"Έπεσαν" οι υπογραφές παραχώρησης του στρατοπέδου Παύλου Μελά - Παραδίδεται στις αρχές του 2020

Σάρκα και οστά φαίνεται πως παίρνει το μεγαλόπνοο έργο του Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη, καθώς σήμερα υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης της έκτασης από τον δήμαρχο Παύλου Μελά, Δημήτρη Δεμουρτζίδη και τον Διευθυντή του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α.) Αντιστράτηγο Αντώνιο Κονδύλη.

Τα εμπόδια για τη δημιουργία ενός χώρου Πολιτισμού και υπερτοπικού πρασίνου αναψυχής, όπως το πρόσφατο «όχι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης για την παραχώρηση της

έκτασης, ξεπεράστηκαν.

Μετά την τροπολογία της 5ης Σεπτεμβρίου του 2017, που κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών Πανό Σκουρλέτη, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται ότι το στρατόπεδο Παύλου Μελά περνά στη δικαιοδοσία του ομώνυμου δήμου για 99 χρόνια και με την σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, το σχέδιο ανάπλασης της έκτασης, που υπολογίζεται στα 332.103 τ.μ, μπαίνει στην τελική ευθεία.

«Είναι μεγάλη ημέρα για τον δήμο Παύλου Μελά. Κλείνει ένα κεφάλαιο διεκδίκησης που είχε ο δήμος τα τελευταία 20 χρόνια και ανοίγει ένα καινούριο, αυτό της αξιοποίησης του στρατοπέδου, το οποίο αποτελεί πρόκληση και στοίχημα για εμάς» δήλωσε ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, πριν τη διαβούλευση για το στρατηγικό σχέδιο ανάπλασης του στρατοπέδου Παύλου Μελά.

Σύμφωνα με τον κ. Δεμουρτζίδη, τέλη του χρόνου με αρχές του 2018 οι απαραίτητες μελέτες για την πρώτη φάση του έργου θα είναι έτοιμες, για να απορροφηθούν τα 10 εκατ. ευρώ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε πως « σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα δεδομένου του Δαίδαλου της γραφειοκρατίας και νομοθεσίας, ολοκληρώθηκαν μια σειρά από διαδικασίες, έτσι ώστε σήμερα να μπορούμε να μιλάμε για το στρατηγικό σχέδιο», ενώ διαβεβαίωσε πως το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα βοηθήσει σε ό,τι χρειαστεί για την υλοποίηση του έργου.

Ο υφυπουργός τόνισε, επίσης, πως σε καλό στάδιο βρίσκεται και η αξιοποίηση του στρατοπέδου Ζιάκα στην Λαχαναγορά, του οποίου η σύμβαση παραχώρησης θα γίνει τους επόμενους μήνες. Ακόμα, προς την ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και το στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριάς και το στρατόπεδο Καρατάσου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος ανακοίνωσε την έγκριση του Ειδικού Χρονικού Σχεδίου του υπουργείου κάτι που σημαίνει, όπως λέει, ότι ωριμάζουν τα προαπαιτούμενα του σχεδιασμού.

«Η πόλη μας πρέπει να δημιουργήσει νέες δραστηριότητες, να προσελκύσει νέα τοπόσημα, αλλά και να ξυπνήσει την κοινωνία και την κοινωνία» ανέφερε ο κ. Φάμελλος, ο οποίος αποκάλυψε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα βγουν ανακοινώσεις για τον νέο φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά την ομιλία του έδωσε τα εύσημα στο Μητροπολίτη Νεαπόλεως, Βαρνάβα, ο οποίος πίεζε διαχρονικά για την αξιοποίηση του στρατοπέδου.

Στις αρχές του 2018, τόνισε ο ίδιος, θα ανεβεί πρόσκληση ενδιαφέροντος, έτσι ώστε να καταθέσει ο δήμος Παύλου Μελά τα απαραίτητα έγγραφα για να προχωρήσει η εκταμίευση των 10 εκατομμυρίων ευρώ για την χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του έργου.

Τέλος, ο αρχιτέκτονας Πρόδρομος Νικηφορίδης, υποστήριξε ότι «100 χρόνια μετά την μεγάλη πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, η ανάπλαση του στρατοπέδου αποτελεί ίσως το τρίτο σημαντικότερο έργο, που έχει γίνει στην πόλη».

Η πρώτη φάση του έργου, εξήγησε, περιλαμβάνει την ανάπλαση χώρου πρασίνου στο Μητροπολιτικό Πάρκο, με 2.500 δέντρα, φωτισμό, αναψυκτήρια, σημεία ενδιαφέροντος και οριοθέτηση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρχιτέκτονα, η πρώτη φάση του έργου θα έχει ολοκληρωθεί τέλη του 2019 με αρχές του 2020.

Αναφορικά με την δεύτερη φάση του έργου, η διευθύντρια σχεδιασμού Αστικής Ανάπτυξης δήμου Παύλου Μελά, Παρασκευή Κούρτη, υπογράμμισε πως θα προχωρήσει η επανάχρηση των διατηρητέων κτιρίων πολιτισμού. Όπως ανέφερε η ίδια, προβλέπεται η φιλοξενία δύο μουσείων στο στρατόπεδο: Του μουσείου Εθνικής Αντιστάσεως και μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε καλλιτεχνικά από καθηγητές των Ωδείων Σταυρούπολης και Πολίχνης, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και τη Σχολή Χορού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης «ΙΡΙΣ» δήμου Παύλου Μελά, ενώ προηγήθηκε ξενάγηση του κοινού στον χώρο από σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΑΠΘ.

Δείτε τα βίντεο του thestival:

Keywords
Τυχαία Θέματα