διαφοροποίηση και η προσέλκυση τουριστών εκτός σεζόν, ολόκληρο τον χρόνο. Εδώ στην Αρκαδία, για παράδειγμα, η δημιουργία του μονοπατιού στο Μαίναλο, μήκους 75 χιλιομέτρων, είχε τεράστια επιτυχία στους ξένους τουρίστες. Βοήθησε πάρα πολύ στην ανάπτυξη της περιοχής».

Η βρετανή δημοσιογράφος σημειώνει πως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πρόσφατα ότι ο Απρίλιος και ο Μάιος υπήρξαν μήνες ρεκόρ για την απασχόληση στον τουριστικό τομέα, καθώς δημιουργήθηκαν αντίστοιχα 92.000 και 89.500 θέσεις εργασίας. Επικαλείται επίσης δηλώσεις αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες κάθε 30 επιπλέον τουρίστες δημιουργούν μια θέση εργασίας, καθώς και επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία σε κάθε 10 νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2016, οι οκτώ ήταν στον τουριστικό τομέα. Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν εξάλλου πως περίπου 23,5 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα το 2015 δημιουργώντας έσοδα ύψους 14,2 δισεκ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 24% του ελληνικού ΑΕΠ. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ανακοίνωσε πέρυσι πως οι αφίξεις στη χώρα έφθασαν τον αριθμό ρεκόρ των 27,5 εκατομμυρίων.

«Η Ελλάδα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Μεσογείου, ωφελήθηκε από το γεγονός ότι οι τουριστικοί πράκτορες αποσύρθηκαν από την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Τυνησία, προορισμούς που θεωρούνται πλέον επικίνδυνοι για την ασφάλεια έπειτα από τρομοκρατικές επιθέσεις», γράφει η Έλενα Σμιθ. «Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 40% και αναμένονται περίπου 3 εκατομμύρια Βρετανοί. Οι επισκέπτες από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης, με 900.000 Αμερικανούς να αναμένονται φέτος --αύξηση κατά σχεδόν 200.000-- εν μέρει χάρη στις απ' ευθείας καθημερινές πτήσεις που εγκαινίασε η Emirates Airways ανάμεσα στην Αθήνα και τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανικός Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων, αντανακλώντας αυτή την ξαφνική αύξηση του ενδιαφέροντος, ανακοίνωσε πως την ερχόμενη χρονιά θα πραγματοποιήσει την ετήσια έκθεσή του στην Αθήνα».

«Τα πάμε καλύτερα από τους γείτονές μας», λέει στην Guardian ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. «Ιδιαίτερα η Τουρκία έχει πληγεί άσχημα. Όμως αργά η γρήγορα οι αγορές αυτές θα συνέλθουν και γι' αυτό η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει την τουριστική σεζόν, να εκμεταλλευθεί το καταπληκτικό τοπίο και να διαφορποιηθεί πέραν του παραδοσιακού προϊόντος ήλιος και θάλασσα», προσθέτει. Η Σμιθ σημειώνει πως ο Γιάννης Ρέτσος αντιπροσωπεύει μια νέα γενιά που πιστεύει ότι υπάρχει άφθονος χώρος για βελτίωση, αν η Ελλάδα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισθεί.

Στην ανταπόκρισή της, η Έλενα Σμιθ αναφέρει ακόμη πως η γερμανική εταιρεία αερολιμένων Fraport, που ανέλαβε για 40 χρόνια τη λειτουργία 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να επενδύσει στα αεροδρόμια αυτά πάνω από 1 δισεκ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από 400 εκατ. μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Καθώς τα ελληνικά αεροδρόμια θα αναβαθμίζονται στη διάρκεια του προγράμματος, περιμένουμε σημαντική αύξηση στις πτήσεις σε περιοχές της Ελλάδας που υποεξυπηρετούνται και αυτό θα παράσχει τη βάση για βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», λέει ο Άλεκ Μάλι, οικονομικός αναλυτής στη Foresight, μια εταιρεία στρατηγικής και επικοινωνίας στην Αθήνα. «Οι αποτελεσματικότερες συνδέσεις ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και επαρχίες από τη μια και περιοχές στη Γερμανία και τη βόρεια Ευρώπη από την άλλη, όχι μόνο θα στηρίξουν τον τουρισμό, αλλά θα προωθήσουν επίσης τους επιχειρηματικούς και εμπορικούς δεσμούς».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα