Επεισόδιo φοιτητών - Φορτσάκη σε συνέδριο της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ

Τη συμβολή της Φιλοσοφικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών στη δημόσια συζήτηση για τα γλωσσολογικά και εκπαιδευτικά ζητήματα της Ελλάδας, μέσα στα 180 χρόνια λειτουργίας της, αλλά και την προοπτική περαιτέρω προτάσεων για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού σχολείου, φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο το συνέδριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,

που ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα, στο κεντρικό κτίριο του πανεπιστημίου.

Η έναρξη των εργασιών ωστόσο, ήταν επεισοδιακή, αφού μέλη φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας ζήτησαν το λόγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, για να διαμαρτυρηθούν για το νόμο Γαβρόγλου για τα ΑΕΙ που ψηφίστηκε το καλοκαίρι. Ο υπουργός, αν και καλεσμένος στην εκδήλωση για να απευθύνει χαιρετισμό, δεν παρέστη, έτσι οι φοιτητές βρήκαν "κόκκινο πανί" στο πρόσωπο του πρώην πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Φορτσάκη, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του και κατηγορώντας τον ότι επί των ημερών του, "έφερνε τα ματ να δείρουν φοιτητές". Πανεπιστημιακοί, αλλά και ο ίδιος ο κ. Φορτσακης προσπάθησαν να μιλήσουν με τους φοιτητές, οι οποίοι εν εξάλλω ώθησαν στην ουσία τον κ. Φορτσάκη να αποχωρήσει απο την αίθουσα και στη συνέχεια, ανακοίνωσαν στους παρευρισκόμενους τα αιτήματα τους για καλύτερες συνθήκες στις φοιτητικές εστίες και για κατάργηση του νόμου Γαβρογλου, πριν αποχωρήσουν και εκείνοι.

"Η φιλοσοφική έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια λειτουργίας της, ότι πέρα από κομματικά πλαίσια, ξέρουμε να αγωνιζόμαστε για την άποψη μας όταν διαφωνούμε με κάποιον, αλλά πάντα να συνομιλούμε με ευπρέπεια σε όλα τα μέλη της κοινότητας μας, αλλά και εξω απο την κοινότητα μας, με τα οποία διαφωνούμε", είπε στην εναρκτήρια ομιλία της η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, Ελένη Καραμαλέγκου.

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος, κάνοντας έναν μικρό απολογισμό των πεπραγμένων της Φιλοσοφικής, ανέφερε ότι στο πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της, το 1837, η σχολή είχε 18 φοιτητές, ενώ σήμερα έχει 23.000. Επίσης, δήλωσε υπερήφανος που τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στη Φιλοσοφική Σχολή εχουν φοιτήσει πάνω απο 400 αλλοδαποί φοιτητές, προερχόμενοι απο πανεπιστήμια του εξωτερικού, μέσω διμερών συμφωνιών ή Εrasmus.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου, μίλησε και ο επίτιμος καθηγητής γλωσσολογίας και πρώην πρύτανης, Γιωργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος εστίασε στο θέμα της γλώσσας στο σχολείο και τον ρόλο της Φιλοσοφικής στη διαμόρφωση της νέας ελληνικής γλώσσας και της παρουσίας της στο δημόσιο γραπτό και προφορικό λόγο, εκκινώντας από το έργο του καθηγητή Γεωργίου Χατζιδάκι.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα συνεχιστούν αύριο, Σάββατο, με παράλληλες διαλέξεις σε αίθουσες του κτηρίου της Φιλοσοφικής στην Πανεπιστημιούπολη, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το συνέδριο απευθύνεται σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε πανεπιστημιακούς, αλλά και στο ευρύτερο κοινό που ενδιαφέρεται για τα ζητήματα της εκπαίδευσης.

Οι πρυτανικές αρχές καταδικάζουν τα γεγονότα στα συνέδρια της επιστημονικής κοινότητας

Με αφορμή γεγονότα που διαδραματίστηκαν χθες και σήμερα ως προς προσκεκλημένους της πολιτικής και της ακαδημαϊκής ζωής της χώρας, κατά τη διάρκεια συνεδρίων που διοργανώθηκαν από τις κοσμητείες της Φιλοσοφικής Σχολής και της Σχολής Επιστημών της Αγωγής, οι πρυτανικές αρχές εξέφρασαν την "αμέριστη υποστήριξή" τους σε κάθε δημοκρατική διαδικασία μέσα στα Πανεπιστήμια, "όπου όλοι συμμετέχουν με ισονομία, ισότητα και σεβασμό στον 'Αλλο, συνάδελφο καθηγητή, φοιτητή, εργαζόμενο ή προσκεκλημένο του πανεπιστημίου μας".

"Οι πρυτανικές και κοσμητορικές αρχές του ΕΚΠΑ, καταδικάζουν απερίφραστα κάθε προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται και οπουδήποτε κι αν κατευθύνεται", καταλήγουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Αθηνών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα