Η Μόσχα έκανε «friend request» στον Μακρόν για να τον κατασκοπεύσει!

Το πόσο μακρύ είναι το κατασκοπευτικό χέρι της Mόσχας στη Δύση -ειδικά αυτό που απλώνεται μέσα από αθώα μέσα, όπως τα κοινωνικά δίκτυα- είναι ένα ανοιχτό ζήτημα για τις αρχές ασφαλείας στη Δύση.

Αν κρίνουμε όμως από τις αναφορές βουλευτή του αμερικανικού Κογκρέσου και με δύο ακόμη πρόσωπα που γνωρίζουν την υπόθεση, η Μόσχα επιχείρησε να κατασκοπεύσει τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όσο ήταν ακόμη υποψήφιος, μέσα από πλαστά προφίλ στο Facebook.

Το Reuters

σε αποκλειστικό ρεπορτάζ του, αναφέρει ότι περίπου 24 λογαριασμοί δημιουργήθηκαν στο κοινωνικό δίκτυο για να παρακολουθούν αξιωματούχους της εκστρατείας του Μακρόν και άλλα κοντινά πρόσωπα του προέδρου κατά την προεκλογική περίοδο.

Στην επιχείρηση κατασκοπείας συμμετείχαν ρώσοι πράκτορες που υποδύονταν φίλους φίλων των συνεργατών του Μακρόν και προσπαθούσαν να αποσπάσουν από αυτούς προσωπικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις πηγές του Reuters.

Υπάλληλοι του Facebook παρατήρησαν τις προσπάθειές τους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (ήταν φέτος στις 23 Απριλίου) και τους εντόπισαν χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα τα οποία στο παρελθόν είχε χρησιμοποιήσει η ρωσική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών GRU.

Το Facebook είπε στους αμερικανούς αξιωματούχους ότι δεν θεωρεί πως οι πράκτορες είχαν «σκάψει» αρκετά βαθιά ώστε να αναγκάσουν τους στόχους να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό ή να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τη σύνδεσή τους με τον Μακρόν, πράγματα που θεωρούν ότι ενδεχομένως να ήταν και ο στόχος της επιχείρησης.

Πάντως κυριολεκτικά στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας στη Γαλλία άγνωστοι είχαν διαρρεύσει υλικό από υπολογιστές συνεργατών του Μακρόν. Ωστόσο η σημασία του ήταν μάλλον μικρή και δεν επηρέασε τελικά το αποτέλεσμα.

Η προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν φαίνεται ότι και αυτή κάτι περίμενε και προετοιμάστηκε καταλλήλως. Οπως έχει γράψει το Politico, είχε δημιουργήσει δεκάδες πλαστούς λογαριασμούς ηλεκτρονικής αλληλογραφίας για να προκαλέσει σύγχυση στους επίδοξους χάκερ.

Η ομάδα Fancy Bear

Οσο για τους δράστες, οι υποψίες συγκεντρώνονται σε μονάδα της GRU που είναι γνωστή στους κύκλους των ερευνητών της κυβερνοασφάλειας σαν Fancy Bear ή APT 28.

Είναι η ίδια ομάδα που κατηγορήθηκε ότι είχε διεισδύσει στα συστήματα της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ στην διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016 και ότι είχε χακάρει πολλούς άλλους πολιτικούς στόχους. Eχει ακόμη πλούσια δράση στο μέτωπο της Ουκρανίας, καθώς φέρεται να έχει κατασκευάσει εφαρμογή για κινητά την οποία κατέβασαν ανυποψίαστοι ουκρανοί στρατιώτες προδίδοντας τις κινήσεις τους.

Χιλιάδες «πλοκάμια»

Από την πλευρά του, το Facebook ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι έλαβε μέτρα κατά πλαστών λογαριασμών, οι οποίοι διέσπειραν παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τις γαλλικές εκλογές.

Η Ρωσία επανειλημμένα έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη στις γαλλικές εκλογές μέσω υποκλοπών και διαρροών emails και εγγράφων. Αργότερα, τον Μάιο αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έλεγαν στο Reuters ότι στις υποκλοπές εμπλέκονταν χάκερ με διασυνδέσεις στη ρωσική κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν απόλυτα σίγουρες ότι αυτό είχε συμβεί με εντολή του Κρεμλίνου.

Το Facebook επιβεβαίωσε στο Reuters ότι είχε εντοπίσει κατασκοπευτικούς λογαριασμούς στη Γαλλία και τους απενεργοποίησε. Πρόσωπα με γνώση του ζητήματος ανέφεραν ο αριθμός των λογαριασμών στο Facebook που απενεργοποιήθηκαν στη Γαλλία για προώθηση προπαγάνδας ή για αποστολή μηνυμάτων spam (μεγάλος αριθμός των οποίων σχετίζονταν με την εκλογές) ανήλθε σε 70.000, σε σχέση με τους 30.000 λογαριασμούς που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έκλεισε τον Απρίλιο. Το Facebook δεν αμφισβήτησε τους αριθμούς.

The post Η Μόσχα έκανε «friend request» στον Μακρόν για να τον κατασκοπεύσει! appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα