ΣτΕ: «Ταφόπλακα» στους φορολογικούς ελέγχους 12ετίας σε οικονομικά ισχυρούς Έλληνες

Στο αρχείο οδεύει πλέον η λίστα των 65 CD με τους 1,3 εκατ. Έλληνες μεγαλοκαταθέτες εσωτερικού, που θεωρούνταν ύποπτοι για απόκρυψη μεγάλου ύψους εισοδημάτων

Ακυρώνονται και σταματούν χιλιάδες έλεγχοι που είχαν ξεκινήσει εδώ και 4 χρόνια οι Οικονομικοί Εισαγγελείς σε συνεργασία με το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., διασταυρώνοντας τις καταθέσεις πλουσίων Ελλήνων με τις φορολογικές τους δηλώσεις-Χάνονται έσοδα ύψους άνω του 1,4 δισ. ευρώ που έχουν ήδη βεβαιωθεί και εν μέρει εισπραχθεί ακόμη κι από επώνυμους μεγαλοεπιχειρηματίες-Χάνονται επίσης πολύ περισσότερα έσοδα από ελέγχους που δεν

πρόκειται ποτέ πλέον να ξεκινήσουν ή δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν.

Τεράστια απώλεια εσόδων από τους φορολογικούς ελέγχους σε οικονομικά ισχυρούς Έλληνες συνεπάγεται για τα κρατικά ταμεία η απόφαση-σοκ του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία τα στοιχεία των καταθέσεων του φορολογουμένου στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι δυνατόν από μόνα τους να χαρακτηριστούν ως «συμπληρωματικά στοιχεία» που μπορεί να αποδεικνύουν απόκρυψη εισοδήματος και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να ενεργοποιήσουν τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος που προβλέπουν ότι σε περιπτώσεις εμφάνισης «συμπληρωματικών στοιχείων» μετά την πάροδο της 5ετούς προθεσμίας παραγραφής του ελεγκτικού δικαιώματος του Δημοσίου, η προθεσμία αυτή παρατείνεται στα 10 έτη. Ουσιαστικά, βάσει της απόφασης του Σ.τ.Ε. τα στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων, εφόσον παρέχονται στις φορολογικές αρχές μετά την λήξη της 5ετούς περιόδου παραγραφής του ελεγκτικού δικαιώματος του Δημοσίου δεν μπορούν να προκαλέσουν έναρξη φορολογικού ελέγχου ή επανελέγχου!

Ειδικότερα, με την εν λόγω απόφαση (υπ' αριθμόν 2934/2017), το Σ.τ.Ε. δέχθηκε ότι τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων του φορολογουμένου στις ελληνικές τράπεζες ευρίσκονταν ανά πάσα στιγμή στη διάθεση του φορολογικού ελέγχου ή, τουλάχιστον, ο φορολογικός έλεγχος μπορούσε ανά πάσα στιγμή να λάβει γνώση αυτών. Για τον λόγο αυτό, τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως στοιχεία, τα οποία δεν είχε, ούτε μπορούσε να έχει δικαιολογημένα στη διάθεσή της η φορολογική αρχή κατά τον αρχικό έλεγχο ή την αρχική φορολογική εγγραφή. Ως εκ τούτου, τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων, ανεξαρτήτως του εάν στοιχειοθετούν την απόκτηση μη δηλωθέντος φορολογητέου εισοδήματος, δεν μπορούν να θεωρηθούν ως «συμπληρωματικά» φορολογικά στοιχεία ώστε να ισχύσει η διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιων στοιχείων, είναι δυνατή η διενέργεια φορολογικού ελέγχου ή επανελέγχου και μετά την πάροδο της 5ετούς περιόδου παραγραφής του σχετικού δικαιώματος του Δημοσίου, με την έκδοση συμπληρωματικού φύλλου ελέγχου και την παράταση της περιόδου παραγραφής στα 10 έτη.

Βάσει αυτής της απόφασης του Σ.τ.Ε., δεν επιτρέπεται πλέον να διενεργηθούν φορολογικοί έλεγχοι με διασταυρώσεις στοιχείων ανάμεσα σε κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και σε δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων για όλα τα έτη πριν το 2011 καθώς τα στοιχεία των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών δεν θεωρούνται «συμπληρωματικά» και έτσι δεν είναι πλέον νόμιμη η παράταση της περιόδου παραγραφής των αξιώσεων του Δημοσίου από 5ετία σε 10ετία.

