Προτεραιότητα οι εργαζόμενοι για είσπραξη από επιχειρήσεις που πτωχεύουν

«Παράθυρο» για αλλαγές στον τρόπο χορήγησης των παροχών αναπηρίας, αλλά και στις αποδοχές 70.000 δημοσίων υπαλλήλων, κύρια όσων εργάζονται στους τομείς καθαριότητας των ΟΤΑ και στα νοσοκομεία, μέσω αλλαγών στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, ανοίγει το πολυνομοσχέδιο.

Σε σχετικές διατάξεις νόμου τονίζεται επίσης ότι εφεξής οι εργαζόμενοι θα έχουν προτεραιότητα για να λάβουν οφειλόμενα από μισθούς, στην περίπτωση που η επιχείρηση

στην οποία εργάζονται, τεθεί υπό καθεστώς πτώχευσης. Πιο αναλυτικά:

*Αναπηρία: Το πιλοτικό πρόγραμμα για το νέο μοντέλο στις παροχές αναπηρίας θα ξεκινήσει τον Φεβρουάριο και θα διαρκέσει έως τον Ιούνιο της τρέχουσας χρονιάς. Θα εφαρμοστεί μόνο για νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν στην περιφέρεια της Αττικής. Από την πορεία του προγράμματος θα καθοριστούν οι παράμετροι που θα ισχύουν στο μέλλον στις παροχές αναπηρίας, συνολικά στη χώρα.

*Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας: Συστήνεται 15αμελής επιτροπή, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη να ελέγξει τη συγκεκριμένη παροχή και να γνωμοδοτήσει σε διάστημα ενός έτους. Από τις προτάσεις της επιτροπής θα κριθεί αν θα χορηγείται στο μέλλον το συγκεκριμένο επίδομα και σε ποιους δικαιούχους.

*Πτώχευση: Στο εξής οι εργαζόμενοι αποκτούν το δικαίωμα να μπαίνουν πρώτοι στη σειρά για να εισπράξουν οφειλόμενα ποσά από εκποίηση περιουσιακών στοιχείων επιχείρησης στην οποία εργάζονται και πτωχεύει. Μπορούν να διεκδικήσουν ποσά έως και έξι μήνες πριν από τον πρώτο πλειστηριασμό, υπό την προϋπόθεση ότι τα ποσά αυτά αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς. Το ανώτατο πλαφόν που ορίζει ο νόμος είναι τα 9.669 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι έως τώρα μπροστά από τους εργαζόμενους έμπαιναν οι τράπεζες και το δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα