«Τετ α τετ» Μπλίνκεν - Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ: «Αυτός είναι ένας πόλεμος για το μέλλον μας στη Μέση Ανατολή»

Το Ισραήλ συνεχίζει την Πέμπτη να σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας αφού ορκίστηκε να «συντρίψει» και να «καταστρέψει» την Χαμάς: «Δεν θα παρέχουμε ρεύμα ή νερό στη Γάζα μέχρι να επιστρέψουν στα σπίτια τους όσοι απήχθησαν».

Συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου έχει το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Τελ Αβίβ.

Σε διπλωματικό

επίπεδο, παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ συμμετείχε απομακρυσμένα νωρίτερα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου μίλησε για «έναν πόλεμο για την ελευθερία» και «έναν πόλεμο για τις αξίες».

Yποστήκαμε ένα σοβαρό πλήγμα, αλλά μην βιαστείτε να κάνετε λάθος: το 2023 δεν είναι 1943. Είμαστε οι ίδιοι Εβραίοι, αλλά έχουμε διαφορετικές ικανότητες. Το κράτος του Ισραήλ είναι ισχυρό, ενωμένο και ισχυρό. Η πολεμική μας αεροπορία καταστρέφει το αρχηγείο της Χαμάς, βομβαρδίζει τις υποδομές των τρομοκρατών και καταστρέφει τα εργοστάσια όπλων.

Αυτός είναι ένας πόλεμος για το μέλλον μας στη Μέση Ανατολή, θα αλλάξουμε το καθεστώς ασφάλειας και η Χαμάς δεν θα υπάρχει - ανέφερε μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα, για έκτο 24ωρο συνεχίζουν οι εχθροπραξίες σε Γάζα και Ισραήλ: Tα ισραηλινά πλήγματα συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, απ' όπου εκτοξεύθηκαν ομοβροντίες ρουκετών την Τετάρτη προς το νότιο Ισραήλ.

«Κάθε μέλος της Χαμάς είναι ένας νεκρός άνθρωπος», δήλωνε χθες ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που πριν λίγη ώρα υποδέχτηκε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Η Χαμάς είναι ο Νταές (σ.σ.: η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος) και θα τη συντρίψουμε και θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Νταές», πρόσθεσε αφού χαρακτήρισε την επίθεση «αγριότητα πρωτοφανή μετά το Ολοκαύτωμα».

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας αυξήθηκε στους 1.200, ενώ ο αριθμός των τραυματιών αγγίζει τους 5.600.

Το μήνυμα Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσγειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στο Ισραήλ, όπου τον υποδέχτηκαν πολλοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν.

Ο Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο στην κοινή βάση Andrews, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι κατευθύνεται στο Ισραήλ με «ένα πολύ απλό και σαφές μήνυμα εκ μέρους του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και εκ μέρους του αμερικανικού λαού, και αυτό είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν το Ισραήλ».

«Παρέχουμε την πλήρη μας υποστήριξη στον ισραηλινό λαό. Τον στηρίζουμε σήμερα. Θα τον στηρίζουμε αύριο. Θα τον στηρίζουμε κάθε μέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα έχει τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ενώ τόνισε πως θα συνεργαστεί με τους ισραηλινούς ομολόγους του για τον εντοπισμό και την απελεύθερωση των ομήρων - στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και Αμερικάνοι πολίτες.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει παροτρύνει το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση στην αντίδραση στις επιθέσεις της Χαμάς, ο Μπλίνκεν δήλωσε:

«Γνωρίζουμε ότι το Ισραήλ θα λάβει όλες τις προφυλάξεις που μπορεί - όπως ακριβώς θα κάναμε κι εμείς. Αυτό είναι που μας διαχωρίζει από τη Χαμάς και τις τρομοκρατικές ομάδες που επιδίδονται στις πιο αποτρόπαιες δραστηριότητες».

ישראל במלחמה | שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן נחת בישראל. הוא צפוי לפגוש את רה"מ נתניהו, את שר החוץ כהן ונשיא המדינה הרצוג @gilicohen10
(צילום: מיכה בננו, משרד החוץ) pic.twitter.com/TfgfcpfPtU

— כאן חדשות (@kann_news) October 12, 2023

Η Γάζα σε κατάσταση πολιορκίας

Η Λωρίδα της Γάζας - που ήδη από το 2006 βρίσκεται σε χερσαίο, αεροπορικό και ναυτικό αποκλεισμό - βρίσκεται πλέον σε κατάσταση απόλυτης πολιορκίας, καθώς το Ισραήλ έχει σταματήσει την παροχή ύδατος, ηλεκτρικού και τροφίμων.

Ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του θύλακα σταμάτησε να λειτουργεί χθες το απόγευμα, ελλείψει καυσίμων, αφήνοντας τα νοσοκομεία υπερπλήρη αλλά χωρίς ηλεκτροδότηση και με σοβαρές ελλείψεις σε υλικά.

Ο Φαμπρίτσιο Καρμπόνι, ο περιφερειακός διευθυντής της ΔΕΕΣ για την περιφέρεια της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής, ζήτησε από τα δύο στρατόπεδα «να μειώσουν τα δεινά των αμάχων» και κυρίως αυτών στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χωρίς ηλεκτρικό, τα νοσοκομεία υπάρχει κίνδυνος να μετατραπούν σε νεκροτομεία», ανέφερε σε ανακοίνωση, λέγοντας πως φοβάται κυρίως για τα νεογέννητα στις θερμοκοιτίδες και για τους ασθενείς που βρίσκονται σε μηχανική υποστήριξη ή σε αιμοκάρθαρση.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή

Η Βραζιλία - η οποία προεδρεύει επί του παρόντος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ - συγκάλεσε νέα συνεδρίαση του οργάνου για την Παρασκευή για να εξετάσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ της Τετάρτη.

Ο επικεφαλής της βραζιλιάνικης διπλωματίας, Mauro Vieira, διέκοψε μια περιοδεία στην Ασία για να μεταβεί στη Νέα Υόρκη «προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που κάλεσε η Βραζιλία για την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας».

Υπενθυμίζεται πως η Βραζιλία έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση για την κατάσταση στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας στις 8 Οκτωβρίου, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς.

Στο τέλος αυτής της συνεδρίασης, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - παραδοσιακά διχασμένα σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση - δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης που άφησε πίσω έως και 1.200 νεκρούς Ισραηλινούς.

«Η Χαμάς ετοιμάζεται για μακρύ πόλεμο»

«Ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια. Πλήξαμε μεγάλο αριθμό στόχων», δήλωσε σήμερα τα χαράματα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόρνικους. Στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, «λιγότερες ρουκέτες» εκτοξεύθηκαν προς το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος των IDF λέει ότι ο αργός ρυθμός εκτόξευσης ρουκετών την χθεσινή ημέρα δείχνει ότι η Χαμάς προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο.

«Η Χαμάς συνειδητοποιεί ότι εισέρχεται σε έναν μακρύ πόλεμο... Διαχειρίζεται τα πυρά με έναν τρόπο που προορίζεται για εβδομάδες [μάχης]. Έπεσε σε ένα ρυθμό ρίψης περίπου 200-400 ρουκετών την ημέρα, για να επιτρέψει στον εαυτό της μια πολύ μακρά μάχη».

#ΙΣΡΑΗΛ #ΓΑΖΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΑΝΤΟΝΙ_ΜΠΛΙΝΚΕΝ #ΝΕΚΡΟΙ #ΘΥΜΑΤΑ #ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Γάζα, Φυλάμε, Μπλίνκεν,israil, gaza, fylame, blinken