Νέο πλαίσιο για τις επιχειρήσεις Οδικής Βοήθειας

Επανακαθορίζονται οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων οδικής βοήθειας αλλά και γενικότερα το πλαίσιο λειτουργίας σύμφωνα με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε στην Βουλή

Oι επιχειρήσεων οδικής βοήθειας θα οφείλουν, μεταξύ άλλων, με την ψήφιση του πολυνομοχεδίου να διαθέτουν: τηλεφωνικό κέντρο εικοσιτετράωρης λειτουργίας, ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης, η οποία καλύπτει την επιχείρηση, τις εγκαταστάσεις της, το προσωπικό και τον εξοπλισμό που χρησιμοποιεί, καθώς και χώρο στάθμευσης για τα οχήματα της

επιχείρησης.

Επιτρέπεται στις εν λόγω επιχειρήσεις και τους συνεργάτες τους, να παρέχουν οδική βοήθεια σε μη συνδρομητή, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (κατοχή άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, οχήματα κ.λπ.).

Οι επιχειρήσεις οδικής βοήθειας δραστηριοποιούνται είτε με ίδια μέσα, είτε με συνεργάτες.

Σε όσους νομούς δραστηριοποιείται η επιχείρηση οδικής βοήθειας και δεν υπάρχει σύμβαση συνεργασίας με συνεργάτη, η υποψήφια επιχείρηση οδικής βοήθειας υποχρεούται να καλύψει τις περιοχές αυτές με δικά της μέσα και να δραστηριοποιείται η ίδια στους νομούς αυτούς.

Επαναπροσδιορίζονται τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης οδικής βοήθειας και του συνεργάτη οδικής βοήθειας για την επιχείρηση και το προσωπικό, για κάθε σταθμό παραμονής και μεταφόρτωσης καθώς και για τα οχήματα.

Παρέχεται η δυνατότητα στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις να προσφέρουν οδική βοήθεια είτε οι ίδιες ως επιχειρήσεις οδικής βοήθειας οχημάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νόμου είτε χρησιμοποιώντας άλλες επιχειρήσεις οδικής βοήθειας οχημάτων, ασφαλιστικές ή μη.

Η παροχή οδικής βοήθειας από συνεργάτη επιτρέπεται είτε για λογαριασμό της επιχείρησης οδικής βοήθειας σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ τους, είτε μετά από κλήση για συγκεκριμένο περιστατικό.

Προσδιορίζονται οι προϋποθέσεις απαγόρευσης της λειτουργίας επιχείρησης οδικής βοήθειας ή συνεργάτη οδικής βοήθειας. Η διαδικασία διακοπής της λειτουργίας σε περίπτωση συνδρομής των εν λόγω προϋποθέσεων καθορίζεται με υπουργική απόφαση.
Επαναλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με τα ήδη προβλεπόμενα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα στις οριζόμενες περιπτώσεις παραβάσεων σχετικά με την παροχή οδικής βοήθειας, τα οποία αποτελούν έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού. Τα εν λόγω πρόστιμα διπλασιάζονται σε περίπτωση υποτροπής.

Επανακαθορίζεται το αρμόδιο όργανο για τη διαπίστωση και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα