Τρομακτική άνοδος της ακροδεξιάς στη Γερμανία: Πώς το AfD έφτασε κοντά στο 20% σε ένα χρόνο

Όλα δείχνουν πως ο υποψήφιος του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Ρόμπερτ Ζέσελμαν, θα είναι ο πρώτος ακροδεξιός περιφερειάρχης στην ιστορία της Γερμανίας κερδίζοντας την αναμέτρηση στο Ζόνενμπεργκ της Θουριγγίας την 25η Ιουνίου.

Ανησυχία προκαλεί στη Γερμανία η σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς, που κατόρθωσε μέσα σε ένα χρόνο να διπλασιάσει σχεδόν τα ποσοστά της.

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στις επερχόμενες εκλογές

στην περιφέρεια Ζόνενμπεργκ της Θουριγγίας, στις οποίες θα κριθεί αν Ρόμπερτ Ζέσελμαν θα γίνει ο πρώτος στην ιστορία περιφερειάρχης της ακροδεξιάς. Την περασμένη Κυριακή έλαβε το 46,7% των ψήφων και προηγήθηκε κατά 11 εκατοστιαίες μονάδες από τον υποψήφιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), Γιούργκεν Κέπερ.

Η υποστήριξη για την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει αυξηθεί σταθερά τον τελευταίο χρόνο, από 10% τον περασμένο Ιούνιο σε 19% σήμερα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων που αναλύονται στην έρευνα Poll of Polls του Politico.

Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες, το AfD σημείωσε άνοδο 4 ποσοστιαίων μονάδων - γεγονός που το καθιστά πλέον την τρίτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη - ελάχιστα πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς στη δεύτερη θέση και το κεντροδεξιό μπλοκ της αξιωματικής αντιπολίτευσης CDU/CSU στην πρώτη θέση.

Δύο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μάλιστα, τοποθετούν το AfD στο ίδιο επίπεδο με τους Σοσιαλδημοκράτες, στο 19 και 18% αντίστοιχα (Insa - Infratest dimap). Πολιτικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στο Βερολίνο - και όχι μόνο - ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της οδυνηρής ακροδεξιάς ιστορίας της Γερμανίας.

Σε μια συζήτηση που διοργάνωσε η γερμανική εφημερίδα Zeit το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Σολτς μίλησε για εποχές αναταραχής και αβεβαιότητας, κάνοντας λόγο «για μια πλατφόρμα για κόμματα που [βασιζόμενα] σε αρνητικά συναισθήματα, εξυμνούν το παρελθόν».

Ποιος φταίει για την άνοδο της ακροδεξιάς

Οι αναλυτές λένε ότι ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός - των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών του Σολτς, των Πρασίνων και των φιλελευθέρων του Κόμματος Ελεύθερων Δημοκρατών - φέρει μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ενίσχυση της ξενοφοβικής ακροδεξιάς.

«Το έργο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης γίνεται όλο και συχνότερα στόχος κριτικής», δήλωσε ο Stefan Merz από το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Infratest dimap. «Οι συνεχείς διαμάχες μεταξύ των κυβερνώντων κομμάτων κάνουν τους πολίτες να χάνουν τον προσανατολισμό και την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση».

Για περισσότερο από δύο μήνες, η γερμανική κυβέρνηση μαστίζεται από σοβαρές εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού αναφορικά με έναν αμφιλεγόμενο νόμο για την πράσινη ενέργεια. Μέσω αυτού επιδιώκεται να αντιμετωπιστεί η προβληματική εξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα, απαγορεύοντας - μεταξύ άλλων - τις νέες εγκαταστάσεις θέρμανσης με φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε κτίρια από το 2024.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν εκτιμήσεις πως στην άνοδο της ακροδεξίας συνέβαλε και ο αυξανόμενος αριθμός των αιτούντων άσυλο στη χώρα: Από τον Ιούνιο του περασμένου έτους έως τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, οι αιτήσεις ασύλου στη Γερμανία υπερδιπλασιάστηκαν σε περίπου 25.000 το μήνα. Αν και αυτό είναι λιγότερο από ό,τι στο αποκορύφωμα της μεταναστευτικής κρίσης το 2016, όταν έως και 89.000 άνθρωποι ζητούσαν άσυλο στη Γερμανία μηνιαίως, η μετανάστευση παραμένει ένα εξαιρετικά φορτισμένο ζήτημα.

Για τους υποστηρικτές του AfD, η μετανάστευση είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο σκοπεύουν να το ψηφίσουν. Θέλουν λιγότερη μετανάστευση - ή κατά προτίμηση καθόλου, δήλωσε ο Merz.

Αξίζει να σημειωθεί πως η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή στα ανατολικά γερμανικά κρατίδια του Βρανδεμβούργου, της Σαξονίας και της Θουριγγίας, όπου θα διεξαχθούν εκλογές το επόμενο έτος και όπου το AfD προηγείται σήμερα στις δημοσκοπήσεις.

Τα ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα είναι δημοφιλή στα κρατίδια που κάποτε αποτελούσαν την πρώην Ανατολική Γερμανία - καθώς παρά την επανένωση, εξακολουθούν να εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά απασχόλησης και οικονομικής ανάπτυξης.

#ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ #ΓΕΡΜΑΝΙΑ #AFD #ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ #ΠΡΑΣΙΝΗ_ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τρομακτική, Γερμανία, Πώς, AfD,tromaktiki, germania, pos, AfD