Συνεπώς, δεν μπορούν πλέον να ελεγχθούν για τα εισοδήματα που απέκρυψαν κατά τα έτη μέχρι και το 2010 οι φορολογούμενοι με κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών άνω των 300.000 ευρώ την περίοδο 2000-2012, που περιλαμβάνονται σε λίστα-μαμούθ 65 ψηφιακών δίσκων (CD), την οποία ερευνούν εδώ και 4 χρόνια οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, σε συνεργασία με το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) και τις Δ.Ο.Υ. Η λίστα αυτή περιέχει αναλυτικά στοιχεία για αναλήψεις και καταθέσεις συνολικού ύψους άνω των 300.000 ευρώ που πραγματοποιήθηκαν σε ένα ή περισσότερα έτη της περιόδου 2000-2012 και σε λογαριασμούς που τηρούν σε ελληνικές τράπεζες πάνω από 1,3 εκατομμύρια Έλληνες φορολογούμενοι. Τα στοιχεία αυτά παραδόθηκαν το 2012 στους Οικονομικούς Εισαγγελείς για να διασταυρωθούν με τα ποσά που δήλωσαν οι φορολογούμενοι αυτοί στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των αντιστοίχων ετών. Όμως, μετά την προαναφερθείσα απόφαση του Σ.τ.Ε., τα μόνα έτη για τα οποία μπορούν να ελεγχθούν πλέον οι φορολογούμενοι της τεράστιας αυτής λίστας είναι το 2011 και το 2012. Ωστόσο, ακόμη και το δικαίωμα των φορολογικών αρχών να ελέγξουν την ειλικρίνεια των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν για το 2011 παραγράφεται στις 31-12-2017 οπότε θα μείνουν πλέον προς έλεγχο και διασταύρωση με τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μόνο οι δηλώσεις που υπέβαλαν οι φορολογούμενοι της λίστας αυτής για το έτος 2012!

Η εξέλιξη αυτή θα έχει ως συνέπεια να χαθούν οριστικά για τα δημόσια ταμεία έσοδα από φόρους εισοδήματος και πρόστιμα συνολικού ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και η όλη υπόθεση της έρευνας της τεράστιας λίστας των 65 CD να τεθεί αναγκαστικά στο αρχείο! Συγκεκριμένα, όσοι διασταυρωτικοί έλεγχοι σε τραπεζικές καταθέσεις και φορολογικές δηλώσεις φυσικών προσώπων της συγκεκριμένης λίστας δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει ή βρίσκονται σε εξέλιξη δεν επιτρέπεται πλέον να οδηγήσουν σε καταλογισμούς φόρων και προστίμων για τα έτη προ του 2011.

Σε κίνδυνο ενδέχεται να τεθούν και έσοδα που ήδη έχουν εισπραχθεί για τα έτη μέχρι το 2010 από ήδη ολοκληρωμένους ελέγχους σε φορολογούμενους της μεγάλης αυτής λίστας, πολλοί από τους οποίους είναι και πασίγνωστοι μεγαλοεπιχειρηματίες. Τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών μπορούν πλέον να ακυρωθούν εάν οι ελεγχθέντες προσφύγουν στη Δικαιοσύνη. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα βεβαιωθέντα ποσά που δεν έχουν ακόμη πληρωθεί θα διαγραφούν, ενώ όσα ήδη έχουν καταβληθεί από τους φορολογούμενους, το Δημόσιο θα κληθεί να τους τα επιστρέψει!

Συνολικά, με την απόφαση αυτή του Σ.τ.Ε. τα δημόσια ταμεία απειλούνται με οριστική απώλεια εσόδων ύψους τουλάχιστον 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο από φόρους και πρόστιμα που έχουν ήδη βεβαιωθεί και εν μέρει εισπραχθεί!

Σε αντίθεση, πάντως, με τα όσα προαναφέρθηκαν, το δικαίωμα του Δημοσίου να ελέγξει υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος των ετών 2006-2010 για φυσικά πρόσωπα για τα οποία έχει στη διάθεσή του στοιχεία κινήσεων λογαριασμών του εξωτερικού, προερχόμενα από τις λίστες Λανγκάρντ και Μπόργιανς παραμένει «ζωντανό», δεδομένου ότι τα στοιχεία των ξένων αυτών λογαριασμών μπορούν να θεωρηθούν «συμπληρωματικά» καθώς, πράγματι, δεν υπήρχαν στη διάθεση των ελληνικών φορολογικών αρχών κατά την κανονική 5ετή περίοδο παραγραφής αλλά έγιναν γνωστά μετά την πάροδο της 5ετίας.

Σχετικά με τη νέα αυτή απόφαση του Σ.τ.Ε., ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής ανέφερε χθες σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη ότι δεν θα ήθελε να κάνει κάποιο σχόλιο πριν οι αρμόδιες υπηρεσίες δουν το πλήρες κείμενο. Επεσήμανε ωστόσο ότι οι διαδικασίες των ελέγχων θα επανασχεδιαστούν κι ότι σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αποκάλυψε ο κ. Πιτσιλής, πρόκειται να εκδοθεί νέα εγκύκλιος, με διευκρινίσεις σχετικά με το τι ακριβώς συνιστά «προσαύξηση περιουσίας», ώστε να αποσαφηνιστούν οι ερμηνευτικοί κανόνες που πρέπει να εφαρμόζονται στους σχετικούς φορολογικούς ελέγχους, υπό το φως της νομολογίας και να υπάρχουν σαφείς κατευθύνσεις για δικαιότερους ελέγχους.

Keywords
Τυχαία Θέματα