106 νέα περιστατικά HIV στη Θεσσαλονίκη το 2017

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS η σημερινή και πολλοί φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενημέρωσης και της πρόληψης, πραγματοποιούν εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης του κοινού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, πανελληνίως καταγράφεται μικρή μείωση των νέων κρουσμάτων HIV, σε σχέση με την περσινή χρονιά.

«Για 17η συνεχόμενη χρονιά το ΚΕΕΛΠΝΟ

Θεσσαλονίκης συντονίζει τις παρεμβάσεις που γίνονται στον γενικό πληθυσμό που γίνονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Φέτος η συνεργασία είναι με έξι συνεργαζόμενους φορείς. Θεωρούμε πως κάθε χρόνο είναι υποχρέωσή μας μέσα στο πλαίσιο της προαγωγής της δημόσιας υγείας να εμπλέκουμε όσο το δυνατόν περισσότερους υγειονομικούς υπαλλήλους και νεολαία. Γι αυτό φέτος είναι μαζί μας και η Helmsic και η Social Erasmus. Τα δεδομένα για φέτος είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Είχαμε 492 νέα περιστατικά, δηλωμένα το πρώτο 12μηνο του 17’. Αυτό δεν σημαίνει κάτι, θα πρέπει να αξιολογηθεί στο σύνολό του. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να συνεχιστούν συστηματικά τα προγράμματα πρόληψης, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και όχι μόνο η νεολαία. Φέτος παρατηρήσαμε μια πτώση στην ηλικιακή ομάδα 19-29 χρονών, αλλά έχουμε μία αύξηση μικρή πάλι που θα πρέπει να διερευνηθεί επιδημιολογικά, σε άτομα ηλικίας 40-65 χρονών. Δεν μπορεί να βγει ένα συμπέρασμα γι αυτό, είναι κάτι που παρακολουθείται, σε συνεργασία με την επιδημιολογική επιχείρηση. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει συστηματικότητα διαχρονικά και μακροπρόθεσμα, σε παρεμβάσεις στο γενικό πληθυσμό και σε ειδικές ομάδες αυτού, όπως η νεολαία. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι πτωτική. Παρόλα αυτά θα πρέπει να κλείσει το 17’ και δεν χρειάζεται να βγάζουμε συμπεράσματα χωρίς κάποια εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη», σημείωσε η συμβουλευτική ψυχολόγος και υπεύθυνη του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεσσαλονίκης, Φανή Γκόμα.

Αναφερόμενη στο πού εστιάζεται η πρόληψη, η κ. Γκόμα εξήγησε πως «την εστιάζουμε στο γενικό πληθυσμό, με ενημερώσεις, με εκπαιδεύσεις υγειονομικών υπαλλήλων, με παρεμβάσεις στις σχολικές μονάδες, με εκπαιδεύσεις εκπαιδευτικών, μια γκάμα δραστηριοτήτων για την ενημέρωση πάνω στον HIV και το AIDS. Σαν φορέας μας ενδιαφέρει γενικότερα το κομμάτι της υγείας».

Όπως επισήμανε η ίδια, οι απαραίτητες εξετάσεις μπορούν να γίνουν στο Κέντρο Αναφοράς AIDS Βορείου Ελλάδος, στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και στη δομή του «ThessCheckpoint».

Θεσσαλονίκη: 106 άτομα θετικά στον HIV το 2017

Τουλάχιστον 106 άτομα στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν θετικά στον ιό του HIV, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς, όπως αυτά προκύπτουν από τις εξετάσεις που κάνει η Western blot, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του «ThessCheckpoint», Γιώργο Πόλκα.

«Στο Checkpoint έχουμε διασυνδέσει 84 από αυτά τα περιστατικά και τα υπάλληλα είναι ιδιωτών. Πέρυσι για τη Θεσσαλονίκη είχαν καταγραφεί 125 θετικά», σημείωσε ο κ. Πόλκας. Όσον αφορά για φέτος, εξήγησε πως πρέπει «να είμαστε συγκρατημένοι γιατί η χρονιά δεν έχει κλείσει και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τους επόμενους δύο μήνες».

Οι ηλικίες που νοσούν είναι κυρίως, μεταξύ 20 με 35 ετών. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του «ThessCheckpoint», η πρώτη ομάδα, που εκτίθεται στον HIV, «είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, με μικρή διαφορά έρχονται οι ετεροφυλοφιλικές επαφές και τρίτοι οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών».

Δράσεις ενημέρωσης στην Αριστοτέλους

Σήμερα, σύσσωμοι οι φορείς ενημερώνουν το κοινό της Θεσσαλονίκης για την πρόληψη του ιού HIV.

«Κατεβήκαμε πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους, όπως το κάνουμε τελευταία χρόνια, για να ενημερώσουμε τον κόσμο και να τους ευαισθητοποιήσουμε με το πρόβλημα αυτό. Από τους παγκόσμιους οργανισμούς, το AIDS θεωρείται μια μεγάλη πρόκληση για την δημόσια Υγεία και έχουν βάλει ένα στοίχημα μέχρι το 2030 να εκμηδενιστούν οι νέες μολύνσεις», τόνισε αρχικά η γιατρός και προϊσταμένη δημόσια Υγεία στην ΠΚΜ, Μαρία Σιδηροπούλου.

«Στα σημερινά δεδομένα, κάποιες χρονιές έχουμε θεαματικές πτώσεις και κάποιες χρονιές μεγάλη αύξηση. Πιστεύω ότι η ενημέρωση παίζει κορυφαίο ρόλο στην πρόληψη. Τα νούμερα είναι θετικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Έχουν μειωθεί οι νέες μολύνσεις, έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που έχουν πάρει αντιρετροϊκή αγωγή», ανέφερε η κ. Σιδηροπούλου.

Πέρα από τη δράση ενημέρωσεις, ακολουθούν και άλλες εκδηλώσεις.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

12:30 Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσ/νίκης
15:00 Σχηματισμός red ribbon από εθελοντές
17:30 Μουσική ομάδα Eramusicians
18:00 Η χορευτική ομάδα της κας Γκάμπυ Χρυσού
18:30 Μουσική ομάδα Eramusicians
18:30 Η χορευτική ομάδα “Fireworkers”
19:00 Μουσικό συγκρότημα Paranaue
19:30 Άναμμα κεριών (red ribbon)

Στις 17:30 Φωταγώγηση του Λευκού Πύργου (red ribbon).

Keywords
Τυχαία Θέματα