Γ. Μπουτάρης: Το κράτος να παραχωρήσει τον χώρο του Ορφανοτροφείου "Μέγας Αλέξανδρος" στο δήμο Θεσσαλονίκης

Ένα πάρκο θέλει να δημιουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης στον χώρο του Ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος», στην περιοχή της Άνω Τούμπας. Την ιδέα του να παραχωρήσει το κράτος τον χώρο του πρώην Ορφανοτροφείου στον δήμο Θεσσαλονίκης παρουσίασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης

Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Από το βήμα του συμβουλίου ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι εξέφρασε την ιδέα του στον Αλέξη Τσίπρα, μετά την ομιλία του στην 82η ΔΕΘ, ενώ σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την συγκεκριμένη πρόταση.

Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, σε αντάλλαγμα ο δήμος Θεσσαλονίκης θα παραχωρήσει την χρήση 5-10 στρεμμάτων στο οικόπεδο της Θεσσαλονίκης στα λουτρά Θέρμης, προκειμένου η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης να δημιουργήσει κλινική χρόνιων παθήσεων.

«Πρότεινα την ιδέα μου στο πρωθυπουργό και στον μητροπολίτη Άνθιμο. Να παραχωρήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης την χρήση 5-10 στρεμμάτων σε οικόπεδο του δήμου Θεσσαλονίκης στη Θέρμη και να παραχωρήσει το κράτος το χώρο του Ορφανοτροφείου στο δήμο. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την ιδέα», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

«Συμφωνήσαμε να τεθεί ως θέμα συζήτησης, να το επεξεργαστεί και η κυβέρνηση και ο Μητροπολίτης και όταν ανέβει και πάλι ο πρωθυπουργός, να κάνουμε ένα πρωτόκολλο», πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ, Μπουτάρης τόνισε ότι σε συζήτηση που είχε με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, η ίδια συμφώνησε στο να παραχωρηθεί ο χώρος στον δήμο, με την προϋπόθεση ότι θα φτιαχτεί πάρκο και ειδική παιδική χαρά για ΑΜΕΑ.

Η ιστορία του Ορφανοτροφείου

Το ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος» κατελήφθη για πρώτη φορά το 2005 από αντιεξουσιαστές. Χρησιμοποιήθηκε ως στέγη και ως χώρος πολιτικού προβληματισμού. Ακολούθησε κλεφτοπόλεμος με την Αστυνομία καθώς οι αντιεξουσιαστές απομακρύνθηκαν δύο φορές από τον χώρο καταφέρνοντας να τον ανακαταλάβουν και τις δύο.

Το ορφανοτροφείο ιδρύθηκε το 1934 για να στεγάσει τα ορφανά κορίτσια που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη μετά τη Μικρασιατική καταστροφή και μέχρι τότε στεγάζονταν σε πρόχειρα παραπήγματα. Τα λιγοστά κορίτσια που έμειναν στο ίδρυμα το 2000 μεταφέρθηκαν στο ορφανοτροφείο «Μέλισσα».

Το εν λόγω κτίριο ανήκε στο Υπουργείο Υγείας και το 2011 παραχωρήθηκε στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανέγερση εκκλησιαστικού ιδρύματος για άτομα με χρόνια παθήσεις.

Οι εργασίες κατεδάφισης για την ανέγερση του ιδρύματος άρχισαν το καλοκαίρι του 2016, ωστόσο το έργο δεν έχει προχωρήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα