Ευρωπαϊκές αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές

H EE από σήμερα ξεκινά να καλύπτει το 95% του κόστους αποκατάστασης και προστασίας σε κράτη μέλη που πλήττονται από φυσικές καταστροφές, μέσω ενός ειδικού χρηματοδοτικού μηχανισμού, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής.

Η Κομισιόν είχε εσχάτως προτείνει αυτή την τροποποίηση του κανονισμού για την πολιτική συνοχής λόγω των σεισμών που έπληξαν τέσσερις περιφέρειες στην κεντρική Ιταλία το 2016. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τότε ανακοινώσει ότι η ΕΕ θα βοηθήσει στην πλήρη ανασυγκρότηση των περιοχών που

είχαν πληγεί, τη βασιλική του San Benedetto στη Norcia.

Συνεπώς, κάθε κράτος μέλος που έχει πληγεί από φυσική καταστροφή μπορεί πλέον να ενεργοποιήσει αυτή τη μορφή στήριξης από την ΕΕ. Χωρίς να αλλάξει ο όγκος των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, σημαίνει ότι μια περιοχή που πλήττεται από καταστροφές και των οποίων το πρόγραμμα της πολιτικής συνοχής προβλέπει ποσοστό συγχρηματοδότησης 50%, όπως για παράδειγμα οι περισσότερες γαλλικές και γερμανικές περιφέρειες, θα μπορούσαν να λάβουν σχεδόν διπλή χρηματοδότηση από την ΕΕ για τη χρηματοδότηση έργων ανασυγκρότησης.

Τα κράτη μέλη που πλήττονται από σεισμούς, πλημμύρες, σοβαρές ξηρασίες και δασικές πυρκαγιές μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτήν την ειδική στήριξη της ΕΕ από την πρώτη ημέρα μιας καταστροφής και για τις καταστροφές που σημειώθηκαν από την αρχή της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου.

Η Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική Κορίνα Κρέτσου, ανακοινώνοντας την εξέλιξη, δήλωσε σχετικά πως "αυτή η ειδική στήριξη από την ΕΕ είναι ένα απτό σημάδι της αλληλεγγύης".

Keywords
Τυχαία Θέματα