Τσαρουχά: Aναπτυξιακές δυνατότητες έχει το Άγιο Όρος και η ευρύτερη περιοχή

Η υφυπουργός χαρακτήρισε «ανεκτίμητη» την ιστορική και θρησκευτική σημασία του Αγίου Όρους για τη χώρα μας. Ανέφερε ότι στις μέρες μας, το 'Αγιο Όρος «τοποθετείται ξανά στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων».

Το 'Αγιο Όρος και η ευρύτερη περιοχή βρίσκονται στην «καρδιά» μιας κινητικότητας με «προφανείς αναπτυξιακές δυνατότητες» και «μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς μοχλούς ενός τεράστιου αναπτυξιακού έργου, με πολλαπλά οικονομικά, πολιτιστικά και κατ' επέκταση τουριστικά οφέλη» ανέφερε η υφυπουργός Εσωτερικών

(Μακεδονίας- Θράκης) Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, μιλώντας στο 11ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση "Κεντρική Μακεδονία: Πόλος Ανάπτυξης-Πύλη Συνεργασίας".

Η υφυπουργός χαρακτήρισε «ανεκτίμητη» την ιστορική και θρησκευτική σημασία του Αγίου Όρους για τη χώρα μας. Ανέφερε ότι στις μέρες μας, το 'Αγιο Όρος «τοποθετείται ξανά στο κέντρο των διεθνών εξελίξεων», λόγω του «τεράστιου ενδιαφέροντος» που δείχνουν για αυτό, ειδικά χώρες της Αν. Ευρώπης και των Βαλκανίων, που εντοπίζουν στο Αγιο Ορος «έναν από τους πιο κεντρικούς θύλακες της θρησκευτικής, πολιτιστικής, και ιστορικής τους παρακαταθήκης» και πρόσθεσε:

«Αυτό τοποθετεί το 'Αγιο Όρος και την ευρύτερη περιοχή στην οποία βρίσκεται, στη καρδιά μια κινητικότητας, με προφανείς αναπτυξιακές δυνατότητες, μέρος των οποίων αξιοποιούμε μέχρι σήμερα, και που δεν περιορίζονται μόνο στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και του περιβάλλοντος, αλλά προχωρούν και σε άλλα επίπεδα, όπως π.χ. των διεθνών σχέσεων και της έρευνας».

Η κ. Κόλλια - Τσαρουχά υπογράμμισε ότι το 'Αγιο Όρος «μπορεί να αποτελέσει έναν από τους πιο σημαντικούς μοχλούς ενός τεράστιου αναπτυξιακού έργου με πολλαπλά οικονομικά, πολιτιστικά και κατ' επέκταση τουριστικά οφέλη». Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο 'Αγιο Όρος , «αποκρυσταλλώνονται χαρακτηριστικά που είναι αδιάσπαστα με την ευρωπαϊκή ταυτότητα», καθώς πολιτικά και κοινωνικά δεδομένα της Ευρώπης «κοινής συνύπαρξης, ανταλλαγής, συνεργασιών και δημοκρατίας, σχετίζονται άμεσα με τη κυρίαρχη θρησκεία κάθε τόπου και την πολιτισμική παρακαταθήκη που αυτή δημιουργεί».

Η υφυπουργός εκτίμησε ότι «κάθε μέρα επισκέπτονται το 'Αγιο Όρος περίπου τρεις χιλιάδες επισκέπτες και προσκυνητές» και ότι αυτό «δημιουργεί ένα οικονομικό αντικείμενο, το οποίο καρπώνονται κατά κύριο λόγο οι γειτονικές περιοχές, κάνοντας έτσι το 'Αγιο Όρος μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της ανατολικής Χαλκιδικής».

Η κ. Κόλλια - Τσαρουχά υπογράμμισε ότι όλη αυτή η κινητικότητα «φέρνει στο προσκήνιο και το έργο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορειτικής Κληρονονμιάς (ΚεΔΑΚ)», το οποίο εποπτεύεται από το ΥΜΑΘ. Η υφυπουργός επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί σε επιστημονικό δυναμικό και σε πόρους για να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις νέες συνθήκες. Πρόσθεσε ότι στα τριανταπέντε χρόνια λειτουργίας του ΚΕΔΑΚ έχουν γίνει παρεμβάσεις με υψηλότατη προστιθέμενη αξία και «μόνο μέσα από την τριετία 2015-2017 εγκρίθηκαν 94 έργα ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ, κυρίως μέσα από το ΕΣΠΑ».

«Πρόκειται, δηλαδή, για ένα μεγάλης κλίμακας αναπτυξιακό έργο, το οποίο οφείλουμε να βρίσκουμε συνεχώς τρόπους ενίσχυσής του» είπε η υφυπουργός. Σημείωσε, ότι επίσης μια σειρά από έργα που τρέχουν και άλλα δρομολογούνται, όπως, ανακατασκευές, υποδομές, αναστηλώσεις, συντηρήσεις, εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας, έγκριση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, υπό προϋποθέσεις, για την ενεργειακή κάλυψη των μονών, κ.α. δημιουργούν νέες συνθήκες.

«Νομίζω ότι είναι προφανή τα αναπτυξιακά αποτελέσματα που θα φέρει η εκπλήρωση των παραπάνω έργων. Θα δώσει εργασία σε περισσότερους επιστήμονες και εργατοτεχνικό προσωπικό. Θα προσθέσει αντικείμενα σε τεχνικούς και επαγγελματίες, και θα υποστηρίξει πολλές, τοπικές κυρίως, επιχειρήσεις μεταποίησης και τουρισμού» είπε η κ. Τσαρουχά.

Η κ. Κόλλια -Τσαρουχά υπογράμμισε ότι από τις αρχές του 2018 με απόφαση του ΚΕΔΑΚ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την ψηφιοποιήση και οργάνωση του αρχειακού του υλικού που είναι «τουλάχιστον 2.500 φάκελοι, που περιέχουν ο καθένας τους δεκάδες σχέδια και φωτογραφίες και πλούσιο υλικό» και πρόσθεσε ότι αυτό θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι υπάρχει πρόθεση για «την αξιοποίηση του κληροδοτήματος του Κε.Δ.Α.Κ., με τη δημιουργία στους χώρους του, ενός κέντρου τεκμηρίωσης και προβολής του έργου του».

Keywords
Τυχαία Θέματα