Στα άκρα κυβέρνηση – ΝΔ για τους πλειστηριασμούς. Αγωνία στους οφειλέτες και για χρέη στο δημόσιο

Το τεράστιο πρόβλημα των κόκκινων δανείων ή ακόμα χειρότερα της πιθανότητας των πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία βρίσκεται στην κορυφή της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν προσπαθήσει είτε να το επιλύσουν μερικώς, είτε να το μεταθέσουν για αργότερα. Αλλωστε, η βασική επιδίωξη για προστασία μέσω της ισχυρής νομοθετικής ρύθμισης υπήρχε, οπότε σε κοινωνικό επίπεδο τα πράγματα ήταν ελεγχόμενα.

Τώρα, ήρθε η στιγμή που λόγω και της ανάγκης να ομαλοποιηθούν τα χαρτοφυλάκια των Τραπεζών

οι θεσμοί απαίτησαν να μην ανανεωθεί η νομική προστασίας κατά των πλειστηριασμών ακόμα και για την πρώτη κατοικία έως του ποσού των 300.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας.

Η κυβέρνηση διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι προστατεύονται και θα προστατεύονται και στο εξής οι «λαικές κατοικίες». Πράγματι ο νόμος Κατσέλη παρέχει την προστασία για όσους υπαχθούν και θα έχει ισχύ και το επόμενο έτος.
Ωστόσο καμία νομική προστασία δεν θα υπάρχει από την έναρξη του 2018. Ακόμα, οι τροποποιήσεις που έγιναν κατ απαίτηση των δανειστών δεν δίνουν πιά χρονικά περιθώρια στα ειρηνοδικεία και στο εξής θα υπάρχουν γρήγορα αποτελέσματα ενώ μέχρι στιγμής οι καθυστερήσεις είναι πολυετείς. Επίσης, οι πλειστηριασμοί σε ρυθμό πολυβόλου που προγραμματίζονται για το επόμενο έτος θα πρέπει να τηρηθούν ως έχει συμφωνηθεί.

Τι προστατεύεται λοιπόν και τι όχι; Η κυβέρνηση επιμένει περί «λαικής κατοικίας» και σηκώνει τους τόνους κατηγορώντας μάλιστα μερίδα των ΜΜΕ «υπόδικου επιχειρηματία» ότι δημιουργούν κλίμα ανησυχίας μεταδίδοντας ψευδείς ειδήσεις.
Από την άλλη πλευρά, στη αντιπολίτευση επιχειρηματολογούν με τα δικά τους στοιχεία ότι η παντελής έλλειψη νομικής προστασίας είναι έργο της σημερινής κυβέρνησης και από το νέο έτος κανείς (που δεν έχει υπαχθεί στο νόμο ήδη) δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την πρώτη κατοικία.

Στον πόλεμο που έχει ξεσπάσει, με τους δανειολήπτες να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα ήρθε και ο Ντέκλαν Κοστέλλο , που μετέχει στην διαπραγμάτευση εκ μέρους της Κομισιόν να δηλώσει ότι « πρέπει να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμα και ότι «οι πλειστηριασμοί πρέπει να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα».

Ο κ. Κοστέλο τόνισε ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν έκλεισε ακόμα κι ότι αυτό που συμφωνήθηκε το περασμένο Σάββατο ήταν το τι χρειάζεται να γίνει για να κλείσει. «Και αυτό απαιτεί πολλή δουλειά ακόμη» είπε χαρακτηριστικά.

Τι άλλο είπε; Ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν και μετά τον Αυγουστο του 2018. Αρα; Υπάρχει ή όχι η συζήτηση για «καθαρή έξοδο που υπόσχεται η κυβέρνηση;»Πρόκειται για θέματα που μένει να φανούν με την ανατολή του νέου έτους. Όπως μένει να φανούν και οι εφαρμοστικοί νόμοι αυτών που συμφώνησε η κυβέρνηση.

Η Τράπεζα της Ελλάδος πάντως, με τις ανακοινώσεις για τους στόχους που επιτεύχθηκαν στο θέμα των δανείων, επισημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι ρυθμοί και το επόμενο έτος τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση.

Τα χρέη στο δημόσιο

Οι δανειστές άνοιξαν και το θέμα των πλειστηριασμών για χρέη στο δημόσιο που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κινητικότητα. Ολο αυτό, δημιουργεί ένα ζωηρό «πολιτικό κοκτέιλ» για την επόμενη χρονιά. Το ποιος προστατεύεται και ποιος όχι, το αν θα υπάρξει κοινωνική αναταραχή λόγω των πλειστηριασμών είναι ένα θέμα που θα έρθει έντονα στο προσκήνιο μετά τις γιορτές.

Για την κυβέρνηση, το 70% των δανειοληπτών προστατεύεται και δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Για την αντιπολίτευση το πρόβλημα με τα σπίτια των οικογενειών είναι εδώ και θα γιγαντωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα