Ανακοινώθηκαν τα νέα ποσά για το νέο επίδομα τέκνων ΟΓΑ

Συμφωνία επιτεύχθει μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και τους Θεσμούς, για το «καυτό» θέμα των οικογενειακών επιδομάτων και το ενιαίο πλέον επίδομα τέκνων του νέου ΟΓΑ

UPD: Δείτε εδώ τα νέα ποσά που θα δίνονται από το οικογενειακό επίδομα

Κατά τη χθεσινη, επαφή συμφωνήθηκε

να αυξηθεί το κονδύλι για τα οικογενειακά επιδόματα κατά 160 εκατ. ευρώ, φτάνοντας το νέο έτος στα 810 εκατ. ευρώ, από 650 εκατ. ευρώ που είναι έως τώρα. Δεν επήλθε συμφωνία όμως στο τεχνικό μέρος, δηλαδή στο πόσο θα αυξηθεί το ποσό που χορηγείται για το πρώτο και για το δεύτερο παιδί, όπως είναι η επιθυμία της ελληνικής πλευράς και εάν θα μειωθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, που είναι η απαίτηση των Θεσμών. Υπήρξαν όλο το απόγευμα προβολές όλων των παραμέτρων από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας και τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, αλλά η διαδικασία δεν οριστικοποιήθηκε απόψε. Εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί αύριο, σε νέα συνάντηση που προγραμματίζουν οι δύο πλευρές.

Σε πρώτη φάση, φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί τα δύο οικογενειακά επιδόματα να γίνουν ένα. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα τρίτεκων / πολύτεκνων οικογενειών θα απορροφηθεί από το ενιαίο επίδομα τέκνων. Η προσπάθεια που καταβάλλεται από ελληνικής πλευράς είναι το τελικό οικονομικό αποτέλεσμα να μην έχει την παραμικρή διαφοροποίηση και να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με ότι ισχύει σήμερα.

Στον τομέα των συντάξεων, έγινε έλεγχος της πορείας απονομής των εκκρεμών αιτήσεων και διαπιστώθηκε ότι είναι εφικτός ο στόχος η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2018, όπως έχει συμφωνηθεί σε προηγούμενη φάση της διαπραγμάτευσης. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν ακόμα σε εκκρεμότητα περίπου 110.000 κύριες συντάξεις και 52.000 εφάπαξ, όπως επίσης και 120.000 επικουρικές. Επίσης, στο σκέλος του επανυπολογισμού των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων, τονίστηκε από την ελληνική πλευρά ότι έχει ολοκληρωθεί σχεδόν το 90% της διαδικασίας. Άρα είναι εφικτό να έχει τελειώσει και αυτή η διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους, που επίσης αποτελεί προγενέστερη συμφωνία. Ο λόγος που πραγματοποιείται ο επανυπολογισμός είναι για να τεθεί εν ισχύ, από την 1.1.2019, το μέτρο της προσωπικής διαφοράς, που θα προκαλέσει σε μεγάλο αριθμό συντάξεων μειώσεις που θα ανέλθουν έως το 18% το πολύ.

Keywords
Τυχαία Θέματα