Συναδινός: «Πλήττει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό η απόφαση του ΣτΕ

Όπως ανέφερε ο Γ.Γ. Αθλητισμού "η απόφαση για μη μοριοδότηση των μαθητών-αθλητών πλήτει όλους που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό
και αφού μελετήσουμε το σκεπτικό θα αποκαταστήσουμε την αδικία".

Για το «φλέγον» ζήτημα, που προέκυψε εσχάτως, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μη μοριοδότηση μαθητών -αθλητών στις εξετάσεις τους, για την εισαγωγή τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, μίλησε σήμερα, μεταξύ πολλών άλλων, στο Περιφερειακό Συνέδριο Κεντρικής Μακεδονίας, που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη,

ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός.

«Τόσο ο υπουργός, ο κ. Βασιλειάδης, όσο ο υπουργός Παιδείας, ο κ. Γαβρόγλου και εγώ, έχουμε τοποθετηθεί για το ζήτημα. Θεωρούμε, βεβαίως, ότι η απόφαση του ΣτΕ πλήττει τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και από την μεριά της Πολιτείας, αφού πάρουμε και μελετήσουμε το σκεπτικό της απόφασης, θα προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ακόμη και νομοθετικές, ώστε να αποκαταστήσουμε την αδικία που, κατά τη γνώμη μας, έχουν υποστεί οι μαθητές που χάνουν το κεκτημένο που έχουν εδώ και δεκαετίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εστίασε, ακόμη, ο κ. Συναδινός, στο ότι για τη σημερινή αθλητική ηγεσία: «Βασικός παράγοντας και αυτοσκοπός του αθλητισμού είναι ο ίδιος αθλητής, ο ασκούμενος πολίτης και αυτός ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας δεν μπορεί να μην υπάρχει σε ζωντανές αθλητικές πόλεις και αθλητικές περιφέρειες. Αναλάβαμε την ευθύνη διακυβέρνησης στον αθλητισμό και παραλάβαμε ένα συγκεκριμένο σύστημα, με συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο και κρατικό μηχανικό προσανατολισμένο σε λογική που επιθυμούμε και επιχειρούμε να αλλάξουμε».

Συνέχισε λέγοντας: «Στο ερώτημα, πώς; Να γκρεμίσουμε, να κάνουμε επιδιορθώσεις, απλά να διαχειριστούμε, με ποια εργαλεία; Χωρίς τον ΟΠΑΠ και τους πόρους του παρελθόντος, χωρίς ποτέ να έχουν αξιοποιηθεί οι ευρωπαϊκοί χρηματοδοτικοί πόροι, τα ΕΣΠΑ, με αιμορραγία συνεχή, ακόμη και σήμερα, από τα χρέη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αρκεί να πω πως το 2015 πληρώσαμε 11 εκ. ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού Αθλητισμού για ένα Ολυμπιακό Μουσείο που δεν υπάρχει στην Αθήνα, χωρίς αντικειμενικό σύστημα κατανομής πόρων στους αθλητικούς φορείς που δεν είναι αξιόπιστα καταγεγραμμένοι και αναγνωρισμένοι.

Αρα, επί της ουσίας ένα υπουργείο που δεν έχει εργαλεία δημοκρατίας για να μοιράσει δημοκρατικά και αντικειμενικά τους πόρους. Ετσι έχουμε μια σειρά από Αθλητικές Ομοσπονδίες οι οποίες, από τις οικονομικές τους χρήσεις, κινούνται στα όρια της παραβατικότητας και άλλες υγιείς και νοικοκυρεμένες, που χάνονται σε αυτήν την κατάσταση. Παραλάβαμε μια εικόνα ανισοκατανομής ανάμεσα στις περιφέρειες, η πλειοψηφία των έργων στο 19% ήταν στο νομό Αργολίδας και στο 30% στο νομό Αττικής. Εδώ υπάρχει προφανώς ένα πελατειακό κράτος. Από αυτά τα 64 έργα, σε 24 νομούς, το 45% είναι σε απένταξη, το 27% σε εξέλιξη, το 19% σε αδράνεια, 1 έργο είναι ολοκληρωμένο. Αρα, έχουμε ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, «φούσκα», ένα πρόγραμμα που ουσιαστικά δεν υπάρχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα