Βαμμένος με αίμα ο ουρανός στην Μέση Ανατολή: Η «νέα» κυβέρνηση του Ισραήλ, η «νεκρική» λίστα και η στήριξη των ΗΠΑ

Το Ισραήλ σχημάτισε μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης ενότητας την Τετάρτη, καθώς τα αεροσκάφη του σφυροκοπούσαν τη Γάζα και τα τανκς συγκεντρώθηκαν γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμφώνησε να σχηματίσει ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο με τον πρώην υπουργό Άμυνας και ηγέτη του κεντρώου κόμματος της αντιπολίτευσης, Μπένι Γκαντζ, και να επικεντρωθεί εξ ολοκλήρου στη σύγκρουση, όπως ανέφερε κοινή ανακοίνωση του κόμματος Εθνικής Ενότητας του Γκαντζ.

'The people

of Israel are united, and today its government is united'

Prime Minister Netanyahu shares gruesome new details of atrocities committed by Hamas while delivering first statement after the formation of an emergency government pic.twitter.com/sKelq6novl

— i24NEWS English (@i24NEWS_EN) October 11, 2023

Ο «μαύρος» απολογισμός

Ο απολογισμός των νεκρών του Ισραήλ ανήλθε σε 1.200 με πάνω από 2.700 τραυματίες, όπως ανακοίνωσε ο στρατός του.

Οι ισραηλινές επιδρομές, ως «απάντηση», στην αποκλεισμένη Γάζα έχουν σκοτώσει 1.100 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 5.339, μετά από ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Περίπου 535 σπίτια έχουν καταστραφεί αφήνοντας περίπου 250.000 άστεγους. Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους βρίσκονταν σε καταφύγια που είχαν οριστεί από τον ΟΗΕ, ενώ άλλοι συνωστίζονταν στους κατεστραμμένους δρόμους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε μια προειδοποίηση που φαίνεται να απευθύνεται στους Ιρανούς υποστηρικτές της Χαμάς να μην εκμεταλλευτούν την πυρκαγιά στη Γάζα για να ξεκινήσουν έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι εξακολουθεί να μάχεται εντός του Ισραήλ την Τετάρτη και ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ένα άρμα μάχης πυροβόλησε τρεις μαχητές σε όχημα κοντά στο κιμπούτς Νιρ Αμ, λίγο έξω από τη βορειοανατολική Γάζα, και τους σκότωσε.

Το Ισραήλ έχει αναπτύξει σχηματισμούς αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων κοντά στη Γάζα σε πιθανή προετοιμασία για χερσαία επίθεση στον παράκτιο θύλακα που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε ότι είχε στόχο την παράκτια πόλη Χάιφα του βόρειου Ισραήλ με πύραυλο R60.

Δεν υπήρξαν όμως άμεσες αναφορές για θύματα μετά τον ήχο των σειρήνων στη Χάιφα και σε κοντινές πόλεις.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί ταχεία τιμωρία για τη φονικότερη επίθεση Παλαιστίνιων μαχητών στην 75χρονη ιστορία του, η οποία άφησε πτώματα διασκορπισμένα γύρω από ένα μουσικό φεστιβάλ και μια κοινότητα κιμπούτς.

Ο στρατός δήλωσε ότι δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη του έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας περισσότερους από 200 στόχους σε μια συνοικία της πόλης της Γάζας, την οποία, όπως είπε, χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να εξαπολύει τις επιθέσεις της.

«Υπό απόλυτο έλεγχο η Γάζα»

Το Ισραήλ έχει θέσει τη Γάζα υπό «απόλυτη πολιορκία» για να εμποδίσει τα τρόφιμα και τα καύσιμα να φτάσουν στον θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι φτωχοί.

Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν την Τετάρτη ότι το ηλεκτρικό ρεύμα κόπηκε αφού ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ενέργειας σταμάτησε να λειτουργεί.

Με τα παλαιστινιακά σωστικά συνεργεία να έχουν υπερφορτωθεί, άλλοι στην πολυσύχναστη παράκτια λωρίδα εντάχθηκαν στην έρευνα για πτώματα στα ερείπια.

Δεκάδες Ισραηλινοί και άλλοι από το εξωτερικό μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι, ορισμένοι από τους οποίους παρελάσανε στους δρόμους. Και οι δύο πλευρές δήλωσαν ότι πολλές γυναίκες και παιδιά ήταν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μετατρέπει τα σχολεία σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση από την Κυριακή και εκδίδει άδειες για περισσότερα πυροβόλα όπλα σε πολίτες, προβλέποντας πιθανές προστριβές μεταξύ της εβραϊκής πλειοψηφίας και της αραβικής μειονότητας, εν μέσω εκκλήσεων για περισσότερες διαδηλώσεις υπέρ της Γάζας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 27 Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από το Σάββατο, καθώς οι παλαιστινιακές παρατάξεις κάλεσαν τους κατοίκους του παλαιστινιακού εδάφους να ξεσηκωθούν μετά το χτύπημα της Χαμάς από τη Γάζα.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της πόλης Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, Γκασάν Ντάγκλας, δήλωσε ότι Ισραηλινοί έποικοι πυροβόλησαν και φέρεται να τραυμάτισαν Παλαιστίνιους.

Σε μια άλλη ένδειξη της διεύρυνσης της κρίσης, ισραηλινοί βομβαρδισμοί έπληξαν πόλεις του νότιου Λιβάνου μετά από επίθεση με ρουκέτες από την ισχυρή Χεζμπολάχ, στην τέταρτη συνεχόμενη ημέρα βίας εκεί.

Η θέση των ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον δήλωσε ότι συνομιλεί με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την ασφαλή διέλευση των αμάχων από τη Γάζα.

Ο Hussein Al-Sheikh, αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει επειγόντως για να αποτρέψει «μια μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις επιθέσεις της Χαμάς «πράξη απόλυτου κακού» και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον σπεύδει να παράσχει στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων για την αναπλήρωση του συστήματος εναέριας άμυνας Iron Dome.

Προέτρεψε το Ισραήλ να αποφύγει την πρόκληση απωλειών μεταξύ των αμάχων και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στην περιοχή μετακινώντας μια ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρου και μαχητικά αεροσκάφη.

#ΜΕΣΗ_ΑΝΑΤΟΛΗ #Μεσανατολικό #ΙΣΡΑΗΛ #ΧΑΜΑΣ #ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #ΗΠΑ #ΝΕΚΡΟΙ #ΠΟΛΕΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Βαμμένος, Μέση Ανατολή, Ισραήλ, ΗΠΑ,vammenos, mesi anatoli, israil, ipa